Не заздріть французам. Скільки можна пити алкоголю без шкоди для здоров’я?

14 жовтня 2019, 10:30
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Очевидно, що алкоголь — невід'ємна частина нашого життя. Раз за разом перед кожним постають питання: що будемо пити? Скільки? Як часто?

Адже так хочеться зберегти адекватний баланс — трохи «поправити здоров’я», але і не впасти в крайнощі.

Сьогодні ми нарешті дізнаємося, як випивати з користю. І чи можливо це взагалі.

Відео дня

Отже, що ми знаємо про негативний вплив спиртних напоїв на основі новітніх досліджень?

Серед іншого, наступне.

Алкоголь може викликати появу деяких пухлин стравоходу, печінки, молочної залози та кишківника (адже ацетатальдегід є безпосереднім канцерогеном).

Алкоголь різко погіршує якість сну, і, відповідно щоденну активність.

Алкоголь завдає шкоди серцево-судинній системі, і не дає ніяких переваг, які не можна було б отримати іншим, нешкідливим шляхом (спорт, здорове харчування і т. д.).

Разом з тим, часто можна зустріти публікації, де алкоголю приписується позитивний вплив на серце і судини.

Pixabay
Фото: Pixabay

Як правило йдеться про маленькі дослідження, проведені в країнах з довгою традицією вживання спиртного.

Їм можна протиставити, наприклад, нещодавнє дослідження, за участю 500 000 чоловік, яке показало, що захисний вплив алкоголю на серцево-судинну систему є несуттєвим, натомість випивка призводить до зростання артеріального тиску та збільшує ризик інсультів.

Допитливий читач поцікавиться: а як щодо «французького парадоксу»?

Тобто, чому французи, споживаючи багато жирної їжі, мають досить низькі показники серцевих хвороб? Дійсно, традиційно це пояснювали саме позитивним впливом червоного вина.

Однак недавнє ретельне дослідження викрило цікавий факт: серцеві захворювання серед французів зустрічаються дуже неоднорідно.

Дійсно, найменше їх у прошарку населення, яке віддає перевагу червоному вину. Але саме ці люди практично не купують їжу, багату тваринними жирами. Їх споживчий кошик значно дорожчий і містить найякісніші продукти.

Таким чином, таємничий феномен є простим результатом здорової дієти.

До речі, французи щороку зменшують загальну кількість випитого алкоголю. І це супроводжується зниженням кількості летальних випадків.

Хоча, ще кількадесят років тому, вони боролися за європейську першість зі смертей від цирозу печінки.

Колосальний аналіз даних сукупно в 195 країнах протягом останніх 26 років показав, що споживання алкоголю безумовно пов’язано зі зростанням рівня смертності та численних хвороб. А єдина безпечна доза етилового спирту, це — 0 мл.

Нам всім, нарешті, слід визнати очевидну істину: вживання алкоголю не дає жодних бонусів для здоров’я.

І, фактично, є зразком деструктивної поведінки, яку частина людей (на щастя), здатна контролювати.

Пити чи ні — вибір індивідуальний. Однак, дорослим людям не варто вигадувати фантастичні виправдання своїм побутовим бажанням.

Як казав один мудрець: «Не слід шукати чорну кішку в темній кімнаті. Особливо, якщо її там немає».

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X