Їжте їх щодня. Вісім продуктів, які допоможуть прожити до 100 років

24 липня 2021, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Довголіття вимірюється не тільки в тривалості життя, головна мета також полягає в тому, щоб поліпшити психічний і фізичний добробут.

Хоча генетика і грає роль, спосіб життя — набагато важливіший фактор, а харчування і зовсім головна частина цієї головоломки.

Тому якщо ви шукаєте секрет довгого життя, перестаньте заглядати у свою аптечку і придивіться до своєї їжі. Те, що ви споживаєте щодня, впливає на все, починаючи від розміру вашої талії до стану серця і звичайно ж на те, як довго ви живете.

Відео дня

Тому НВ знайшов вісім продуктів, які слід споживати, щоб збільшити свої шанси на продовження життя і отримати задоволення від кожного прожитого вами дня.

1 Риба

Нове дослідження вкотре свідчить про те, що омега-3 в вашому раціоні може знизити смертельні захворювання. Вчені радять їсти більше жирної риби, вони стверджують, що цей продукт може продовжити життя майже на 5 років.

Дослідники виявили, що рівні омега-3 в крові є дуже хорошим профілактичним заходом, щоб знизити ризик смерті. У дослідженні вчені прийшли до висновку, що в результаті регулярного включення жирної риби в раціон можна збільшити тривалість життя майже на п’ять років. Таким чином можна компенсувати негативний вплив від куріння, - як відомо, ця шкідлива звичка скорочує тривалість життя на 4,7 років.

У дослідженні були проаналізовані дані про рівень жирних кислот в крові у 2240 осіб у віці старше 65 років, за якими спостерігали в середньому протягом одинадцяти років. Аналіз показав, що користь приносять чотири типи жирних кислот, включаючи омега-3.

У зв’язку з цим фахівці відзначають, що навіть невеликі зміни в дієті можуть мати набагато більш потужний ефект, ніж ви думаєте. І пам’ятайте, що ніколи не буває занадто пізно підкоригувати своє харчування.

2 Насіння чіа

Один із секретів здорового харчування — це отримувати достатню кількість клітковини, яка є ключовим елементом для придушення апетиту і зниження рівня цукру в крові.

Насіння чіа напрочуд багаті клітковиною — всього у двох столових ложках міститься 6 грамів, що становить 22% від денної норми. Вони також можуть допомогти знизити ризик серцевих захворювань і діабету 2 типу, Дослідження, опубліковане в Archives of Internal Medicine, показало, що люди, які збільшили споживання харчових волокон, значно знижують ризик смерті. Відмінна ідея додати насіння чіа в йогурт, коктейлі для схуднення або просто в салат.

3 Чорниця

Чорниця багата на антиоксидантів, які є одним з найпотужніших засобів боротьби зі старінням. Антиоксиданти допомагають запобігти хворобі і боротися із запаленням. У чорниці є одна група біоактивних сполук, відомих як флавоноїди, які збільшують тривалість життя.

У дослідженні British Journal of Nutrition були вивчені дані дослідження здоров’я медсестер: одне з найбільших досліджень факторів ризику основних хронічних захворювань у жінок, за яким протягом десятиліть стежили понад 93000 жінок.

Дослідники виявили тісний зв’язок між вживанням в їжу продуктів, багатих на флавоноїди, зокрема червоного вина, чаю, перцю, чорниці і суниці, були меншою мірою схильні до ризику смерті від усіх причин у порівнянні з тими, хто не вживав ці продукти в значних кількостях.

4 Кава

Звичка до ранкової кави не тільки розбудить вас, але і може врятувати вам життя. Дослідження, проведені Stanford Medicine, показали, що кофеїн, як і його рівні в каві, може допомогти боротися з хронічним запаленням, що викликає хвороби, які сприяють розвитку раку, Альцгеймеру, серцевих захворювань і інших небезпечних для життя хронічних захворювань.

Дослідники також розглянули інше дослідження, опубліковане в журналі Nature Medicine, і виявили, що учасники дослідження, які споживали найбільше кофеїну, мали найнижчий рівень запалення.

5 Вино

Як і оливкова олія першого віджиму, червоне вино є ключовим продуктом середземноморської дієти, що продовжує життя.

Сприятливий вплив червоного вина на смертність і загальний стан здоров’я пояснюється його сильнодіючими фітохімічними сполуками. А скільки потрібно пити, щоб пожинати плоди? Дослідження опубліковане в журналі Diseases говорить про те, що помірне споживання від 1 до 2 склянок на день (при дотриманні здорової дієти, така як середземноморська дієта) може сприяти поліпшенню загального стану здоров’я і запобігати хронічні захворювання, такі як серцево-судинні захворювання, метаболічний синдром, зниження когнітивних функцій, депресія і рак.

6 Горіхи

Горіхи — потужне джерело живлення. Вони містять корисні для здоров’я жири, рослинні білки, клітковину, антиоксиданти, вітаміни і ключові мінерали, такі як калій і магній. Тому не дивно, що вони пов’язані з продовженням життя. В дослідженні, в якому відстежували понад 7 тисяч осіб, протягом майже п’яти років, піддослідним пропонувалося дотримуватися однієї з трьох дієт: середземноморської дієти з додаванням горіхів, тієї ж дієти з додаванням оливкової олії або дієти з низьким вмістом жирів. У порівнянні з тими, хто не їсть горіхи, у тих, хто споживав понад три порцій горіхів по 30 грамів на тиждень, загальний ризик смертності був на 39% нижче. Фактично, в ході дослідження у любителів горіхів цей показник був найнижчий.

Додавайте горіхи в салати, приготовані овочі, крім того, подрібнені горіхи також є чудовою альтернативою панірувальні сухарі для покриття риби або прикраси таких страв, як пюре з цвітної капусти або суп з сочевиці. Запікання з горіховою борошном або додавання їх в млинці - ще один відмінний спосіб збільшити споживання.

7 Зелень

Листові зелені овочі, такі як шпинат, капуста сповнені фолієвої кислоти, яка життєво важлива для росту клітин і утворення червоних кров’яних тілець. Вони також містять каротини (пігменти, що діють як антиоксиданти) — вони допомагають підтримувати здоров’я зору, кісток, зубів і шкіри.

Крім того, фолієва кислота з натуральних джерел їжі допомагає захистити мозок від вікових змін.

Просто не забувайте вживати цільні продукти, щоб насититися фолієвою кислотою, а не харчові добавки. Прийом добавок фолієвої кислоти може збільшити ризик деяких видів раку, особливо раку товстої кишки.

8 Грецький йогурт

Є вагома причина, по якій грецький йогурт — це здоровий сніданок. Він багатий білком і містить мало вуглеводів і цукру. Фактично, один 170-грамовий контейнер знежиреного грецького йогурту містить колосальні 17 грамів білка — майже 40% рекомендованої добової норми для жінок і близько 30% для чоловіків.

Поєднання грецького йогурту з мюслями і свіжими ягодами це відмінний сніданок. Ви також можете замінити ним майонез і сметану в картопляному пюре, супах або соусах.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X