Є нюанси. Користь і шкода вершкового масла

23 січня 2020, 06:02
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Демонізація певних продуктів — вічний тренд дієтології. У різний час фахівці закликали виключити з раціону червоне м’ясо, сіль, цукор, яйця, тваринні жири.

Наводячи незаперечні, на перший погляд, доводи і посилаючись на дослідження авторитетних вчених, лікарі рятували холодильники пацієнтів від улюбленої їжі, що загрожувала підвищенням рівня холестерину, онкозахворюваннями, а також зайвою вагою.

Відео дня

Вершкове масло теж потрапило під роздачу. Воно було оголошено чи не основною причиною епідемії ожиріння і хвороб серцево-судинної системи. НВ Здоров’я розібрався, що тут правда, а що міф.

Вершкове масло та зайва вага

Кращою профілактикою ожиріння для здорової людини є дотримання норми добової калорійності. Надходження калорій не повинне перевищувати витрату — така точка зору офіційної медицини. І тут криється основна небезпека вершкового масла — це продукт з високою калорійністю. Залежно від жирності, вона може становити від 662 кКал до 748 кКал в 100 г. Але це ще не означає, що продукт потрібно виключити з раціону — просто необхідно контролювати його споживання.

Чим замінити вершкове масло і чи потрібно це робити

Деякі дієтологи пропонують замінити вершкове масло рослинними жирами. Однак чи має це сенс? З точки зору профілактики ожиріння — немає, тому що жир рослинного походження теж має високу енергетичну цінність. Для порівняння, рекомендовані багатьма прихильниками ЗСЖ лляна олія, оливкова, а також олія авокадо містять аж 884 кКал / 100 г.

Інша справа, що для здорового раціону має значення також нутрієнтний склад споживаних продуктів. Вершкове масло здебільшого складається з насичених жирів, як і популярна кокосова і критикована багатьма пальмова олія. Більшість інших рослинних олій складаються з ненасичених жирів, які рекомендовано включати в раціон, але не замінюючи ними насичені. ВООЗ рекомендує наступне: до 30% добової калорійності має надходити з жирів, з них 23% ненасичені, решта 7% - насичені. Іншими словами, якщо ваша добова норма становить 2500 кКал, ви можете вжити до 25 г вершкового масла, не потрапляючи в зону ризику захворювань серцево-судинної системи, підвищення холестерину та інших жахів. Природно, ви повинні враховувати не тільки масло в чистому вигляді, але і інші джерела тваринних жирів: кондитерські вироби, соуси, м’ясо та птицю.

І наостанок, чи може бути небезпечним масло в розумних кількостях

Так, може. Але тільки в тому випадку, якщо вам трапився неякісний продукт. Мова йде не тільки про вершкове масло, виготовлене з порушенням технології. У таких зразках в різний час знаходили радіонукліди, пестициди, мікобактерії та інші небезпечні елементи.

Однак подібні випадки все ж рідкість, а ось чого варто побоюватися, так це трансжирів. Вони являють собою продукт гідрогенізації рослинних олій, в процесі чого відбувається руйнування вуглецевих зв’язків. І ось тут думка офіційної науки цілком однозначна: вживання трансжирів призводить до підвищення холестерину, зростання ризику ішемічної хвороби, а також інсультів і інфарктів. ВООЗ рекомендує виключити з раціону будь-які трансжири штучного походження, зокрема, повсюдно популярний маргарин.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X