Бігати по стелі. 10 продуктів харчування, які додадуть вам енергії і бадьорості - фото
НВ Преміум

Бігати по стелі. 10 продуктів харчування, які додадуть вам енергії і бадьорості

12 січня 2021, 20:35

Що ви їсте, коли вам не вистачає енергії і бадьорості? Шоколад? А дарма.

«Нема сил? То з'їж цукерку! А краще дві» — це погана порада, послідувавши якій, ми дійсно одержуємо дозу «палива», тобто цукру. Але паливо це швидко згоряє, незабаром залишаючи нас іще більш виснаженими та голодними.

Відео дня

Натомість по-справжньому якісну заправку нашому тілу здатна забезпечити така їжа, завдяки якій надходження енергії буде тривалим та стабільним.

Ці продукти легко можна вписати в ваш звичайний раціон.

Яйця

Pexels
Фото: Pexels

Недарма існує безліч варіантів сніданків на основі яєць — ними можна справді смачно і надовго наїстися. Крім протеїну, вітаміну D й вітамінів групи В цей продукт містить амінокислоту лейцин, що помагає клітинам видобувати більше цукру з крові та посилює процес розщеплення жирів.

Вівсянка

Стара добра нудна вівсянка містить вітаміни та мінерали, які допомагають процесові отримання енергії. Крім цього, в ній є бета-глюкан, розчинні волокна, які в поєднанні з водою перетворюються на густий гель. Потрапляючи в нашу систему травлення, цей гель гальмує всмоктування глюкози в кров та не дає шлунку швидко спорожніти знов.

До слова, чим більшій обробці піддавалася вівсянка, тобто чим дрібнішими є вівсяні пластівці - тим простіше її готувати, але, разом із тим, на жаль, тим менше в ній користі.

Авокадо

Цей фрукт містить корисні жири (84% їх становлять мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти), вітаміни групи В та клітковина — її в авокадо аж 80% від усього вмісту вуглеводів.

Що ж стосується корисних жирів, то вони сприяють підтриманню оптимального рівню жирів у крові, а ще посилюють всмоктування поживних речовин. Корисні жири здатні зберігатися в організмі та використовуватися як джерела енергії.

Pexels
Фото: Pexels

Жирна риба

Лосось або тунець підзарядять ваше тіло білком, жирними кислотами та вітамінами групи В (якщо точніше, то одна порція такої риби забезпечує людину добовою нормою Омега-3 жирних кислот та вітаміном В 12).

Омега-3 жирні кислоти мають здатність зменшувати запальні процеси в організмі, які є поширеною причиною почуття втоми. В12 же співпрацює з фолієвою кислотою, сприяючи утворенню червоних кров’яних тілець та покращенню циркуляції кисню, завдяки чому ви також почуваєтеся більш енергійними.

Коричневий (бурий) рис

На відміну від білого, він піддається меншій обробці, відтак має вищу поживну цінність та нижчий глікемічний індекс. Він не викликає різкого підйому, а потім падіння цукру в крові, а забезпечує рівномірне постачання тілу енергії впродовж тривалого періоду часу. Одна 50-грамова порція коричневого рису містить 2 грами клітковини та значну частку від добової норми марганцю. А цей мінерал допомагає ензимам у розщепленні вуглеводів та білків для видобутку з них енергії.

Яловича печінка

Вона вважається одним із найкращих «м’ясних» ресурсів вітаміну В12. Для порівняння, як зазначає Міністерство сільського господарства США (United States Department of Agriculture), у 3 унціях (85 грамах) яловичого фланк-стейку (пашини) міститься 1,5 мікрограма В12. У такому ж шматку печінки — аж 60 мікрограмів.

Кіноа

Цей вид лободи (так, саме лободи) повністю виправдовує свою репутацію суперфуду, адже, хоча й містить багато вуглеводів, зате має низький глікемічний індекс. Протеїн, клітковина, вітаміни, марганець, магній та фолати — все це теж у кіноа є.

Pexels
Фото: Pexels

Яблука

Середнє 100-грамове яблуко містить приблизно 14 грамів вуглеводів, 10 грамів цукру, до 2,1 грама клітковини, а ще велику кількість антиоксидантів, котрі теж уповільнюють процес перетравлення вуглеводів.

Між іншим, щоби отримати від яблука максимальну користь, дієтологи радять не зрізати з нього шкірку.

Апельсини

Перше, про що ми думаємо, коли чуємо «апельсин», це вітамін С. Із цим не посперечаєшся, адже середній апельсин здатен повністю забезпечити денну потребу людини в цьому вітаміні. Та не менш важливими є антиоксиданти, котрі також містить цей фрукт. Протидіючи оксидативному стресу, вони заразом помагають зменшити відчуття втоми.

Як і яблуко, апельсин може стати чудовим «павербанком», який можна захопити з собою на перекус, коли ідете з дому.

Попкорн

Несподівано, таки попкорн — звісно, за умови, що це «чистий» попкорн без масла та хімічних добавок. Тоді він являє собою вельми здоровий цільнозерновий снек, у якому є клітковина, антиоксиданти і зовсім трішки калорій.

Що ж стосується напоїв, то всі ми знаємо, що найкраще бадьорить кава. Кофеїн через кровотік хутко дістається мозку та пригнічує активність аденозину, нейротрансмітера, який заспокоює ЦНС. У результаті продукування епінефрину — гормону, який стимулює тіло та мозок — посилюється.

Утім варто пам’ятати, що лікарі радять не зловживати кавою та обмежуватися 400 міліграмами кофеїну на день.

А також не забувати про найважливіший напій — воду. Адже млявість та відчуття втоми, які ми намагаємося «залити» кавою можуть бути звичайнісінькими симптомами зневоднення. А у такому випадку ми зробимо лиш гірше, адже кава є потужним діуретиком, тобто виводить із організму ще більше рідини.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X