Слухай сюди. Здорове харчування знижує ризик глухоти

19 листопада 2019, 16:15
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Медики довели, що дотримання таких дієт, як харчування проти гіпертонії (DASH) і альтернативна середземноморська дієта (AMED), пов’язані з більш низьким ризиком втрати слуху.

До таких висновків прийшли співробітники розташованого в Бостоні Brigham and Women’s Hospital. Правда, дослідження стосується придбаної втрати слуху.

Вчені підвели підсумки трирічного дослідження, в рамках якого вивчалися фактори, що сприяють розвитку проблем зі слухом. Вони виявили, що жінки, чиї схеми харчування були ближче до загальноприйнятих здорових режимів харчування, мали значно нижчий ризик зниження чутливості слуху.

Відео дня

«Поширена думка, що втрата слуху є неминучою частиною процесу старіння. Однак наше дослідження спрямоване на виявлення потенційно змінюваних факторів ризику, тобто речей, які ми можемо змінити в нашій дієті і способі життя, щоб запобігти втраті слуху або відстрочити її», — сказала провідний автор дослідження, доктор Шарон Керхан.

Попередні дослідження показали, що більш високе споживання певних поживних речовин і певних продуктів, таких як каротиноїди бета-каротин і бета-криптоксантин (міститься в гарбузі, моркві, апельсинах і інших фруктах і овочах), фолат (міститься в бобових, листової зелені та інших продуктах), омега-3 жирні кислоти з довгим ланцюгом (які містяться в морепродуктах і рибі), були пов’язані з більш низьким ризиком втрати слуху.

Таким чином, дієтичне харчування може впливати на ризик розвитку втрати слуху, але дослідники прагнули глибше зрозуміти зв’язок між дієтою і втратою слуху, фіксуючи загальні раціони харчування і об'єктивно вимірюючи поздовжні зміни чутливості слуху.

Вчені створили 19 випробувальних майданчиків в США і навчили команди ліцензованих аудіологів стандартизованим методам CHEARS. Вони виміряли зміни в порогах слуху чистого тону і найменшої гучності, яку здатний виявити учасник, а потім проаналізували дані, зв’язавши їх з раціоном харчування добровольців.

Команда виявила, що ймовірність зниження середньої чутливості слуху була майже на 30 відсотків нижче серед тих, чиї дієти найближче нагадували здорові раціони харчування, в порівнянні з жінками, дієти яких найменше нагадували здорові раціони харчування.

«Зв’язок між дієтою і зниженням чутливості слуху охоплює частоти, які мають вирішальне значення для розуміння мови. Ми були здивовані, що так багато жінок продемонстрували зниження слуху за такий відносно короткий період часу», — визнали автори роботи.

У дослідження були включені медичні працівники жіночої статі, що підвищило достовірність зібраної медичної інформації та зменшило відмінності в соціально-економічному статусі, але популяція дослідження була обмежена переважно неіспаномовними білими жінками середнього віку.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X