Де тонко, там рветься. Коли правильне харчування перестає бути здоровим і як це лікується?

9 жовтня 2019, 22:03
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Орторексія — явище досить нове, але завдяки впливові дієт-гуру в соціальних мережах, цей розлад харчової поведінки поширюється як пожежа.

Коли ж правильне харчування перестає бути синонімом здорового харчування і хто встановлює ці самі правила? Під впливом інфлюенсеров соцмереж, лідерів думок, різноманітних нутриціологів і «фахівців з харчування» люди, яких турбує зайва вага або будь-які проблеми зі здоров’ям, часто самі вирішують: солодке шкідливе, жирне шкідливе, молочне шкідливе, органічне, сире, gluten-free — корисне. Наприклад, віддавати перевагу органічній їжі, необробленим продуктам перед обробленими характерно для популярного спрямування — «чістохарчування», або clean eating, яке пропагує Гвінет Пелтроу.

Відео дня

Чи погано харчуватися органічною їжею? Зовсім ні, але до тих пір, поки ідея правильного харчування не починає збіднювати ваш раціон і життя в цілому. Часто ж ідея правильного харчування заводить надто далеко і перетворюється в харчовий розлад або нав’язливий стан, змінюючи коло спілкування і весь життєвий уклад людини.

Jannis Brandt / Unsplash
Фото: Jannis Brandt / Unsplash

Нав’язливому бажанням їсти виключно правильну їжу вчені дали назву орторексія. Термін orthorexia nervosa в 1997 році ввів Стівен Бретмен, який застосовував у своїй лікарській практиці методи альтернативної медицини і публікував свої напрацювання в Yoga Journal.

Цікаво, що сам Бретмен довгий час був прихильником ідеї здорового харчування. Присвячена орторексії стаття у Вікіпедії детально описує, як в 1970-х роках він вступив в комуну, де разом з її членами харчувався лише екологічно чистими продуктами з власної ферми і перейшов на вегетаріанство. Однак в певний момент помітив, як все його життя стало обертатися навколо того, щоб нарвати на обід свіжих овочів і фруктів, пережувати кожен шматочок їжі 50 разив і обговорити це з іншими — за словами медика, з життя «зникла поезія». Харчові обмеження позбавили його можливості насолоджуватися товариством тих, хто не дотримувався таких суворих правил.

В результаті Бретмен став розглядати нав’язливе прагнення правильно харчуватися як розлад психологічного спрямування. Багато з його пацієнтів відмовилися від традиційної медицини і вважали, що ключем до хорошого здоров’я є просто вживання «правильних» продуктів. Рано чи пізно пацієнти задавали йому те ж саме питання: які продукти виключити з раціону. Не заперечуючи значущості правильного харчування для здоров’я, Бретмен побачив в бажанні відмовлятися від тих чи інших продуктів паростки нав’язливого психологічного стану.

«Люди вважають, що вони повинні виключити всі молочні продукти, повинні виключити сочевицю, пшеницю… Поступово я усвідомив, що у багатьох з цих пацієнтів головною проблемою було те, що вони занадто суворі з собою», — цитує Бретмена видання NPR. Після чого Бретмен і придумав термін орторексія, що складається з «орто» від грецького слова, що означає «правильно», і -орексіі - «апетит». Він додав nervosa за аналогією з нервовою анорексією — добре відомим розладом, що змушує людей голодувати, аби бути худими.

Бретмен не міг уявити, наскільки концепція «чистого харчування» из його обмеженнями вибухне протягом наступних двох десятиліть. І якщо раніше людям на дієті було досить вживати знежирені продукти, то сьогодні шукають органічну капусту кале, перуанський корінь маки, дикого лосося, чіа, годжі і все нові важкодоступні продукти. Популярність дієтичних гуру і гламурні фотографії їжі в Instagram зміцнюють віру, що їсти одні продукти і уникати інших — це шлях істини, який призведе до здоров’я і каліфорнійської безтурботності.

Однак той самий Бретмен свого часу звернув увагу, що публікації, які пропагують здорове харчування, сповнені суперечностей: «Гостра їжа шкідлива, але кайєнський перець корисний для здоров’я. Дієта для схуднення, яка виключає все, крім апельсинів — корисна, але цитрусові містять занадто багато кислоти. Молоко корисне, тільки якщо воно отримане від молодої корови пастеризоване молоко шкідливе), але кип’ячене молоко — це їжа богів. Ферментовані продукти, такі, як кисла капуста — це гниль; в той же час ферментовані продукти сприяють гарному травленню. Солодощі шкідливі, але мед — найдосконаліший з натуральних продуктів. Фрукти — це ідеальна їжа; фрукти викликають грибкові захворювання. Оцет — це отрута, але яблучний оцет виліковує майже всі хвороби. Білки не повинні застосовуватися в їжу одночасно з продуктами, що містять крохмаль, але боби завжди повинні варитися разом з рисом». Якщо скласти докупи з твердження популярних сьогодні нутриціологів, вийде аналогічний пазл.

За останні 40 років Сондра Кронберг, засновниця і виконавчий директор об'єднання по лікуванню розладів харчової поведінки за межами Нью-Йорка, спостерігала безліч тенденцій в області харчування. «Орторексія — це відображення в більш широкому масштабі культурної перспективи «чистого харчування», прагнення харчуватися здорово, уникаючи токсинів, включаючи продукти, які можуть мати деякі «над-якості», — говорить вона.

Безумовно, Кронберг й інші дієтологи вітають зусилля по здоровому харчуванню. Слідом за Бретменом, Кронберг вважає, що проблема виникає, коли людина настільки зосереджена на своїй дієті, що та «починає порушувати якість вашого життя — вашу здатність бути спонтанним і активним». Саме тоді слід почати турбуватися про розлад харчової поведінки. «У разі орторексії, вона зосереджується навколо „чистої“ їжі, тоді як інші розлади харчової поведінки зосереджуються навколо розміру і ваги і прагнення до худорби». Іноді ці проблеми перетинаються, і деякі люди, які їдять тільки «чисту» їжу, ще й недоотримують важливі поживні речовини з продуктів, які вони виключили, і не споживають достатньо калорій, що стає загрозою для здоров’я і в кінцевому підсумку може призвести до смерті, вважає Кронберг.

Доктор С.Є. Спектер, психіатр і фахівець з харчування з Беверлі-Хіллз, що спеціалізується на розладах харчової поведінки, зазначає, що за орторексії опубліковано всього 145 наукових статей, тоді як анорексії присвячено 16 064 досліджень, а розладів харчової поведінки в цілому — 41 258. Через нестачу наукових публікацій, орторексія не може бути внесена в DSM — Діагностичне і статистичне керівництво з психічних розладів.

В огляді досліджень орторексії, опублікованому в журналі Розлади харчової поведінки і ваги в 2018 році, немає єдиного визначення самого явища орторексії, стандартних діагностичних критеріїв або надійних способів вимірювання її психологічного впливу.

Але це не означає, що вона не піддається лікуванню, вважає Спектер. «Я просто думаю, що орторексія може бути занадто складною, щоб її можна було визначити, чи вона розглядається як частина інших пов’язаних розладів — розладів харчової поведінки, обсесивно-компульсивного розладу, загального тривожного розладу», — вважає психіатр з Беверлі-Хіллс. Її лікування починається з того, щоб зрозуміти мотиви і почати роботу з переконаннями пацієнта: «Це дуже поступовий процес для багатьох, з точки зору спроби відмовитися від необхідності завжди перевіряти, щоб переконатися, що замки замкнені або що їжа не шкідлива — що через неї не порепається шкіра, не зросте ризик розвитку раку», — стверджує Спектер.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X