Реабілітували. Медики з’ясували, скільки яєць в день можна їсти

5 березня 2020, 10:00
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Масштабне дослідження американських вчених показало, що одне яйце на день не збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

Дослідницька група проаналізувала дані великих досліджень, в яких брали участь 215 000 жінок і чоловіків, у яких на початку дослідження не було серйозних хронічних захворювань.

Відео дня

Всіх запитали про їхні звички поїдання яєць — більшість сказали, що вони їли від одного до п’яти яєць на тиждень — далі за їх здоров’ям стежили протягом 34 років. Єдиний зв’язок між більш високим споживанням яєць і серцево-судинним ризиком був для людей з діабетом 2 типу. Цей зв’язок вже було показано в попередніх дослідженнях.

«Помірне споживання — до одного яйця в день — не пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань», — сказав автор дослідження доктор Френк Ху, який очолює кафедру харчування в Школі громадської охорони здоров’я ім. Чана Гарвардського університету.

«В середньому, більшість людей не їсть більше, ніж яйце на день. Вони можуть з'їсти два яйця на сніданок, але тільки два або три рази на тиждень. Таким чином, середнє споживання фактично менше одного яйця в день», — сказав Ху.

Щоб перевірити результати, команда провела метааналіз досліджень з Європи, Азії та США. У сукупності в цих дослідженнях вивчалися звички вживання яєць 1,7 мільйона осіб, а також було встановлено, що вживання до одного яйця в день не чинить негативного впливу на здоров’я серця. Крім того, помірне споживання яєць було пов’язано з трохи більш низьким ризиком серцево-судинних захворювань в азіатських популяціях, можливо, через те, що в азіатській кухні яйця зазвичай їдять не окремо, а в складі інших страв.

Проблема полягає в рівні холестерину в жовтку яєць: одне велике яйце може доставити близько 185 міліграмів холестерину. У рекомендаціях з харчування рекомендовано обмеження в 300 мг холестерину на день. Тому передбачалося, що три або більше яєць на тиждень збільшують ризик серцево-судинних захворювань і ранньої смерті.

«Більше 50 років наука боролася за те, є чи яйця «фактором ризику серцево-судинних захворювань», — сказав Ендрю Одегаард, доцент кафедри епідеміології в Каліфорнійському університеті в Ірвайні, в редакційній статті, опублікованій разом з дослідженням. Грунтуючись на цьому дослідженні, Одегаард сказав, що «епічний тенісний матч між двома таборами» ще не завершено.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X