П’ять недорогих суперфудів, які продовжать вам життя. І така дієта вас не розорить - фото
НВ Преміум

П’ять недорогих суперфудів, які продовжать вам життя. І така дієта вас не розорить

19 грудня 2020, 06:36

Здорове харчування — це не так складно і дорого, як ви боїтеся. Розбираймося разом

Багато хто помилково вважає, що здорове харчування — це морочливо та дорого. Настав час звести на кулінарний п'єдестал продукти, що несуть у собі силу-силенну користі, але коштують порівняно небагато.

Відео дня

Пройдемося по них просто зараз.

Так морська капуста є одним із найбагатших природних джерел йоду, життєво необхідного нашій щитоподібній залозі. Окрім цього, 100 грамів цього продукту забезпечують людину 55% денної потреби вітаміну К1, 45% денної потреби фолатів, 29% — магнію, 16% — заліза.

Результати кількох досліджень вселяють оптимізм щодо того, що споживання морської капусти може вповільнювати поширення раку кишечника та молочної залози. Лабораторні експерименти з окремими клітинами показали, що фукоїдан, сульфатований гетерополісахарид, що є у бурих водоростях, може мати аналогічну дію щодо раку простати та легень.

У морській капусті дуже мало калорій (43 кКал у 100 грамах), зате багато альгінату натрію, який у харчовій промисловості використовується як желеутворюючий агент. У людському ж кишечнику альгінат може перешкоджати всмоктуванню жирів.

Іще вчені припускають, що морська капуста сприяє зниженню рівня цукру в крові, відтак є корисною для пацієнтів із діабетом 2-го типу.

Unsplash
Фото: Unsplash

Водночас важливо не забувати, що надлишок йоду щитоподібній залозі може зашкодити. Відтак морську капусту слід вживати помірно і, звісно, не поєднуючи її з харчовими добавками, які містять йод.

Ревінь (або румбамбар) багатий на харчові волокна та антиоксиданти — дослідники припускають, що поліфенолів у ньому міститься навіть більше, ніж у суперкорисній кучерявій капусті. А лише 100 грамів ревеню забезпечують 26% від денної потреби вітаміну К1.

У рамках одного дослідження чоловіки з високим рівнем холестерину щодня споживали 27 грамів волокон зі стебел румбамбару. За місяць рівень загального холестерину в піддослідних знизився на 8%, а рівень «поганого» холестерину — на 9%.

Антоціани (природні пігменти, які надають стеблам ревеню характерних кольорів), зміцнюють судини та позитивно впливають на кров’яний тиск, а нещодавні дослідження дають підстави сподіватися, що вони мають і протиракові властивості.

Варто наголосити: в румбамбара їстівними є лише стебла, в жодному разі не листя. Воно містить дуже високу концентрацію щавлевої (оксалатної) кислоти, і ними можна отруїтися. Особливу небезпеку листя становить для людей із захворюваннями нирок.

Своїм життєрадісним кольором гарбуз завдячує бета-каротину, який у людському організмі перетворюється на вітамін А, ключовий для здоров’я очей. Одна-єдина порція гарбуза здатна забезпечити людину 200% денної потреби в цьому провітаміні. Пігменти-каротиноїди лютеїн та зеаксантин попереджають розвиток катаракти та навіть здатні вповільнювати макулярну дегенерацію сітківки ока.

Імунна система буде не менш задоволена, якщо ви почнете регулярно їсти гарбуз, адже в ньому є чимало вітаміну С.

Бета-каротин дуже корисний не лише для очей, а і для шкіри (з гарбуза можна навіть робити зволожувальні маски для лиця). А ще науковці відзначають, що люди, в чийому раціоні багато бета-каротину, рідше хворіють на деякі типи раку, зокрема рак простати й рак легень.

Насіння льону майже на третину складається з вуглеводів, але 95% із них — це харчові волокна, тоді як чистих вуглеводів у цьому суперфуді вкрай мало.

Дві столові ложки лляного насіння (це десь 20 грамів) містять близько 6 грамів харчових волокон: 20−40% — розчинних (рослинний слиз) і 60−80% нерозчинних (клітковина та фітоестроген лігнин).

Розчинні волокна допомагають організмові регулювати рівень цукру й холестерину в крові, а ще покращують травлення, «підгодовуючи» хороші бактерії кишечника. У поєднанні з водою розчинні та нерозчинні харчові волокна виконують роль природного послаблюючого, запобігаючи закрепам.

Насіння льону вважається одним із найбагатших природних джерел Омега-3 жирної альфа-ліноленової кислоти (ALA) — більше її міститься хіба що в чіа. Також у цьому насінні є вітамін В1, фосфор, мідь, магній, молібден — ціла «таблиця Менделєєва» в хорошому сенсі.

Цей суперфуд рекомендується включити до свого раціону для профілактики серцево-судинних та онкологічних захворювань, при гіпертонії та діабеті. Найправильніше вживати насіння в товченому вигляді або ретельно розжовувати, інакше воно цілим так і пройде «транзитом» через ваш організм, не віддавши всієї своєї користі.

У будь-якій тривожній ситуації мудрий український народ починає скуповувати гречку — і дуже правильно чинить.

Адже гречку, яка, так само як амарант та кіноа, належить до псевдозлаків, природа щедро напакувала вітамінами та антиоксидантами, які захищають клітини від впливу вільних радикалів.

Марганець, магній, залізо, фосфор, цинк, фолат, ніацин та вітамін В6 — усе це є в гречці. А ще вона не містить глютену та має порівняно невисокий глікемічний індекс, тобто не викликає різкого підйому цукру в крові, а повільно постачає тілу енергію.

За повним правом вважаючись суперфудом, гречка покращує здоров’я серця й судин, сприяючи зниженню «поганого холестерину» та стабілізації кров’яного тиску.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X