Сіль, цукор і жодної користі. Чи варто насправді робити варення і консервацію? Відповідає відома дієтологиня

29 липня 2021, 07:57
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Чи варто робити консервацію на зиму та чи корисні мариновані овочі, фрукти і варення насправді, в інтерв'ю Радіо НВ пояснює дієтологиня і нутріціологиня Мирослава Ульяніна.

Мирослава Ульяніна

Дієтологиня

— Що краще: зараз робити заготовки чи мати свіже, хоч і трохи дорожче взимку?

— Завжди потрібно вмикати розум, варто бути на золотій середині. З ягодами буває складніше взимку, вони бувають ціною золота. І зараз ягоди, в яких дуже багато антиоксидантів, вітамінів, поліфенолів, мінералів, варто заморозити. Але заморозити, а не зробити варення.

Відео дня

Якщо ми говоримо про фрукти — це не такий базовий варіант, без якого ми жити не можемо. Тому без фруктів у великій кількості взимку ми обійдемося спокійно. Натомість я би рекомендувала ваші морозильні камери заповнити ягодами, бо взимку їх знайти важче.

— А огірочки-помідорчики консервовані — це ж святе?

— Огірочки та помідорчики, якщо вони мариновані, — у будь-якому випадку це процес додавання солі, цукру, оцтової кислоти. А це означає, що ми зробили доволі суттєву шкоду організму. Сіль, цукор і білий спиртовий оцет є надзвичайно шкідливими для нашого організму. Коли людина їсть мариновані огірочки, то підшлунковій, ниркам, печінці в цей час це надзвичайно не подобається.

Якщо ви звикли до чогось такого, то нехай це буде квашене. Ми робимо акцент на натуральне бродіння, квашення, ферментація. Ось тут ми робимо собі користь.

— При консервації також є термічна обробка, вітаміни точно не доживають.

— Термічна обробка вбиває будь-які вітаміни. Особливо вітамін С. Довга термічна обробка вбиває і руйнує не лише вітаміни, але й мінерали і клітковину. Якщо огірок свіжий, він хрумкий, там є клітковина. Маринований огірок уже після термічної обробки м’ягесенький. Він зовсім не має тієї клітковини, яка є у свіжому вигляді.

— Деякі люди роблять перетирання навпіл з цукром. Цукор — це однозначне зло? Чи нехай буде для ягід?

— Цукор для ягід — це однозначне зло. Якщо ми хочемо зберегти якість, користь ягід і їхній натуральний смак. Не смак цукру, а смак конкретно смородини, ожини, порічки. Для цього нам потрібно ягоди заморозити. Чи ви будете заморожувати її у цілому вигляді або перетерту, але без цукру — це абсолютно ваш пріоритет. Ви можете робити, як вам комфортно.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X