Розумна дієта. Як фрукти під час вагітності впливають на інтелект дитини

28 лютого 2020, 17:25
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Вчені з Університету Альберти підтвердили, що вагітні жінки, які їдять більше фруктів під час вагітності, можуть стимулювати когнітивний розвиток своїх дітей.

Дослідження зосередилося на уточнення даних роботи канадських вчених 2016 року.

«Наше дослідження було продовжено на основі результатів оригінального когортного дослідження CHILD, яке показало, що споживання фруктів у вагітних матерів впливає на показники пізнання у немовлят аж до одного року після народження. Хоча результати оригінального дослідження були вражаючими, вони не змогли встановити, що саме споживання фруктів, а не інші чинники, викликали поліпшення пізнавальної спроможності у дітей», — каже Клер Скавуццо, провідний автор нової роботи.

Відео дня

Щоб визначити, чи дійсно фрукти є фактором, що впливає на пізнавальні здібності дитини, вчені прагнули повторити результати первинного дослідження.

Вони виявили, що у щурів-немовлят, народжених від матерів, чиї раціони були доповнені фруктовим соком, результати тестів на пам’ять значно краще — відповідно з попереднім дослідженням.

«Наші результати повторили те, що було виявлено у людей і плодових мушок. Контрольованим, ізольованим способом ми змогли підтвердити роль пренатального впливу фруктів на когнітивний розвиток новонароджених», — пояснила Скавуццо.

«Ми вважаємо, що це особливо цінна інформація для вагітних, оскільки вона пропонує немедикаментозне дієтичне втручання для прискорення розвитку мозку дитини», — підкреслила вона.

«Ідея про те, що харчування може також впливати на психічне здоров’я і пізнання, тільки недавно почала набирати обертів. Люди хочуть, щоб у їхніх дітей був найкращий початок життя, і з наших висновків здається, що дієта, збагачена фруктами, є можливим способом зробити це», — сказала співавтор Рейчел Уорд-Фланаган.

Додамо, оригінальне дослідження 2016 року показало, що діти матерів, які вживали більше фруктів під час вагітності, у віці до одного року краще справлялися з тестами на рівень розвитку. У рік IQ у дітей, матері яких в середньому вживали 6−7 порцій фруктів або фруктового соку на день, виявився вищим на 6−7 пунктів.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X