Бери добавку. Вчені пояснили користь ситного сніданку

3 березня 2020, 17:50

Початок нового дня з великого сніданку і рання вечеря можуть допомогти вам спалити більше калорій, згідно з новими дослідженнями.

Крім того, таке харчування може також утримувати рівень цукру в крові від занадто високого рівня.

«Ситному сніданку слід віддавати перевагу перед великим обідом. Ця рекомендація може бути застосована до здорових людей для запобігання метаболічних захворювань, таких як діабет, а також до пацієнтів з надлишковою вагою та ожирінням для зниження маси тіла», — говорить провідний автор дослідження Джуліана Ріхтер з Центру мозку, поведінки та обміну речовин Любекського університету в Німеччині.

Відео дня

Ріхтер сказала, що причина ще не ясна, і потрібно більше досліджень. Але схоже, що травлення і обмін речовин пов’язані з внутрішніми годинниками організму, вважає Джуліана Ріхтер.

Ще одна причина може полягати в тому, що якщо ви не будете їсти достатньо рано, ви будете більш голодні протягом дня. Це може привести до переїдання або до вживання неправильних видів їжі в кінці дня. Ріхтер також зазначила, що більше калорій спалюється вранці, тому має сенс їсти більше в той період, коли спалювання калорій досягло свого піку.

У той же час, не всі вчені переконані, що ситний сніданок є обов’язковим. Саманта Хеллер, дієтолог з NYU Langone Health в Нью-Йорку, розглянула результати і вказала, що це було невелике дослідження — всього з 16 добровольцями — і воно було коротким. Вона сказала, що результати не можуть бути узагальнені для інших груп людей.

«Результати триденного дослідження не вказують на те, що може статися фізіологічно в довгостроковій перспективі, через роки або десятиліття. Деяким людям подобаються великі сніданки, іншим — ні. Схоже, що це не є вирішальним фактором ризику», — сказала Хеллер.

«Тим не менше, з'їсти легку вечерю або закрити кухню після обіду, схоже, хороша практична порада для багатьох з нас», — додала вона.

Німецьке дослідження включало 16 здорових чоловіків із середнім віком 24 роки. Волонтери їли низькокалорійний сніданок і висококалорійну вечерю, а потім навпаки. Висококалорійні страви мали близько 1000 калорій. За словами Ріхтера, низькокалорійні страви мали 250 калорій, а обід — 500 калорій.

Під час дослідження добровольці залишалися в лабораторії, і їм було запропоновано дотримуватися фіксованого графіку сну. Після легкого сніданку почуття голоду і апетит до солодкого протягом дня виявлялися сильнішими, ніж після висококалорійного.

«Наші результати показують, що їжа, яку їдять на сніданок, незалежно від того, чи містить вона багато або мало калорій, викликає в два рази вищий термогенез, ніж те саме блюдо, яке з'їли на вечерю», — сказала Ріхтер.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X