Чому заради психічного здоров’я варто відмовитися від вегетаріанства і почати їсти м’ясо — нове дослідження - фото
НВ Преміум

Чому заради психічного здоров’я варто відмовитися від вегетаріанства і почати їсти м’ясо — нове дослідження

6 травня 2020, 21:10

Сенсаційне дослідження американських вчених свідчить про небезпеки вегетаріанства і веганства

Свідома відмова від м’яса може бути ознакою майбутніх проблем із психічним здоров’ям.

Поїдання м’яса поліпшує розумове здоров’я, а кожен третій вегетаріанець страждає від депресії. Про це свідчать результати дослідження групи американських вчених.

Відео дня

Вони, зокрема з’ясували, що вегетаріанці вдвічі частіше вживають ліки, які зазвичай виписують під час психічних розладів. Також вегетаріанці втричі більше схильні до самогубства.

У процесі своєї роботи вчені проаналізували 18 великих досліджень, які сумарно оперували даними про 160 тис. пацієнтів.

Їхній головний висновок — вегетаріанська або веганська дієта може підвищити шанси на депресію.

Що саме з’ясували вчені та чи варто в зв’язку з цим терміново зав’язувати з вегетаріанством —розбираймося разом.

До чого може призвести відмова від м'яса (Фото: Unsplash)

До чого може призвести відмова від м'яса / Фото: Unsplash

Що з’ясували вчені?


Робота вчених була метадослідженням — так називають дослідження, яке підсумовує дані безлічі інших досліджень. Роботу опублікували в авторитетному медичному журналі Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Вивчаючи дані про харчові звички 160 тис. американців віком від 16 до 80 років, а також стан їх здоров’я, вчені прийшли до кількох важливих висновків.

Якщо говорити про вживання антидепресантів, то вегетаріанці вдаються до них удвічі частіше, ніж ті, хто їсть м’ясо.

Спроби самогубства серед вегетаріанців трапляються втричі частіше, ніж серед м’ясоїдів.

І від депресії страждає в середньому приблизно третина від загальної кількості вегетаріанців, що майже вдвічі більше, ніж серед тих, хто вживає в їжу м’ясо.

Загальний рівень ризику депресії, занепокоєння і небезпеки завдати собі шкоди серед вегетаріанців відчутно вищий, роблять висновок дослідники.

«Про користь і ризики веганства і вегетаріанства сперечаються десятиліттями, — констатує Едвард Арчер, один з авторів дослідження, доктор психології університету Алабами. — Але наша робота показує, що ті, хто їсть м’ясо, відрізняються міцнішим психологічним здоров’ям».

На думку авторів роботи, питання може полягати не в м’ясі як такому, а в тому, що відмова від м’яса може бути таким собі поведінковим маркером. Цей маркер вказує на те, що у людини схильність до проблем з душевним здоров’ям.

Однак, дослідники додають, що це припущення потребує додаткових доказів, які можуть бути отримані в нових дослідженнях.

«Ці дослідження можуть мати наслідки для самого визначення того, що є „здоровою дієтою“, — зазначає Арчер. — Психічне здоров’я потрібно враховувати у процесі розгляду плюсів і мінусів різних дієт».

За словами Арчера, дослідження йде врозріз із популярним твердженням про те, що відмова від м’яса має переваги для здоров’я.

На думку американського кардіолога Асіма Малхотра, який не брав участі в дослідженні, ця робота свідчить про те, що для зниження ризику депресії і занепокоєння, краще все-таки їсти м’ясо.

«А якщо ви обрали вегетаріанство або веганство з етичних міркувань, вам слід ретельно стежити за своїм душевним станом», — зазначає Малхотра.

У чому користь дієти, заснованої на рослинній їжі? (Фото: Unsplash)

У чому користь дієти, заснованої на рослинній їжі? / Фото: Unsplash

Чим корисне вегетаріанство?


Це дослідження не суперечить численним роботам, що свідчать про користь, яку може принести відмова від м’яса.

Інше питання — що такого масштабного дослідження про вплив відмови від м’яса на психіку останнім часом не було.

Різні дослідження вказують на те, що відмова від м’яса сприятливо впливає на деякі аспекти функціонування організму.

Наприклад, недавно в авторитетному виданні Nutrition Reviews опублікували роботу японських дослідників, яка свідчить про те, що вегетаріанська дієта знижує рівень холестерину в крові.

Вегетаріанці їдять більше зелених овочів, фруктів і горіхів, і споживають набагато менше насичених жирів, ніж «м'ясоїди» — ці фактори японські дослідники навели як пояснення отриманим результатам.

Згідно з іншим недавнім дослідженням, дієти, засновані на їжі рослинного походження можуть допомогти знизити вагу, нормалізувати кров’яний тиск і рівень холестерину. Також вегетаріанська дієта може привести до зменшення кількості ліків, які необхідні для лікування хронічних захворювань серцево-судинної системи. А ще вегетаріанська дієта пов’язана зі зниженням рівня передчасної смертності серед пацієнтів, які страждають від ішемічної хвороби серця.

Американська оглядачка Алін Петрі, яка проводила аналіз 16 великих досліджень щодо веганської дієти, також дійшла висновку, що вона призводить до зниження маси тіла і нормалізації рівня цукру в крові. У тих, хто дотримується веганства, менший ризик передчасної смерті від захворювань серцево-судинної системи.

Велике дослідження, яке спостерігало за 48 тис. пацієнтів протягом 18 років, також показало, що веганство знижує ризик хвороб серця.

Однак, це дослідження показало, що дефіцит вітаміну В12, який часто супроводжує відмову від м’яса, загрожує підвищенням ризику інфарктів.

Ще одне недавнє дослідження свідчить на користь того, що вегетаріанство захищає ваше серце. Велика робота вчених з університету Еразма показала, що заміщення тваринного білка білками рослинного походження також сприятливо впливає на роботу серцево-судинної системи.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X