Ви здивуєтеся. Вчені розкрили новий секрет здорового харчування - фото
НВ Преміум

Ви здивуєтеся. Вчені розкрили новий секрет здорового харчування

31 травня 2020, 06:17

О котрій годині потрібно снідати і не пізніше якого часу вечеряти — що говорять нові дослідження

Чекати півтори години, щоб поїсти, коли в животі вже бурчить, нерозумно. Біжіть до холодильника, їжте на здоров’я. Чи ні?

Мода на інтервальне голодування вже підготувала середньостатистичного обивателя до думки про те, що харчуватися потрібно у визначений час.

Але наукового обґрунтування у більшості таких дієт відверто недостатньо. Дієтологи часто оперують умоглядними висновками.

Відео дня

Однак, не можна сказати, що на цю тему немає серйозних досліджень.

Наприклад, згідно з новим дослідженням учених з британського університету Суррея, результати якого було опубліковано в авторитетному виданні Journal of Nutritional Science, час вживання їжі має колосальне значення.

Власне, правильно складений розклад прийомів їжі може сам по собі вважатися методикою схуднення, констатують дослідники.

На перший погляд, результати дослідження цілком узгоджуються з новомодними трендами про інтервальне голодування. В основі цієї ідеї якраз принцип розкладу прийомів їжі.

Однак, дослідники пішли далі. Вони не розглядали ідею голодування, а проаналізували ідею про створення режиму повноцінного харчування з правильними інтервалами.

Те, що ви їсте, звичайно, важливо, кажуть автори роботи, але ще важливіше те, коли ви їсте.

Концепція, яка стала підсумком дослідження, отримала назву «харчування, обмежене в часі».

І ні — це не черговий різновид інтервального голодування, як можна було б подумати.

В котором часу нужно завтракать (Фото: Wavebreakmedia/Depositphotos)

В котором часу нужно завтракать / Фото: Wavebreakmedia/Depositphotos

Що з’ясували вчені?


Дослідження проводила група вчених факультету медицини університету Суррея. Його результати опубліковано в Journal of Nutritional Science.

У процесі дослідження вчені просили пацієнтів, які брали в ньому участь, відкласти сніданок на 90 хвилин, а вечерю їсти на 90 хвилин раніше, ніж зазвичай. І так протягом 10 тижнів.

Спостереження показали, що ті, хто міг суворо дотримуватися заданого розкладу, до кінця терміну скоротив відсоток жиру в організмі на 1,9%.

57% учасників дослідження зазначили, що стали менше їсти через загальне зниження апетиту, а також менше перекушувати між прийомами їжі, констатують автори роботи.

На їхню думку, секрет зниження кількості жиру в організмі завдяки новому розкладу вельми простий. Вся річ у тому, що люди отримують менші інтервали між прийомами їжі, а отже, у них не виникає бажання вдаватися до снеків у цих проміжках.

Далі механізм дуже простий: менше калорій, які надходять — менше жирових відкладень.

Однак, на думку одного з авторів роботи Джонатана Джонстона, можливе і складніше пояснення.

Кількома роками раніше Джонстон проводив дослідження, пов’язане з циркадними ритмами людини. Його результати було опубліковано в журналі Advances in Nutrition.

Під час цієї роботи він з’ясував, що в першій половині дня організм має вищий рівень метаболізму. О 8 ранку ваше тіло переробляє вдвічі більше енергії, ніж о 8 годині вечора, зробили висноввок дослідники.

Джонстон передбачає, що обидва дослідження можна пов’язати між собою.

«Вигода харчування обмеженого в часі в тому, що більша кількість калорій споживається в тому часовому проміжку, коли в організмі підвищений рівень метаболізму», — констатує Джонстон.

Простіше кажучи, час дня, коли ви вживаєте їжу, впливає на те, як ваш організм її переробляє.

О котрій годині потрібно вечеряти (Фото: Unsplash)

О котрій годині потрібно вечеряти / Фото: Unsplash

Як все заплутано


Однак, не все так просто і безхмарно, як може здатися на перший погляд.

Більше половини пацієнтів, що брали участь у дослідженні, зазначили, що їм було складно дотримуватися розкладу, запропонованого дослідниками.

Вони в середньому оцінили цю дієту на 7 з 10 балів за шкалою складності.

Самі автори дослідження визнають, що найбільшого успіху в групі піддослідних досягли ті, хто був найкраще мотивований. Для інших «харчування, обмежене в часі» виявилося серйозним випробуванням.

«Харчування з обмеженням у часі — досить складна дієта, яку не завжди легко поєднати з сімейним і соціальним життям», — констатує Джонстон.

Він також визнає, що для розуміння того, як точно працюють механізми метаболізму протягом дня, і в який час найкраще їсти, будуть потрібні додаткові дослідження.

Раніше НВ писав про дослідження американських вчених з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

Вони з’ясували, що найефективніше вкладати всі прийоми їжі в інтервал завдовжки 10 годин, а в інші 14 годин нічого не їсти.

За словами Пем Тауб, одного з авторів дослідження, люди, які їли в проміжку між 8 ранку і 6 вечора, а в решту часу лише підтримували водний баланс, протягом трьох місяців схуднули в середньому на 3%.

Однак, Тауб і її колеги наводили дещо інше пояснення, чому така дієта працює. На їхню думку, перехід у режим голодування увечері переводить організм у режим кетозису — розщеплення глюкози — і використовує жирові відкладення як джерело енергії.

Таким чином, це дослідження стало ще одним внеском у скарбничку інтервального голодування — модного нині тренду.


Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X