Шорт-лист для ЗСЖ / Експерти назвали 15 найкорисніших овочів

13 серпня 2019, 03:00
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Всі ми знаємо, що овочі корисні. Але які з них принесуть найбільше користі вашому здоров’ю?

Провідні фахівці в сфері здорового харчування назвали найкорисніші овочі. Їх регулярне вживання допоможе знизити ймовірність хвороб серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту і онкологічних захворювань.

Відео дня

Шпинат

Моряк Папай з мультфільму вживав шпинат не просто так. Відомий американський нутриціолог Емі Шапіро називає шпинат чемпіоном серед овочів за вмістом заліза, магнію, калію, а також каротиноїдів. Крім того, апетитне зелене листя містить велику кількість вітамінів і має невисоку калорійність - всього близько 22 кКал на 100 г продукту.

Цвітна капуста

У цвітній капусті містяться вітаміни С і К, фолієва кислота, кальцій, калій і клітковина. Ці речовини мають антиоксидантний і іммунопротекторний ефект. Крім того, вони допомагають в боротьбі з аномальними клітинами, тобто допомагають уникнути раку. До речі, цей овоч має невисоку енергетичну цінність - 25 ккал/100 г, що оцінять бажаючі скинути вагу.

Спаржа

Калорійність спаржі - 20 кКал в 100 г овочів. І це вітамінна бомба: в ній містяться А, К, В6, а також кальцій і фолієва кислота. Крім того, овоч має слабкий діуретичний ефект, тому його рекомендують людям, що страждають від набряків.

Морква

Не дарма наші мами змушували нас їсти моркву. У ній міститься велика кількість вітамінів К, С, В і звичайно, вітамін А . Цей коренеплід вважають одним з ефективних борців з імунними захворюваннями.

Брокколі

Доктор Уілл Коул вважає найціннішими властивостями брокколі здатність зміцнювати судини і регулювати рівень цукру в крові. Крім того, овоч містить багато клітковини, що сприяє поліпшенню травлення.

Мікрогрін

Мікрозелень цінують не тільки за мальовничий вид на фото, але і за виняткову користь. Зміст вітамінів і цінних нутрієнтів в цих пагонах значно перевищує їх кількість в дорослій рослині. Іноді до 40 разів!

Солодка картопля

Доктор Джуді Хінойоза , фізіотерапевт і натуропат, вважає солодку картоплю особливо цінною завдяки вмісту калію, вітамінів В6 і С, а також бета-каротину. Регулярне вживання цього овоча з низьким глікемічним індексом допомагає знизити ймовірність діабету.

Брюссельська капуста

Користь брюссельської капусти науково обгрунтував експерт з кетогенної дієти доктор Джош Акс. Овоч містить сірку, що сприяє метилюванню організму, знижуючи ймовірність запалень. Це допомагає виведенню токсинів.

Цибуля та часник

Ароматичні сполуки і сірка в складі цих овочів, на думку доктора Хінойози, можуть уберегти вас від раку прямої кишки, яєчника, а також рота. Французьке дослідження 345 пацієнтів з раком молочної залози показало, що збільшення споживання часнику,а також цибулі та клітковини, може знизити ризик рецидиву раку молочної залози.

Листова капуста

Цей овоч містить глюкозинолати, які розщеплюються на біологічно активні сполуки в процесі травлення. Ці сполуки можуть допомогти захистити клітини від ушкодження ДНК, допомогти деактивувати канцерогени, зменшити запалення і стимулювати загибель аномальних клітин - все це може знизити ризик розвитку раку. У листовій капусті також багато вітамінів A, C, K і B, калію, кальцію і міді, що робить її корисною для здоров'я серця, мозку і кісток.

Коллард, ріпа та гірчиця

Доктор Акс вважає їх відмінними джерелами вітамінів К, А, С і Е, а також фолату, калію, магнію, заліза. Але що дійсно виділяє їх, так це їх запас корисних сполук, які називаються глюкозинолатами. Було виявлено, що ці сполуки мають протизапальні, антибактеріальні та противірусні властивості.

Морські овочі

Що це, запитаєте ви? Доктор Коул називає так водорості. Вони містять безліч корисних мінералів і величезну кількість цінних мікроелементів. Ці зелені суперпродукти також є рясним джерелом вітамінів групи В, вітаміну С і вітаміну К і є найбільш ефективним способом отримання йоду, який необхідний вашому організму для вироблення гормонів щитовидної залози.

Буряк

Буряк містить багато клітковини, яка повільно засвоюється, не викликаючи стрибків інсуліну. А згідно Австралійському дослідженню, цей овоч може знижувати кров'яний тиск. Відмінна новина для гіпертоніків, чи не так?

Солодкий перець

Цей смачний овоч містить багато вітаміну А і С, калію, фолієвої кислоти, клітковини і антиоксидантів. Зелені види також містять лютеїн, з'єднання, яке захищає зір. Калорійність болгарського перцю - 27 кКал на 100 г.

Зелений горошок

Хоча горох містить більше вуглеводів, ніж інші некрохмалисті овочі, насправді він також повний корисних сполук. Зелений горошок включає в себе клітковину, вітаміни А, С і К, рибофлавін, тіамін, ніацин і фолат. А в 100 грамах вареного гороху містяться колосальні 6 грамів білка.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X