Вино або пиво? Який напій корисніший на думку вчених

1 жовтня 2019, 21:00
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Різні наукові дослідження неодноразово підтверджували користь вина. Але деякі вчені кажуть, що не менш корисним може бути й пиво. Звісно, у помірних дозах.

Користь і шкода від вживання різного алкоголю є однією з безлічі суперечливих тем у науковій спільноті. Грубо кажучи, медики та вчені в усьому світу розділилися на два табори: в першому вважають, що помірні дози алкоголю несуть деякі переваги для людського організму, а в другому вважають, що повна відмова від алкоголю — найкращий спосіб зберегти своє здоров’я.

Відео дня

Природно, коли мова йде про «здоровий» алкоголь — першим на думку спадає саме вино. Існує навіть окремий термін — французький парадокс або французький синдром, — який означає, що у жителів Франції нібито порівняно низькі показники серцево-судинних і онкологічних захворювань. Цей феномен пов’язують з культурою вживання сухого червоного вина у Франції.

Проте, жителям Німеччини, Чехії та інших європейських країн, де більш поширений культ пива, теж є чим похвалитися: згідно з деякими дослідженнями найпопулярніший хмільний напій може бути не менш корисним, ніж вино.

Постараємося розібрати все по порядку.

Що відомо про користь вина?

Практично всі дослідження впливу вина на організм не обходяться без згадки ресвератрола. Ця речовина групи фітоалексинів формується природним чином у деяких рослинах, зокрема в чорниці і винограді, для захисту від паразитів. Як виявилося, вживання ресвератрола несе деякі переваги і для організму ссавців.

Експерименти з цією речовиною на гризунах показали, що вона може знижувати рівень цукру в крові, перешкоджати розвитку хворих клітин і боротися із запаленнями. Навіть експерти з NASA підтвердили, що ресвератрол може підтримувати м’язову масу космонавтів в умовах ослабленої гравітації.

x96.com
Фото: x96.com

«Ресвератрол зберігає кістки і м’язову масу у щурів під час повного розвантаження, аналогічно мікрогравітації під час космічного польоту. Отже, ми висунули гіпотезу, що помірна добова доза ресвератрола зокрема допоможе пом’якшити руйнування м’язів в умовах гравітації, аналогічній марсіанській», — писали автори дослідження.

На жаль, корисний компонент міститься не в усіх видах вина, а тільки в червоному. Підвищений вміст ресвератрола виявили в сортах Кишмиш Азос, Чарлі, Агат Донський, Томпсон, Каберне Совіньон, Сапераві, Таннат та інших.

Виникає логічне запитання: чому тоді не можна просто їсти виноград цих сортів і обійтися без вина? Річ у тому, що кількість ресвератрола підвищується під час ферментації винограду, тобто в процесі виробництва вина.

Як наслідок, повідомлення про користь червоного сухого вина стали дедалі поширенішими. Деякі вчені казали і про властивості цього напою, як антидепресанту, мовляв корисні компоненти червоного вина знижують накопичення в мозку ферменту PDE4, пов’язаного з розвитком тривожного розладу і депресії, а також пригнічують вироблення гормону кортикостерону, який бере участь у стресових реакціях.

«Червоне вино є найкориснішим алкогольним напоєм, здатним знизити ризик розвитку депресії і позитивним чином вплинути на стан серцево-судинної системи», — писало профільне видання Medical News Today.

Scrubs Magazine
Фото: Scrubs Magazine

Крім того, данські дослідники в 2006 році з’ясували, що любителі червоного вина частіше купують у супермаркетах оливки, овочі, фрукти та інші корисні продукти, що, безсумнівно, є корисним для організму. Звісно, такі результати опитувань не є вагомим аргументом для наукових досліджень про користь вина і не пов’язані з цим безпосередньо.

Заради справедливості також варто зазначити, що деякі експерти пов’язують французький парадокс з тим, що французькі лікарі систематично занижували дані про серцево-судинні захворювання наприкінці минулого століття. «Негативні ефекти від спиртного зникають тільки в тому разі, якщо кількість випитого прагне до нуля. Розвінчано міф про те, що одна-дві порції алкоголю корисні для здоров’я», — писала Еммануела Гакіду з університету Вашингтона в журналі Lancet.

Не варто забувати і про низькоякісне і дешеве вино, для виробництва якого використовують спирт, замість досягнення повного спиртового бродіння виноградного соку.

Що відомо про користь пива?

Як не дивно, крім крилатої фрази «губить людей не пиво, губить людей вода», є й наукові докази певної користі пива для організму.

Наприклад, у 2016-му професор кафедри харчування та дієтології в Університеті Харокопіо в Греції Демосфен Панагіотакос опублікував дослідження, згідно з яким вино і пиво однаково знижують ризики серцевих захворювань.

Це підтверджує і нещодавнє дослідження вчених з Іспанії, де йдеться, що вживання обмеженої кількості пива (одна склянка на день для жінок і дві склянки на день для чоловіків) може справляти такий же позитивний ефект для серцево-судинної системи людини, як і червоне вино в помірних дозах.

Інші вчені-«адепти» пива опублікували свою роботу в журналі Journal of Wine Economics, і дійшли висновку, що люди, які п’ють пиво в розумних обсягах, мають менші ризики появи серцевих захворювань і діабету другого типу. Щоправда, в дослідженні йшлося про користь не більше поширеного на прилавках магазинів пастеризованого пива, а так званого крафтового і нефільтрованого пінного напою.

highcountrybeverage.com
Фото: highcountrybeverage.com

Дослідження показало, що в якісному крафтовому пиві більше рослинних сполук, дріжджів, бактерій, вітамінів, мінералів та інших компонентів, які можуть бути корисними для організму. Саме тому крафтове пиво є придатним дуже короткий час (буквально два-три дні), а масові пастеризовані продукти можуть зберігатися набагато довше.

Вчені з університету Вісконсин-Медісон пишуть, що темне живе пиво, яке також називають стаут, знижує ризик захворювань серцево-судинної системи і появи тромбів. Знову-таки, йдеться про помірні дози не більше 700 мілілітрів на день для середньостатистичної людини. Недоліками цього напою є висока калорійність.

Ну а якщо ви любите смакувати пиво під традиційний набір ароматизованих снеків — про жодну користь для організму не може бути й мови.

beerx.ca
Фото: beerx.ca

Ймовірно, не можна судити про «менше з зол», вибираючи між пивом і вином, але, принаймні більшість наукових досліджень сходяться в тому, що помірні дози якісного алкоголю навряд чи зашкодять вашому організму більше, ніж інші шкідливі звички.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X