Дивне питання. Що корисніше для здоров’я — вино чи виноград?

17 серпня 2019, 04:00
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Плануєте поласувати запашним червоним виноградом або випити келих каберне совіньон? На здоров’я!

Чи знаєте ви, що французи з їх традиційною кухнею, багатою жирами, відносно рідко страждають хворобами серцево-судинної системи? Продовольча і сільськогосподарська організація ООН * приводить цікаве порівняння: жителі Франції вживають 108 г жирів тваринного походження на день, а США — 83. При цьому коронарні захворювання є в анамнезі у 115 американців і 83 французів з тисячі. Вчені пояснюють «Французький парадокс» в тому числі ресвератролом, що одержуються з червоного винограду.

Відео дня

Ресвератрол: чому варто звернути на нього увагу

Ресвератрол — це речовина групи фітоалексинів, яка виробляється рослинами для захисту від паразитів. Експерти давно зацікавилися впливом ресвератрола на ссавців. Дослідження на гризунах показали, що цей поліфенол має властивість знижувати цукор у крові, боротися з ростом аномальних клітин і з запаленнями.

Виноград і ресвератрол

Звичайно, виноград не єдине природне джерело ресвератрола. Але безумовно найголовніше. Тому не поспішайте замовляти БАД, а краще побалуйте себе ароматним гроном. І пам’ятайте, корисний компонент міститься не в кожному сорті винограду, а тільки в червоному.

Корисні сорти червоного винограду:

Всі сорти винограду діляться на столові та технічні. Підвищеним вмістом корисних поліфенолів відрізняються:

  • Кишмиш Азос
  • Чарлі
  • Агат Донський
  • Томпсон
  • І звичайно, Каберне Совіньон.

Також багатий ресвератролом сорт Сапераві, а чемпіоном за вмістом корисного антоциана серед винних сортів називають французько-уругвайський Танат.

Ці сорти винограду мають щільну шкірку, в якій і містяться флавоноїди, до яких відноситься ресвератрол.

Червоне вино і ресвератрол

Кількість ресвератрола в шкірці ягід збільшується в процесі ферментації. А це означає, що червоне вино навіть краще за виноград як джерело корисної речовини. Однак потрібно враховувати вплив спиртного на печінку та бути помірними в спробах оздоровитися. Віддавайте перевагу сухому червоному вину в невеликих кількостях.

* http://www.fao.org/home/ru/

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X