Чим замінити цукор. Шість солодощів, які вас не вб’ють

21 жовтня 2019, 12:12
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Медики не забороняють вживати цукор. А лише рекомендують обмежувати його вживання. Однак безпечні норми настільки малі, що тим, хто любить солодке, простіше замінити цукор на щось інше.

В офіційних рекомендаціях медиків немає заборони на вживання звичайного білого цукру. Йдеться про обмеження.

Так, за даними ВООЗ доданий цукор має становити не більше 10% від калорійності раціону, в ідеалі — 5%.

Відео дня

American Heart Association радить з'їдати не більше 9 чайних ложок цукру чоловікам і не більше 6 жінкам і дітям на день.

Варто випити пляшку солодкої газованої води або з'їсти солодкий йогурт — і норму вже перевищено.

Щоб залишатися здоровим і струнким, потрібно або привчати себе їсти зовсім мало солодкого, або спробувати замінити білий цукор чимось іншим.

Чим?

Давайте з’ясовувати, чи є варіанти замінити цукор, не втрачаючи жадану насолоду, але водночас захищаючи організм.

Фруктоза

Фруктоза не дарма стоїть на полицях з товарами для діабетиків. Вона не викликає такого різкого викиду інсуліну, як звичайний цукор, тому корисна при діабеті. Але важливо пам’ятати, що у здорової людини в разі регулярного й активного споживання фруктози, навпаки, може розвинутися діабет.

Pexels
Фото: Pexels

Мед

Мед корисний під час застуди. Він містить деякі корисні нутрієнти й антиоксиданти. Але це таке ж джерело простих вуглеводів, як і інші солодощі. Тому ставитися до меду варто як до десерту й обмежувати точно так само, як і цукор.

Сироп агави

Цей суперфуд — один з обов’язкових інгредієнтів дієтичних десертів. Він здається безпечним, тому багато прибічників здорового способу життя дозволяють собі і торти, і тістечка, якщо в них додали сироп агави замість шкідливого цукру. А даремно! Суперфуд на 85% складається з фруктози, і ризик отримати проблеми зі здоров’ям і набрати вагу тут ще вище.

Тростинний цукор

Ще один популярний замінник звичайного цукру з буряка — це цукор з тростини. Його рекомендують додавати в чай, каву і випічку. Але нещодавні дослідження свідчать, що переваг у тростинного цукру немає.

Стевія

Якщо специфічний смак стевії або одержуваного з неї стевіозиду вам подобається, цей натуральний замінник можна використовувати для приготування домашніх десертів.

Стевія корисна не тільки під час діабету, вона менш калорійна, ніж цукор, не шкодить здоров’ю зубів і має низку переваг. Але випічка та інші десерти калорійні самі собою, тому обмежувати їх кількість все одно доведеться.

Pexels
Фото: Pexels

Фрукти

Єдине, чим можна безпечно замінити цукор — це фрукти. Так, у них є фруктоза, тому їсти їх у необмежених кількостях не можна. Але фрукти — це джерело безлічі вітамінів і корисних речовин, а також харчових волокон, які забезпечують відчуття ситості.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X