Безсмертя замовляли? 12 продуктів харчування, які врятують вам життя - фото

Безсмертя замовляли? 12 продуктів харчування, які врятують вам життя

25 січня 2020, 11:07

Турбота про своє здоров’я — це не тільки відмова від шкідливих продуктів, але й обов’язкове включення до свого раціону корисних.

Ось трохи більше десятка продуктів харчування, які потрібно їсти щодня, щоб звести ризик передчасної смерті до мінімуму.

Здорове харчування насправді набагато простіше, ніж може здатися на перший погляд.

Відео дня

Є досить довгий перелік продуктів, від яких потрібно відмовитися. Але його досить легко «стиснути» до кількох основних принципів (виключити оброблене м’ясо, фастфуд, цукор, солодку випічку і газовану воду тощо).

А список корисних продуктів, які потрібно їсти щодня, теж не такий уже й великий.

Головна складність не в тому, щоб вивчити ці нехитрі правила, а в тому, щоб знайти в собі сили дотримуватися їх на практиці, кажуть медики.

Ось 12 продуктів, включення яких у щоденний раціон різко знижує ваші шанси на передчасну смерть від безлічі захворювань.

Unsplash

Фото: Unsplash

Чорниця

Власне, корисні практично всі ягоди. І їх потрібно обов’язково включати у свій щоденний раціон.

Але численні дослідження підкреслюють, що саме чорниця є тією самою ягодою, яка може замінити всі інші.

Відповідно до одного з недавніх досліджень, жінки віком від 25 до 42 років мають на третину менший ризик розвитку серцево-судинних захворювань, якщо їдять чорницю хоча б тричі на тиждень.

Лосось

Це — справжній суперпродукт, що має безліч позитивних ефектів для здоров’я. Насамперед, через рясний вміст жирних кислот омега-3. Вони захищають серцево-судинну систему і загалом відмінно стимулюють імунітет.

Жирна морська риба має бути присутньою у вашому меню, як мінімум, двічі на тиждень, констатують медики. Але краще за можливості замінити нею більшість прийомів їжі з червоним м’ясом. Простіше кажучи, їсти рибу фактично щодня.

Головне застереження тут — риба, а найчастіше в цьому контексті згадують лосося, який усім подобається за смаком і різноманітністю страв, які можна з нього зробити — щоб риба була натурального походження. Інакше кажучи, це має бути дикий лосось. А це, звісно, дорожчий і важкодоступніший варіант.

Unsplash

Фото: Unsplash

Цитрусові

У випадку з апельсинами, грейпфрутами і лимонами річ не тільки у високому вмісті вітаміну С, хоча й це саме по собі — величезний плюс.

Дослідження показують, що регулярне вживання цитрусових знижує ризик розвитку ішемічної хвороби серця, а також інфарктів, як мінімум, на третину. Дуже сильно проявляється цей ефект у жінок.

Медики рекомендують їсти плоди разом з м’якоттю, а не обмежуватися тільки соками, нехай і свіжовичавленими. Деякі дослідження показують, що в м’якоті та інших компонентах, які не потрапляють у сік, вкрай висока концентрація корисних мікроелементів.

Зелений чай

Нещодавнє масштабне дослідження продемонструвало, що люди, які випивають чотири і більше чашок зеленого чаю на день, мають на 20% менший ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи, ніж ті, хто взагалі не вживає цей напій.

У всьому «винні» антиоксиданти, на які багатий натуральний зелений чай. Зокрема, катехіни, які також відомі своєю здатністю боротися з вільними радикалами в організмі. Деякі медики називають звичку пити зелений чай профілактикою раку.

Зелені овочі

Броколі, капуста і шпинат давно вважаються еліксирами молодості. І поки ніщо не може похитнути їхні позиції.

Зелені овочі багаті клітковиною і здатні постачати у ваш організм приголомшливий список вітамінів і мінералів. І знову таки, антиоксидантів, які борються з окисними процесами і вільними радикалами в організмі.

Мінімум, одна порція зелених овочів на день — необхідна умова, якщо ви хочете знизити ризик передчасної смерті та продовжити життя.

Unsplash

Фото: Unsplash

Кава

Популярний напій кава — не тільки відмінний спосіб підбадьоритися або добре провести час з приємною бесідою. Це ще й спосіб продовження життя.

Деякі дослідження показують, що дві-три чашки кави в день можуть знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 15−20%.

Згідно з іншими дослідженнями, дві чашки кави в день зменшують ризик інфаркту на 30%. Йшлося про чоловіків і жінок у віці від 35 до 50 років. Але деякі інші дослідження підтверджують користь кави і в більш пізньому віці.

Однак, варто пам’ятати, що деякі люди не дуже сприйнятливі до кофеїну. Їхній організм засвоює його дуже повільно, таким чином навіть звичайна чашка кави є додатковим навантаженням для серця.

Цибуля і часник

Зрозуміло, складно рекомендувати їсти цибулю і часник протягом дня, особливо, якщо ви активно взаємодієте з іншими людьми.

Але ці два продукти заслужено мають репутацію суперфуду — вони багаті сіркою, яка поліпшує кровотік, а також мікроелементами, які борються з окисними процесами в організмі.

Згідно з одим великим дослідженням, яке спостерігало за тисячами пацієнтів у США протягом шести років, щоденне вживання цибулі та часнику скорочує ризик розвитку хвороб серця на 50−60%.

Яблука

Вітамін С, залізо та багато інших корисних мікроелементів свідчать на користь максимально частого вживання яблук.

Крім того, деякі дослідження показують, що яблука містять пребіотики.

Це компоненти їжі, які не перетравлюються у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, але ферментуються мікрофлорою товстого кишечника. Вони стимулюють ріст деяких видів бактерій, які впливають на роботу серцево-судинної системи.

Інші дослідження показують, що яблука містять мікроелементи, які очищають кровоносні судини, що також впливає на роботу серця.

Unsplash

Фото: Unsplash

Горіхи

Найчастіше дієтологи не рекомендують зловживати горіхами, оскільки вони дуже калорійні. І начитавшись таких рекомендацій, багато хто взагалі намагається уникати горіхів. Від гріха подалі, як то кажуть.

Але це — докорінно неправильно.

Горіхи надзвичайно корисні взагалі, і з погляду довголіття зокрема.

Горіхи багаті клітковиною, яка корисна для серцево-судинної системи. А також вітаміном Е, який бореться з поганим холестерином.

Горіхи, звичайно, бувають різні. І деякі мають особливі властивості. Наприклад, волоські горіхи містять жирні кислоти омега-3 та інші елементи, які поліпшують роботу імунної системи і борються з вільними радикалами.

До речі, щодо калорійності горіхів — нещодавні дослідження показують, що люди, які активно вживають горіхи, як правило, мають менше проблем із зайвою вагою, ніж ті, хто не їсть горіхи зовсім.

Темний шоколад

Всі більше люблять молочний шоколад, це не секрет.

Однак дослідження показують, що приділяти увагу потрібно саме темному шоколаду.

Великі дослідження свідчать про те, що темний шоколад — суперфуд на рівні чорниці та лосося.

Відповідно до одного з досліджень, натуральний темний шоколад з високим вмістом какао (не менше 70%) здатний істотно знижувати ризик передчасної смерті у людей, які відчувають різні проблеми з серцево-судинною системою.

Темний шоколад багатий на флавоноїди, які зміцнюють імунітет і борються з вільними радикалами в організмі. Простіше кажучи, це — профілактика дуже багатьох хвороб.

Помідори

Помідори — не просто відмінне джерело вітамінів, вони багаті калієм, який вкрай важливий для здоров’я серця.

А ще помідори містять лікопен — речовину, яка здатна істотно знижувати рівень холестерину в крові. Дослідження показують, що лікопен знижує ризик серцевого нападу.

Деякі дієтологи навіть вважають, що помідори мають бути обов’язковим «супроводом» для червоного м’яса. І до певної міри здатні компенсувати шкоду, яку воно завдає організму.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X