Здорова дієта. Вчені назвали кращі продукти для зміцнення серця
Вчені з Гарварда заявили, що вживання ряду рослинних продуктів значно знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Експерти також пояснили, від якої їжі варто відмовитися.
Нещодавно вчені зі Швейцарії та США з’ясували, що причиною важких симптомів і смертей від нового коронавірусу SARS-CoV-2 може бути зараження клітин у кровоносних судинах, що призводить до порушення роботи легенів і серцевих нападів.
Крім того, медики також виявили підвищену смертність від COVID-19 серед людей з ожирінням, у яких вірус вражає і без того слабке серце.
Враховуючи це, корисним для багатьох може виявитися нове дослідження про серцево-судинних захворюваннях від Школи громадської охорони здоров’я Гарвардського університету, результати якого опублікували днями у журналі JAMA Internal Medicine.
Аналізуючи дані про харчування американців у період з 2015-го по 2020-го автори роботи визначили групу рослинних продуктів, які значно знижують ризики розвитку серцево судинних захворювань.
Вчені досліджували кілька видів дієт, враховуючи середземноморські і рослинні раціони, а також розрахували індекс здорового харчування серед респондентів.
Всього у дослідженні взяли участь майже 210 тис. людей, які заповнювали анкети про свої дієтичні звички кожні 2−4 роки. Респонденти розповіли не лише про те, що вони їдять, але з якою періодичністю, в якій кількості
Після обробки цих даних автори дослідження з Гарварду дійшли висновку, що найбільш корисними для серцево-судинної системи є дієти з підвищеним вживанням цільнозернових продуктів, овочів, фруктів, бобових і горіхів.
Вчені заявили, що ці продукти у раціоні людей були пов’язані зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань на 14%-21%, враховуючи ішемічну хворобу серця та інсульт.
Серед найменш корисних продуктів для здоров’я серця дослідники виділили червоне і оброблене м’ясо, а також підсолоджені напої, порадивши мінімізувати їх вживання.
«Не існує універсальної дієти, що підходить для всіх. Можна комбінувати продукти різними гнучкими способами для досягнення здорового режиму харчування відповідно до потреб людини у випадку охорони здоров’я, перевагами у їжі і культурними традиціями», — заявив один з авторів роботи Френк Ху.
Як уже писав НВ, нещодавно експерти з Інституту здоров’я населення у США визначили, що жінки рідше страждають від серцево-судинних захворювань і вмирають від них, ніж чоловіки.
Згідно з результатами дослідження, у якому взяли участь 160 тис. людей у 21 країнах, жінки без серцево-судинних захворювань набагато частіше чоловіків використовували профілактичні ліки, контролювали гіпертонію і відмовлялися від куріння.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.