Сезон гарбуза і теплих напоїв. Як продовжувати правильно харчуватися восени — поради дієтолога

7 жовтня 2020, 13:06
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Восени змінюється не тільки погода, а й наші харчові звички. Настають холоди і організм вимагає більше калорій, щоб зігрітися. Дієтолог Світлана Фус в інтерв'ю Радіо НВ пояснює, що потрібно їсти восени, щоб не набрати вагу.

Світлана Фус

дієтолог

— Осінь триває. Почуваєшся гірше з кожним разом, як зменшується світловий день. І торт завжди рятує. Це правильно — так себе рятувати?

— Можна потім під весну прийти до мене на консультацію, худнути. Ви знаєте, це буде такий собі замкнений цикл: осінь і зима — торти, а весна і літо — процес схуднення.

Відео дня

— А чим себе рятувати в тому випадку, якщо торт — погана ідея?

— Дуже-дуже важливо ось що: по-перше, всі знають — потрібно їсти, для того, щоб підтримувати свою фігуру, свій імунітет. Це дуже важливе правило. І тому завжди треба починати з хорошого ситного сніданку, це важливе правило, якого потрібно дотримуватися протягом усього року. Восени це потрібно робити обов’язково. Тому що ми заряджаємо свій організм.

Тому протягом дня важливо все-таки регулярно харчуватися, тому що режим харчування — це те, що підтримує енергію в організмі. Обов’язково додавати теплі напої, тому що зараз буде ставати холодніше і організм буде хотіти енергії і тепла. Це може бути просто тепла вода.

— А ви говорите саме про теплу, тому що якщо пити холодну, організм не зігріється і буде просити тістечко?

— Звичайно, буде просити тортика. Ще дуже важливе правило — потрібно звернути увагу на жири. Це те, що дає нам більше енергії, один грам жиру дає досить багато калорій для того, щоб зігрітися. Жири і тваринного, і рослинного походження повинні бути. Потрібно точно знати, що ми їх вживаємо.

— А які з них є корисними? Тому що всі вони однаково корисні. Сало купувати?

— І сало, і вершкове масло, і сири, і сметана, це те, що стосується молочних продуктів. Те, що стосується хорошого м’яса — не потрібно обдирати з курячої ніжки шкірку, якщо це якісне куряче м’ясо, потрібно з'їдати його зі шкіркою. Єдине, дуже важливо розуміти кількість, скільки цього необхідно з'їсти.

І друга частина — це жири рослинного походження: горіхи, насіння, соняшникова, оливкова і яка завгодно інша рослинна олія. Їх теж потрібно вживати. Все, що міститься в кондитерських виробах, як правило, містить або кондитерські жири, або трансжири. Кондитерські жири або маргарин — це трансжири, які ми повинні виключати зі свого харчування.

— Скажіть тоді, чим можна поліпшити солоденьким своє життя? Якщо тістечка не можна, а солодкого хочеться, то як бути?

— Якщо ми регулярно харчуємося, використовуємо складні вуглеводи в нашому раціоні, то, за великим рахунком, тяга до солодкого потихеньку проходить. Це правда.

І плюс — харчування має бути досить енергетичним, тому що якщо ми не доїдаємо весь час, наш організм потребує енергії, і тоді тістечко — це саме воно. Але якщо хочеться солодкого, у нас є натуральні солодкі продукти харчування — це фрукти, сухофрукти, чайна ложечка меду. В кінці їжі можна собі дозволити додати.

— А що з сезонними фруктами? Зараз в меню у всіх закладів є гарбуз або капуста і так далі. Існує така думка, що восени треба їсти ці сезонні фрукти, тому що вони корисні. Це так чи ні?

— По-перше, це правда, тому що в них міститься досить велика кількість і вітамінів, і мінералів. По-друге, це клітковина і пектинові сполуки, вони за літо накопичили все те, що повинні були накопичити, і тепер із задоволенням це все віддадуть нам, нашому організму. Тому такі продукти харчування, до речі, я хочу сказати, овочі, ось важливо зараз, якщо влітку, наприклад, я рекомендую одну порцію приготованих овочів з'їдати, то восени можна з'їдати дві порції приготованих овочів, і тоді буде і клітковина, і тоді буде вітамінів і мінералів надходити в наш організм трохи більше. І ця їжа буде тепла, вона буде зігрівати і давати нам енергію і тепло зсередини

— А у вас є улюблена страва з гарбуза?

— Я люблю просто запечений гарбуз. Я його просто так запікаю в духовці і додаю в салати, в каші.

— А є якийсь фрукт або овоч, який обов’язково потрібно їсти восени, без нього просто не обійтися?

— Ні, не треба так. У нас всі продукти містять все те, що нам необхідно. І найважливіше взагалі в харчуванні в будь-яку пору року — це його різноманітність. Якщо не буде різноманітності в їжі, то ви будете отримувати тільки з того фрукта, що ви вирішили їсти, тільки те, що там міститься. А у нас потреби в організмі досить широкі, і нам потрібен дуже великий спектр поживних речовин, і ми його одним продуктом забезпечити точно не зможемо, тому чим різноманітніше наше меню (осіннє, літнє — не важливо), тим більше організм насититься всім тим, що необхідно, і менше хотітиме того, з чого ви почали.

Підписуйтесь на подкасти Радіо НВ на Soundcloud, Apple Podcasts, Google Podcasts і на платформі MEGOGO

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X