Дивне питання. Які яблука корисніші — звичайні чи органічні?
Сертифікована органічна продукція зазвичай на порядок дорожча за звичайну. Чи дійсно вона корисніша, вчені з’ясовували на прикладі яблук.
Яблука буквально кишать бактеріями — одне яблуко містить приблизно 100 мільйонів бактерій, і багато з них корисні для здоров’я. Згідно з новими дослідженнями, шанувальники яблук, які з'їдають серцевину, не тільки отримують додаткову кількість клітковини, флавоноїдів і ароматизаторів, а й поглинають удесятеро більше бактерій, аніж люди, що викидають огризок.
Тим же, хто хоче отримати максимум користі для здоров’я від яблук, згідно з новим дослідженням, опублікованим у Frontiers in Microbiology, рекомендують вибирати органічні яблука. Річ у тому, що їх населяють різноманітніші мікроби, ніж у звичайних фруктах, і користь від таких яблук більша.
Яблука — найпопулярніший фрукт у світі, їх їсть найбільша кількість людей, у порівнянні з будь-якими іншими фруктами, стверджують вчені з Технологічного університету Граца, які й порівняли отримані в магазині звичайні яблука зі свіжозібраною органікою того ж розміру.
У кожного плоду вони проаналізували бактерії, виявлені в стеблі, шкірці, м’якоті, насінні і чашечці суцвіття. Загалом, як органічні, так і звичайні яблука населені приблизно однаковою кількістю бактерій, до того ж більшість зі 100 мільйонів бактерій ховається в насінні, повідомляють дослідники. Викиньте огризок, і їх залишиться всього 10 мільйонів видів, переважно у м’якоті.

Крім того, згідно з дослідженням, свіжозібрані органічні яблука містять різноманітнішу бактеріальну спільноту, ніж звичайні — приблизно на 40 відсотків більше різновидів мікробів. Минулі дослідження засвідчили, що більша різноманітність бактерій корисна для здоров’я кишечника.
Відомі патогени, зокрема з сімейства Escherichia-Shigella, які можуть викликати діарею і кишкові захворювання, були виявлені в більшості звичайних зразків яблук, але не в органічному. І зворотне було слушно для корисних пробіотичних бактерій, лактобацил.

Нарешті, Methylobacterium, тип бактерій, що відіграє роль у дозріванні з'єднань зі смаком полуниці, був значно поширеніший в органічних яблуках, особливо на шкірці і в м’якоті, стверджують дослідники. Це може поліпшити смак натуральніших фруктів у порівнянні з традиційно вирощуваними сортами.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.