Мамо, я в лахміття. Що таке алкогольна толерантність - фото

Мамо, я в лахміття. Що таке алкогольна толерантність

26 грудня 2019, 21:19

Деякі люди можуть випити більше алкоголю, ніж інші. Що таке алкогольна толерантність і чи є від неї користь.

Кожен з нас помічав, що може випити більше, ніж інші. Чи менше. Кому як пощастить.

Хтось випиває три кухлі крижаного пива у спеку просто щоб вгамувати спрагу і трохи охолонути. А для когось така доза стане квитком у горизонтальне положення на весь наступний день.

Відео дня

Хтось може «вкласти» пляшку коньяку за вечір. Хтось і після 150 г вже готовий освідчуватися в коханні першому зустрічному.

Обивателі найчастіше шукають прості пояснення цьому феномену. Зрозуміло, що чоловіки можуть випити більше, ніж жінки, а щоб укласти людину з більшою масою тіла, теж потрібно більше алкоголю.

Але не все так просто і однозначно.

Існує таке поняття як алкогольна толерантність. І в світлі недавніх досліджень медики дізнаються про неї все більше.

Unsplash

Фото: Unsplash

Що таке алкогольна толерантність


При регулярному вживанні алкоголю організм привчається переробляти токсичні речовини, що містяться в ньому. Простіше кажучи, організм звикає до алкоголю.

Звикання — це по суті зниження чутливості до алкоголю. Це означає, що для досягнення аналогічного сп’яніння щоразу людині доводиться випивати все більше.

У народі навіть існує жартівливий термін «пропитий організм», який насправді зовсім не є жартом.

Здатність організму стійко витримувати алкогольні вливання зовсім не є показником доброго здоров’я або фізичної міці, як думають деякі.

Це лише показник того, що в організмі людини вже сформувалася алкогольна толерантність, яку медики вважають головним симптомом алкогольної залежності.

За іронією долі, висока толерантність до алкоголю згодом призводить до руйнування організму і, як наслідок, людина втрачає цю саму толерантність. І опиняється в стані сп’яніння навіть від незначної кількості алкоголю.

Unsplash

Фото: Unsplash

Чому у деяких людей алкогольна толерантність вища?


Деякі медики схильні вважати, що алкогольна толерантність залежить не тільки від «тренування» організму за допомогою регулярних пиятик. Але й від низки інших факторів.

Деякі люди здатні вживати більше алкоголю, ніж інші, для досягнення тієї ж стадії сп’яніння, пояснює Пітер Мартін, професор психіатрії Університету Вандербільта.

Накопичений алкольний досвід, безумовно, має значення, констатує він, але важливі також стать і генетика.

Чоловіки здатні випити більше, ніж жінки. І маса тіла також має значення для засвоєння алкоголю. Про це свідчить не тільки народна мудрість, але й численні дослідження.

Однак інші фактори поки що залишаються менш вивченими.

За словами Мартіна, вчені припускають, що на засвоєння алкоголю впливають ферменти, пов’язані з метаболізмом, а також особливості нейронних зв’язків у головному мозку.

Засвоєння алкоголю — це процес з безліччю етапів, розповідає Бред Урен з Університету Мічигану.

«Більшість алкоголю, що потрапляє в організм, переробляється ферментом, який відомий як алкогольгідрогеназа, в органічну сполуку ацетальдегід, яка потім переробляється ферментом, відомим як альдегід гідрогеназа», — пояснює Урен.

У деяких людей в організмі не вистачає альдегіду гідрогенази, і це веде до накопичення ацетальдегіду в крові у міру вживання алкоголю.

«У свою чергу, це призводить до почервоніння шкіри, а також до безлічі симптомів, відомих як похмілля», — каже Урен.

Саме ця теорія пояснює, чому азіати п’яніють швидше, ніж європейці, і важче переносять похмілля. Дослідження показують, що в азіатів часто спостерігається брак цього ферменту.

Що стосується теорії про нейрозв’язки, то деякі дослідники вважають, що мозок деяких людей просто не генерує сигнал про те, що алкоголю в крові вже досить. І вони продовжують пити доти, доки рівень токсичних речовин у крові остаточно не зашкалює.

Unsplash

Фото: Unsplash

Чому алкогольна толерантність шкідлива


По-перше, люди з високою толерантністю до алкоголю часто перебувають у помилковій переконаності, що вони ще «мало випили».

Це призводить до того, що людина, неабияк «прийнявши на груди», спокійно сідає за кермо. «Так я нормальний був» — фраза, яку часто говорять собі на виправдання п’яні за кермом після ДТП.

Той факт, що ви не запинаєтеся і не співаєте пісні після неабиякої дози спиртного, зовсім не означає, що ви не п’яні. Нервова система вже може перебувати під впливом алкоголю. Важлива саме кількість випитого, а не те, як ви почуваєтеся після цього, запевняють медики.

Інший небезпечний момент — люди з високою толерантністю часто перебувають в ілюзії щодо того, скільки їм можна пити. «А що мені буде від кількох келихів», — міркують вони. І п’ють мало не щодня, тим самим наближаючи себе до алкоголізму. У довгостроковій перспективі алкоголіками частіше стають саме люди з високою толерантністю, а не ті, хто швидко п’яніє, підкреслює Урен.

За словами Мартіна, саме висока толерантність до алкоголю найчастіше призводить до його підвищеного споживання. І люди з високою толерантністю частіше доводять себе до цирозу печінки, нейропатії, панкреатиту, раку шлунка тощо.

Unsplash

Фото: Unsplash

Літо й алкогольна толерантність


Можливо, взимку міркування про це здадуться смішними, але, на думку лікарів, особливо небезпечна висока толерантність до алкоголю влітку.

У жарку пору року людині особливо важливо підтримувати водний баланс організму.

Багато хто не усвідомлює того, що для цього бажано пити чисту воду. А не чай, каву, соки і, тим більше, алкоголь.

Люди з високою алкогольною толерантністю не відчувають сп’яніння при начебто невеликих дозах спиртного. І з легкістю втамовують спрагу пивом, вином або алкогольними коктейлями.

Алкоголь у цьому сенсі може бути вкрай небезпечним навіть у малих кількостях, зазначає Урен, оскільки він веде до зневоднення.

Таким чином, «тамуючи спрагу» в спеку, ви навпаки погіршуєте водний баланс свого організму.

Unsplash

Фото: Unsplash

Користь алкоголю


І на закуску згадаємо про цікаву теорію, яку сформулювала американський еколог Кім Гокінс у своїй недавній роботі. На її думку, саме здатність засвоювати алкоголь дозволила предкам людини вижити.

Гокінс каже, що здатність до алкогольної толерантності означала для деяких видів мавп можливість їсти перестиглі фрукти. За її словами, багато видів фруктів, які падають на землю і «дозрівають» вже там, містять алкоголь на рівні сучасних слабких сортів пива. Багато видів мавп мали вкрай низьку алкогольнутолерантність, тому вони не могли вижити в період, коли фрукти опинялися на землі. Інші ж мавпи могли харчуватися перезрілими фруктами і таким чином виживали. Саме один з таких видів і еволюціонував пізніше в людину, констатує Гокінс.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X