Сiм міфів про суперпродукти, які має їсти кожен - фото
НВ Преміум

Сiм міфів про суперпродукти, які має їсти кожен

3 травня 2021, 21:27

Дорослі люди схильні вірити в казки не менше, ніж діти. Особливо в казки про здорове харчування і струнку фігуру «малою кров’ю».

Так звані суперпродукти є в кожній хоч трохи популярній дієті. Вважається, що вони корисні в будь-яких кількостях і без них неможливі здоров’я і довголіття. Насправді це не так.

Відео дня

У всякому разі, не завжди.

Кілька років тому британські дослідники з подивом констатували, що понад 60% жителів Туманного Альбіону готові вибирати їжу, орієнтуючись на загальноприйняті уявлення про так звані суперпродукти. І в інших країнах картина не надто відрізняється. Зокрема і в Україні, де інстаграм-фуд-блогери сьогодні популярніші, ніж ті, хто розповідають про фітнес, красу і моду.

Хвиля публікацій про безумовну користь броколі, зеленого чаю, авокадо, гранатів тощо не залишає простим споживачам вибору. Здорова дієта стає начебто цілком очевидною.

Але чи такі безперечні теорії про суперпродукти, ґрунтуючись на яких складають свої рекомендації редакції газет і глянцевих журналів?

За деякими недавніми дослідженнями, зовсім ні.

Безумовно, всі ці продукти належать до корисних, але вірити в їх чудодійність і будувати на них режим харчування не варто.

І ось чому.

Unsplash

Фото: Unsplash

1 Авокадо

Низка публікацій у кінці 1990-х і на початку 2000-х наділив авокадо майже культовим статусом. Цей фрукт точніше, велику ягоду) стали вважати невід'ємною частиною будь-якої дієти, яка веде до довголіття.

Багато досліджень підтверджують, що авокадо дійсно містять корисні жирні кислоти, які захищають серцево-судинну систему. Водночас іншими джерелами цих корисних речовин є лосось, оливкова олія і багато інших продуктів, позбавлених головного недоліку авокадо — високу калорійність. Один авокадо може містити до 240 калорій, що можна порівняти з популярними шоколадними батончиками.

Фактично, авокадо дійсно корисні, але їхня калорійність зводить цю користь нанівець.

2 Водорості

Один із головних аргументів на користь суші (багато видів ролів загорнуті саме в водорості) — це саме водорості. Відповідно до загальноприйнятої теорії водорості, як і морська капуста та інша рослинність з надр моря, дуже корисні завдяки високому вмісту кальцію і заліза.

Крім того, це чи не єдине джерело вітаміну В12 не тваринного походження. Тому вегани, які не їдять м’ясо і з тієї чи іншої причини уникають харчових добавок, можуть отримувати В12 тільки таким чином.

У принципі, водорості дійсно корисні. Однак, з ними є низка проблем. У разі вживання у великих кількостях їжі з високим вмістом певних мінералів є небезпека, що організм може перестати їх добре засвоювати. Крім того, якщо ви їсте один мінерал у кількостях, які перевищують можливості організму із засвоєння цього мінералу, організм може припинити засвоювати інші корисні речовини.

Також, водорості багаті йодом, а його надлишок в організмі веде до проблем зі щитовидною залозою.

І нарешті, водорості часом містять важкі метали (моря бувають різного ступеня забрудненості), які, м’яко кажучи, не принесуть користі організму.

Словом, водоростями не варто захоплюватися. Кальцій і залізо можна з набагато меншими ризиками отримувати, споживаючи листові овочі, молочні продукти, крупи тощо.

Unsplash
Фото: Unsplash

3 Капуста

Листова капуста давно і міцно влаштувалася в переліку суперпродуктів. Фанати здорового способу життя із задоволенням перераховують антиоксиданти, клітковину, вітаміни, залізо й інші корисні речовини, які містяться в ній.

Тим часом, дослідники зазначають, що більшість овочів містять порівнянний набір корисних речовин. І загалом цей набір більше залежить від того, на якому ґрунті вирощені овочі, ніж від того, про який тип овочів йдеться.

Більшість споживачів про це не замислюється. Брюссельська капуста, шпинат або брокколі принесуть не менше користі. Тому акцент варто змістити з окремо взятих видів овочів на овочі взагалі та їх походження. Головне — є екологічно чисті овочі, а те, який вид капусти ви їсте, не так важливо.

4 Гранатовий сік

Довгі роки гранатовому соку співали хвалебні оди. Його оголошували панацеєю від багатьох серцево-судинних захворювань, способом зниження рівня холестерину і профілактики раку простати і навіть засобом для лікування ушкоджених судин.

Останніми роками низка досліджень поставили під сумнів чудодійні властивості гранатового соку.

Він безумовно корисний, але здебільшого для людей, які вже мають проблеми зі здоров’ям, зазначають вчені.

Знову йдеться про антиоксиданти. Вони корисні (хоча останнім часом стали з’являтися й інші теорії) незалежно від того, яким чином ви їх отримуєте. Немає жодних причин стверджувати, що регулярне вживання гранатового соку приносить більше користі, ніж банальний салат зі свіжих овочів у щоденному раціоні.

5 Буряк

Кому як не українцям радіти, що буряк належить до суперпродуктів і його давно вихваляють у медицині розвинених країн.

Але там ніхто не говорить про борщ або салати з буряка з рослинною олією і часником. Найчастіше, західні дієтологи радять пити сік з буряка, який відомий як засіб для зниження артеріального тиску

Останніми роками дослідники стають все більш скептичними щодо буряка. Як правило, він характеризується високим вмістом нітратів.

Деякі дослідження показують, що буряк у великих кількостях може підвищувати ризик раку шлунка.

Крім того, як і у випадку з листовою капустою, багато дослідників констатують, що для овочів їхнє походження важливіше, ніж вид. Тобто кількість корисних елементів залежить від того, де виростили овоч, а не від того, до якого виду він належить.

Unsplash
Фото: Unsplash

6 Чорниця

Цей суперпродукт давно є іконою ЗСЖ. І не дарма. Численні дослідження показують, що чорниця дуже корисна. Вона допомагає боротися з підвищеним кров’яним тиском і атеросклерозом, покращує пам’ять і знижує шанси розвитку онкологічних захворювань.

Однак, водночас більшість дослідників не знаходять прямого зв’язку між вищезгаданими позитивними ефектами і безпосередньо чорницею. Як і у випадку з овочами, ягоди практично однаково корисні, аби вони були по-справжньому екологічного походження.

Вся річ у антиоксидантах і вітамінах. Але довести, що чорниця корисніша, ніж, скажімо, ожина або суниця, поки що так і не вдалося.

Якщо є можливість, намагайтеся їсти ягоди. А чи буде це чорниця або ягоди іншого виду, принципового значення не має, зазначають дослідники.

Unsplash
Фото: Unsplash

7 Чорний шоколад

Ще один невід'ємний елемент сучасного ЗСЖ — чорний шоколад. Завдяки великій частці какао отже, й антиоксидантів) чорний шоколад оголошено засобом боротьби з високим кров’яним тиском, стресом і навіть раком.

Насправді низка досліджень підтверджує ці тези.

Але не все так райдужно. Вчені зазначають безумовну користь какао, але для того, щоб зробити шоколад, виробникам доводиться комбінувати какао з цукром та іншими інгредієнтами, які часто зводять позитивний ефект нанівець.

Фактично, споживаючи шоколадні вироби з високим вмістом корисного какао, ви можете одночасно отримувати надмірні калорії і набирати вагу, що натомість, веде до розвитку багатьох захворювань, а не до їх профілактики, констатують автори досліджень.

Незалежні експерти також відзначають, що дослідження, які підтверджують користь шоколаду, часом відкрито фінансують виробники шоколаду.

Чорний шоколад може бути частиною здорової дієти, констатують медики, але не слід вважати його головним елементом ЗСЖ.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X