Смак дитинства. Вчені пояснили потяг до нездорової їжі

16 грудня 2019, 11:04
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Експерти довели, що такі популярні продукти, як чіпси і тістечка, мають таке ж співвідношення вуглеводів і жирів, що і молоко людини.

Цікаво, що таке співвідношення — це спільна риса всієї їжі, яка викликає звикання.

Дослідники з Мічиганського університету взяли 120 студентів, запропонували їм вибір з 35 різних продуктів і попросили заповнити шкалу Єльської харчової залежності - показник того, наскільки ви викликаєте звикання до конкретної їжі. Потім учні оцінювали продукти від 1 до 35.

Відео дня

Головним в списку «продуктів, що викликають звикання» був шоколад, за яким слідували морозиво, картопля фрі, піца, печиво, чіпси, тістечка, попкорн з маслом і чізбургери. В кінці списку були лосось, коричневий рис, огірок і брокколі.

Потім експерти програми Fast 800, яка присвячена втраті ваги, виявили, що кожен з продуктів містить приблизно 2 г вуглеводів в 1 г жиру — те ж саме співвідношення жиру і вуглеводів є в грудному молоці

Дитячий мозок надчутливий до переживань в ранні роки, тоді закладаються нейронні зв’язки, які зберігаються на все життя. Тому не дивно, що їжа, яка дає нам перші відчуття задоволення, закладає основу для наших подальших пристрастей до їжі.

Залежність будь-якого роду — будь то їжа, нікотин, алкоголь або азартні ігри — тісно пов’язані з нейронними шляхами винагороди, які складають частину середнього мозку. Сигнали від цих шляхів, проте, можуть отримати «вето» від іншого набору нейронів, ближче до передньої частини мозку, в межах «префронтальної кори».

У маленьких дітей префронтальна кора розвинена слабо. Це одна з причин того, чому малюки часто влаштовують істерики, коли їм не дозволяють, що вони хочуть. З іншого боку, коли ця ділянка мозку розвинена добре, у нас з’являється більше самоконтролю і розумової гнучкості. Разом ці якості називаються «виконавчою функцією».

В огляді низки досліджень група дослідників з Трініті-коледжу в Дубліні виявила, що люди, їжа яких багата оливковою олією, рибою і свіжими овочами, мають тенденцію до поліпшення виконавчої функції, в порівнянні з тими, хто слідує звичайним порадам щодо зниження ваги.

Таким чином, для того, щоб «перемогти» їжу, яка викликає звикання, необхідно підтримувати самоконтроль на високому рівні. Вчені вважають, що в цьому може допомогти середземноморська дієта, фізична активність, а також уникнення стресу.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X