Шість продуктів, які незаслужено вважаються шкідливими. Спойлер — можете знову їсти стейки

6 жовтня 2021, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Невелика кількість цих продуктів дійсно може принести вам користь (Фото:moreau tokyo / Unsplash)

Невелика кількість цих продуктів дійсно може принести вам користь (Фото:moreau tokyo / Unsplash)

Деякі продукти незаслужено вважалися шкідливими для здоров’я, через цю помилкову думку ви можете недоотримати унікальні речовини, які можуть принести користь вашому організму.

Довгий час нас лякали тим, що багато продуктів, які ми день у день вживаємо, є не просто шкідливими, а навіть токсичними, але ряд сучасних досліджень готові виправдати ваші улюблені «смаколики».

Відео дня

1. Яйця

Довгий час вважалося, що яйця шкідливі для серця. Одне може містити 185 мг холестерину. Справа в тому що раніше вважалося, що холестерин в дієтичних продуктах, включаючи яйця, сприяє підвищенню рівня холестерину в крові. Але за останні 20 років медичні дослідження неодноразово показували, що при помірному споживанні дієтичний холестерин не є небезпечним для людини.

Хоча на це потрібен час, фахівці з харчування зараз виправляють записи для яєць та інших продуктів, що містять холестерин (наприклад, курячої печінки і молюсків), видаляючи їх зі списку поживних речовин, які викликають занепокоєння. Яйця — відмінне джерело білка, корисних жирів, а також ряду вітамінів і мінералів

2. Картопля

Картопля — один з небагатьох овочів, які вважаються шкідливими для здоров’я. Оскільки цю їжа з високим глікемічним індексом, їх, як правило, поєднують із продуктами, приготованими з рафінованих вуглеводів, яких слід уникати. Але картопля сама по собі багате джерело вуглеводів, вітаміну С, деяких вітамінів групи В і мікроелементів.

Те, як ви готуєте картопля, також змінює характеристики тих крохмалів, які отримали погану репутацію. У звареному і охолодженому картоплі кількість стійкого крохмалю зростає.

Цей резистентний крохмаль потім діє як харчові волокна, які «пручаються» травленню в кишечнику, потенційно роблячи позитивний вплив на кишкові бактерії.

3. Молочні продукти

Молочні продукти, в тому числі молоко, масло, йогурт і сир, колись вважалися основним продуктом багатьох людей, але моделі їх споживання змінилися, частково через інформацію про те, що вони шкодять серцево-судинній системі.

До позитивних сторін молочних продуктів можна віднести високий вміст білка і кальцію. При виборі молочних продуктів важливо враховувати жирність і тип жиру.

Крім того, зовсім недавно масштабне шведське дослідження, в ході якого 16 років спостерігали за понад 4 тис. осіб, показало, що дієта, багата молочними жирами, може знизити, а не підвищити, як вважалося раніше, ризик серцево-судинних захворювань.

Хоча краще уникати дієти з високим вмістом насичених жирів, регулярне вживання молочних продуктів не повинно викликати занепокоєння, якщо ваше загальне споживання калорій і жирів є в межах розумного.

4. Червоне м’ясо

Червоне м’ясо містить безліч вітамінів і мінералів, які необхідні для здорового і збалансованого харчування. Однак його репутація вважається небездоганною: деякі дослідження показують, що цей продукт може збільшити ризик раку та інших захворювань. Але чи так це насправді?

Хоча вживання, що занадто велика кількість жирного червоного м’яса може бути і правда шкідливою для здоров’я, правильно приготоване червоне м’ясо не підвищує рівень холестерину і є хорошим джерелом цинку, який може допомогти організму виробляти тестостерон і селен, потужний антиоксидант. Крім того, червоне м’ясо багате залізом і містить велику кількість білка, який сприяє росту м’язів.

Варто враховувати, що захоплюватися їм не варто, ви можете отримати таку ж кількість, а в деяких випадках навіть більше корисних речовин, з інших джерел, у тому числі із птиці, риби, яєць і горіхів, а також дотримуючись рослинної дієти.

5. Вино

Про користь вина для здоров’я було проведено безліч досліджень. Червоне вино може захистити від хвороб серця, а біле вино може принести користь здоров’ю нирок.

Різні сорти вина мають різні переваги і ризики для здоров’я, наприклад ігристе, містять більше калорій, ніж інші. Користь вина для здоров’я зазвичай залежить від винограду, який виробники використовують для його виготовлення.

Згідно з деякими дослідженнями, вино може мати потенційну користь для здоров’я. Багато з цих переваг пов’язані з наявністю у ньому таких мікроелементів як поліфеноли.

Дотримуючись данних дослідження, присвяченому середземноморській дієті, поліфеноли мають сильну антиоксидантну активність, яка може запобігти пошкодження клітин через окисний стрес і запалення.

Більшість поліфенолів в раціоні — це флавоноїди, натуральні сполуки, присутні у фруктах і овочах і у деяких перероблених продуктах, включаючи вино.

Як правило, людина може отримати деяку користь для здоров’я від вина, якщо споживає його в помірних кількостях.

6. Шоколад

Так, мова не про молочний, а вже тим більше білий шоколад. Але все ж наукові дослідження показали, що темний шоколад є справжнім суперпродуктом, він багатий антиоксидантами та іншими поживними речовинами, що робить ці ласощі фаворитом в списку дієтологів.

Темний шоколад містить флавоноїди, це рослинні хімічні речовини, які діють як антиоксиданти і можуть грати роль в профілактиці раку, здоров’я серця і Альцгеймера і навіть в схудненні.

Як ми знаємо основним компонентом шоколаду є какао, яке також містить з'єднання під назвою теобромін. Ця речовина може допомогти зменшити запалення і потенційно знизити кров’яний тиск.

Какао містить безліч антиоксидантів — насправді більше, ніж зелений чай або червоне вино. Чим більше в плитці шоколаду відсоток какао, тим більше антиоксидантів ви отримаєте, але варто пам’ятати, що все добре в міру і ці солодкі ласощі не виняток.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X