Хочете дожити до старості? Їжте п’ять зелених суперфудiв, користь яких доведена наукою

3 липня 2021, 20:20
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Якщо ви думаєте, що знаєте, наскільки корисна зелень, ви помиляєтеся

Кріп, петрушка, зелена цибулька — ми закидаємо їх у супи, кришимо в салати й домішуємо в соуси, знаючи, що це не лише смачно, а й корисно. Та навіть не уявляємо, наскільки.

Відео дня

Від вирішення проблем із травленням до профілактики серцевих захворювань та раку — про маловідомі суперсили звичайної зелені, яку можна купити на ринку чи в супермаркеті, знає наука.

Так, петрушка (Petroselinum crispum) містить антиоксиданти, кальцій, залізо, вітамін С та вітамін К (півтори столові ложки цієї зелені забезпечують майже добову дозу, яка потрібна людині). Також вона є потужним сечогінним та допомагає полегшувати менструальні болі в жінок.

Імовірно, саме петрушка колись стане ключем до подолання деяких видів раку. У 2015-му році вчені виявили, що апігенін, флавоноїд, що міститься в петрушці, сприяє зменшенню пухлин при агресивній формі раку грудей.

Проводячи експерименти на мишах із людськими клітинами тричі негативного раку молочної залози, дослідники помітили значне скорочення поширення метастазів. Такий ефект дало застосування лютеоліну, який є, зокрема, в петрушці та тим’яні.

Раніше ж петрушка добре зарекомендувала себе у лікуванні лабораторних щурів-діабетиків. І є привід сподіватися, що вона захищає печінку та сприяє зниженню рівня цукру в крові.

Unsplash
Фото: Unsplash

До кропу (Anethum graveolens) з давніх-давен із пошаною ставиться аюрведична медицина. Вважається, що він помагає від геморою, кашлю, безсоння, невропатії та ще цілої низки проблем зі здоров’ям.

Сучасна доказова медицина від таких гучних заяв утримується, адже поки було проведено недосить досліджень на цю тему. Але є припущення, що кріп може бути корисним для людей із діабетом, а також сприяти зниженню рівня тригліцеридів та холестерину.

Саме такі результати дали дослідження на тваринах. Чи діє кріп так само й на людей, у цьому вчені поки не одностайні.

Кріп містить вітаміни, кальцій, фолати, рибофлавін, марганець та залізо. Але є одне «але». Щоби отримати істотну дозу всієї цієї користі, треба їсти справді багато, дуже багато кропу. Наприклад, 9 грамів зелені забезпечить лише 8% від денної потреби людини в вітаміні С, 4% - від потреби в вітаміні А й лише 3% від денної норми заліза.

Зелень цибулі городньої (Allium cepa) рекомендують їсти для профілактики остеопорозу і тромбозу. А три середні молоді цибулинки з пір'ям на день задовольняють потребу організму в вітаміні К.

Добре зарекомендували себе зелена цибуля та її родичі (часник, цибуля-шніт та порей) як природні засоби профілактики раку. Дослідники помітили певну кореляцію між споживанням Allium та ризиком розвитку мієломи, раку шлунку, легень, простати, ендометрію та колоректального раку.

Але не варто налягати на зелень, не порадившись попередньо зі своїм лікарем, людям, які приймають антикоагулянти, наприклад «Варфарин». Адже завелика доза вітаміну К при прийомі цих препаратів є небажаною.

Коріандр або кінза (Coriandrum sativum) — багатюще джерело антиоксидантів. Іще одною його корисною фішкою є те, що страву, присмачену зеленню кінзи, можна менше солити. Та це далеко не все.

У 2019-му році було проведене лабораторне дослідження, в ході якого вивчалася дія екстракту C. Sativum на клітини раку простати. І з’ясувалося, що ця речовина здатна зменшувати експресію генів злоякісних клітин, робити їх менш інвазивними, менш схильними до поширення та групування у колонії.

Схожі обнадійливі результати дало й друге лабораторне дослідження — у ньому застосовувався екстракт із стебла, коренів та листя коріандру, і вчені спостерігали за його дією на клітини раку грудей.

Поки рано стверджувати, що коріандр колись стане диво-ліками від цієї страшної недуги, але його потенціал не може не вселяти надію.

Також було проведено невелике дослідження впливу коріандрового сиропу на мігрені. В ньому взяли участь 68 добровольців, частина з яких упродовж місяця приймала його паралельно з традиційними ліками від мігрені. Контрольна ж група пила лише ліки. Учасники з першої групи відзначили зменшення інтенсивності, тривалості та частоти нападів мігрені.

А ефірна олія з листя кінзи добре показала себе як антигрибковий засіб, зокрема подіявши на Candida albicans, що викликає молочницю.

Базилік (Ocimum basilicum) сприяє процесові травлення, містить антиоксиданти, а ще здатен полегшувати прояви застуди.

Ефірна олія базиліку — на жаль, звичайний салат тут не спрацює - помагає при стресі, тривожності та депресії. А саме стимулює нейротрансмітери, що регулюють гормони, «відповідальні» за енергію та щастя.

Зате листя базиліку можна використовувати в косметичних цілях, із нього вийде пречудова очищувальна та протизапальна маска для жирної шкіри, схильної до акне. Для цього листя треба перебити на пасту, додати пасту з сандалового дерева та трояндову воду. Потримати на обличчі маску хвилин 20, після чого змити холодною водою.

Звісно, при цьому важливо не забувати про ймовірність алергії. Як і будь-який новий для себе засіб, маску варто спершу випробувати на зап’ястку і подивитися, чи не буде реакції.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X