Бабусині казки. Як часто потрібно їсти суп?

6 серпня 2019, 06:20
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Вчені підтверджують старий міф про те, що суп потрібно їсти щодня

Пам’ятаєте, як ваша бабуся напучувала вас у дитинстві: «їж суп, їж суп»?

Були часи, коли користь супу не піддавалася сумніву. Уявити собі обід без «першого» було просто неможливо. Потім, у 1980-х і 1990-х захлиснули світ захоплення новомодними дієтами, зокрема, низьковуглеводними. Супам, що представляють собою в більшості випадків просто «вуглеводну бомбу», в цих дієтах місця не знаходилося.

Відео дня

Свою роль у зниженні популярності супу зіграли і фастфуди. Будь то макдональдс або китайська забігайлівка, найчастіше вони орієнтовані на їжу без «першого».

Ідеологи нового харчування наводили різні аргументи проти супів. Згадували і вуглеводи, і навіть той факт, що супи нібито зобов’язані популярністю своїй дешевизні. Суп називали їжею «для бідних».

Pexels
Фото: Pexels

Медики протестують проти такого підходу. Супи здебільшого настільки корисні, що їх просто необхідно їсти щодня.

На думку американського дієтолога Фіони Кірк, суп варто сприймати як комплексну турботу про здоров’я.

Суп — це збалансований набір білків, жирів і вуглеводів, а також вітамінів і мінералів, каже Кірк. І це найпростіший спосіб додати в свій раціон овочі. Адже багато людей лінуються або просто не встигають готувати окремо ще й салат. Суп вирішує цю проблему.

Але і це не все.

За словами Кірк, суп може істотно сприяти схудненню, або ж перешкоджати набору зайвої ваги. Вся справа в тому, що «перші страви», за винятком, звичайно, крем-супів та інших подібних кулінарних хитрощів, як правило, містять невелику кількість калорій.

Ця теза підтверджується низкою серйозних досліджень. Наприклад, під час експерименту, проведеного американськими медиками, піддослідні, яким перед їжею давали порцію низькокалорійного супу, в середньому їли менше основних страв і споживали на 20% менше калорій, ніж ті, хто не їв суп.

І водночас супи залишаються досить поживними, підкреслює Кірк, і дають відчуття насичення. Насамперед тому, що суп розтягує шлунок. До речі, тому суп завжди потрібно їсти на початку трапези.

До того ж, після шлунок повільніше пустіє. Дослідження британських медиків показали, що люди, які пообідали з «першим», починають відчувати голод у середньому на годину пізніше, ніж ті, хто обійшовся без супу.

Ще один плюс супів — вони легко засвоюються. Організм взагалі легше справляється з їжею в рідкій формі, і з супами зокрема.

Іншими словами, супи насичують, але не приносять при цьому зайві калорії, які підвищують шанси на зайві кілограми на стегнах.

Отож, ваша бабуся була права. Ні дня без супу! Але уникайте жирних крем-супів, супів з пакетиків і завжди їжте суп на початку трапези.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X