Як схуднути без зусиль. Вчені вивели нову формулу інтервального голодування - фото

Як схуднути без зусиль. Вчені вивели нову формулу інтервального голодування

2 січня 2020, 21:07

Група американських дієтологів опублікувала результати дослідження, яке сподобається всім фанатам інтервального голодування

Треба їсти протягом 10 годин на добу, і голодувати інші 14 годин, стверджують дослідники.

І нтервальне голодування — термін досить розтяжний.

Іноді ним користуються для опису дієти, яка передбачає пропуск вечері. Іноді — для того, щоб розписати план харчування з урахуванням голодування кілька днів на тиждень.

Відео дня

Дієти, які передбачають той чи інший вид «пропусків» у харчуванні, останніми роками стають дедалі популярнішими.

Очевидно, не без підстав. Дієтологи запевняють, що це — дуже ефективний метод налаштування метаболізму і боротьби із зайвими кілограмами.

Тож не дивно, що дослідження в цій галузі продовжуються.

І вчені активно досліджують різні види «пауз» у харчуванні з метою визначити максимально ефективні дієти.

Ось і нове дослідження медиків з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго мало таку ж мету. Його результати опублікували в авторитетному виданні Cell Metabolism.

І вчені дійшли висновку, що максимально ефективним способом харчування є дотримання двох інтервалів. Ключові цифри, які потрібно запам’ятати, це 10 і 14.

Потрібно вмістити всі свої прийоми їжі в 10 годин у добі. І нічого не їсти в інші 14 годин, запевняють дослідники.

Unsplash

Фото: Unsplash

Як це працює?


Н а практиці це означає, що якщо ваш перший прийом їжі трапляється о 8.0 ранку, то остання калорія має потрапити у ваш організм не пізніше 18.00. І ви нічого не повинні їсти до наступного ранку.

На думку авторів дослідження, такий підхід дає відчутні результати.

Дослідники спостерігали за групою пацієнтів, які страждають на ожиріння, протягом трьох місяців.

Пацієнти дотримувалися заданого графіка харчування в проміжку між 8.00 і 18.00, пояснює Пем Тауб, кардіолог Каліфорнійського університету, одна з авторів дослідження.

В останні години пацієнти нічого не їли, але мали вказівку підтримувати водний баланс в організмі. На їхні смартфони було встановлено спеціальний застосунок, в якому вони зазначали всі прийоми води та їжі.

По завешенню трьох місяців дослідники відзначили зниження ваги піддослідних на 3%, а також зниження вісцерального жиру (який накопичується у внутрішніх органах) на 4%.

Для деяких піддослідних це означало загальну втрату ваги на 5 кг і більше.

Важливо зазначити, що дослідники не просили піддослідних дотримуватися будь-якої дієти або якось змінювати звичне меню. Люди продовжували їсти ті ж самі продукти, до яких звикли, просто робили це в обмеженому часовому проміжку, констатує Тауб.

Загалом і зокрема, кількість споживаних ними калорій знизилася на 9%, підкреслює вона. Це стало результатом обмеженого «вікна» для прийомів їжі.

Окрім втрати ваги були й інші позитивні результати. За словами Тауб, у пацієнтів знижувався рівень холестерину і нормалізувався кров’яний тиск.

Деякі з піддослідних також відзначали, що у них поліпшилася якість сну. А деякі казали, що відчувають прилив енергії.

Unsplash

Фото: Unsplash

Чому це працює?


З а словами Сатчидананда Панди, співавтора дослідження, вчені були здивовані тим, який серйозний ефект може справити така незначна зміна у звичках харчування.

У дослідників є своя теорія щодо цього. Вона пояснює, чому навіть без змін у меню, ви можете злегка схуднути і почуватися енергійніше.

«Коли ви переходите в режим голодування, ваш організм починає розщеплювати запаси глюкози, і ви починаєте використовувати жирові відкладення як джерело енергії», — пояснює Тауб.

Це — перший рівень кетозису. До речі, саме цей процес є ключовим для вкрай популярної зараз кето-дієти.

Суть у тому, що коли жир, накопичений вашим організмом, починає використовуватися як паливо, ви втрачаєте вагу, пояснює Панда.

Власне, це — не новина. Питання полягає в тому, як зробити інтервальне голодування максимально ефективним.

Різні дослідження в минулому показували, що надто тривалі періоди голодування, навпаки, привчали організм до думки про «важкі часи» і привчали його запасатися зайвим жиром, а отже, набирати зайву вагу.

То все-таки, наскільки тривалими мають бути інтервали голодування і прийомів їжі?

За словами Філліс Зеє, медика з Північно-Західного Університету в штаті Іллінойс, деякі дослідження показують, що обмеження в харчуванні навіть у межах 12 годин, має позитивний ефект.

Через це Зеє вважає дуже цікавими результати дослідження колег з Каліфорнійського університету, навіть попри те, що дослідження було не дуже масштабним.

Unsplash

Фото: Unsplash

Річ не тільки у схудненні


З а словами Тауб, більшість людей з надмірною вагою потрапляють у групу ризику за діабетом другого типу і захворювань серцево-судинної системи.

Тауб вважає, що інтервальне голодування може бути корисним передусім саме захистом від цих проблем, а не просто порятунком від зайвих кілограмів.

Навіть кілька годин без прийому їжі можуть дати вашим органам метаболізму корисний перепочинок, вважає вона.

Коли ви постійно підкидаєте «в топку дрова»,тобто постійно закидаєте в організм нові калорії, ви змушуєте клітини працювати.

І точно так само як ваше тіло і мозок відчувають себе бадьорими і відпочилими після сну, ваші органи метаболізму будуть вам вдячні за перепочинок, який дає їм голодування, припускає Тауб.

Це — не перше дослідження, яке підтверджує користь «їжі за розкладом», констатує американська оглядачка Еллісон Обрі. За її словами, раніше деякі дослідження показували, що рання вечеря (не пізніше 16.00) призводила до втрати ваги у пацієнтів, тоді як люди з таким же способом життя і схожим меню, які їли пізно ввечері, взагалі не худнули.

Згідно з іншим нещодавнім дослідженням, харчування за розкладом може бути настільки ж ефективним, як і суттєва відмова від багатьох продуктів, яка веде до обмеження обсягу калорій, що надходять в організм.

Скептики, зрозуміло, говорять про те, що поки немає свідчень того, що інтервальне голодування ефективніше для схуднення, ніж звичайна низькокалорійна дієта.

Але ніхто раніше не ставив питання про те, щоб худнути лише завдяки розкладу, не змінюючи своїх основних звичок у харчуванні.

На думку деяких дослідників, організм людини є справжнім годинниковим механізмом. І річ не тільки в «основному» годиннику, який працює в нашому мозку, але і в якійсь подобі годинникового механізму, який вмонтований у всі внутрішні органи, зокрема підшлункову залозу, печінку, шлунок тощо.

І річ тут не тільки в циркадних ритмах, сході сонця і т. ін. (хоча це безумовно, важливий момент). Річ ще у тому, що коли ми здійснюємо перший прийом їжі вранці, ми запускаємо певний годинник у внутрішніх органах.

«Розсинхронізація» між циклами сну-пробудження і графіком прийому їжі цілком може бути причиною того, що організм намагається накопичувати жирові запаси, припускають деякі дослідники.

І хоча цей механізм до кінця не вивчений, медики припускають, що саме він може бути пов’язаний з розвитком діабету 2 типу та цілої низки захворювань серцево-судинної системи.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X