Солодкий обман. Вчені порівняли шкоду для здоров’я дієтичних і звичайних напоїв

28 жовтня 2020, 15:14
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Згідно з дослідженням, як солодкі, так і штучно підсолоджені напої пов’язані з більш високим ризиком серцево-судинних захворювань.

Це свідчить про те, що штучно підсолоджені напої не можуть бути здоровою альтернативою, про яку часто заявляють в рекламі, впевнені автори дослідження з Франції.

У новій роботі дослідники розглянули дані французької когорти NutriNet-Santé, щоб вивчити взаємозв'язок між ризиком серцево-судинних захворювань і споживанням солодких і штучно підсолоджених напоїв.

Відео дня

У дослідження були включені записи для 104 760 учасників. Їх попросили заповнювати дані про своє харчування і споживанні напої тричі за шість місяців. По кожній категорії напоїв учасники були розділені на неспоживачів, споживачів з низьким рівнем споживання і споживачів з високим рівнем споживання.

Дослідники розглянули випадки серцево-судинних захворювань під час подальшого спостереження з 2009 по 2019 роки. Автори роботи зафіксували у 1 379 учасників перші випадки серцево-судинних захворювань. Виявилося, що і споживачі солодких напоїв, і любителі напоїв зі штучним підсолодженням, більше схильні до ризику виникнення серцево-судинних захворювань.

За даними вчених, люди, які регулярно п’ють солодкі або підсолоджені напої, на 20 відсотків частіше страждають від захворювань серця, інфарктів і інсультів, ніж ті, хто вважав за краще каву, чай або воду

Крім підвищеного ризику серцевих захворювань, Елої Чазелас, доктор філософії, провідний автор дослідження і член дослідницької групи по епідеміології харчування (Університет Сорбонни) сказав, що дослідження може мати додаткові нормативні наслідки.

«Наше дослідження припускає, що штучно підсолоджені напої не можуть бути корисною заміною цукровим напоям, і ці дані служать додатковими аргументами на користь поточних дебатів про податки, маркування та регулюваннія солодких напоїв і напоїв зі штучним підсолодженням», — сказав Чазелас.

Дослідники заявили, що для встановлення однозначного причинно-наслідкового зв’язку між солодкими і штучно підсолодженими напоями та серцево-судинними захворюваннями потрібно повторне дослідження.

Раніше НВ писав, що, згідно з новим дослідженням, міцна чорна кава, яка розбудить вас після нічного сну, може порушити контроль над рівнем цукру в крові.

Вчені з Великобританії показали, що, хоча одна ніч поганого сну надає невеликий вплив на наш метаболізм, вживання кави відразу після такого сну може негативно позначитися на контролі рівня глюкози в крові.

З огляду на важливість підтримки рівня цукру в крові в безпечному діапазоні для зниження ризику таких станів, як діабет і хвороби серця, вони кажуть, що ці результати можуть мати «далекосяжні» наслідки для здоров’я, особливо з урахуванням глобальної популярності кави.

На думку вчених, в довгостроковій перспективі такі скачки цього показника можуть привести до порушення толерантності організму до глюкози, що, в свою чергу, збільшує ризик розвитку діабету другого типу.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X