Які овочі та фрукти потрібно їсти восени. Спойлер — мандаринами не обійтися

Прощаємося з міфом про те, що восени нам не потрібні овочі (Фото:mythja / Depositphotos)
Багато хто з нас вважає, що фрукти та овочі потрібно їсти тільки влітку, а в решту часу вони позбавлені вітамінів, а тому і зовсім марні. Насправді, це не так.
Ускладнюється цей міф ще й іншим міфом, який свідчить, що для людей по-справжньому корисні тільки ті овочі і фрукти, які споконвіку ростуть на наших землях. А всілякі екзотичні продукти, які везуть з-за семи морів якраз восени і взимку (коли локальні овочі та фрукти відсутні), для нас не приносять користі.
Насправді, з обома міфами давно пора прощатися.
По-перше, багато овочів і фруктів багаті вітамінами і корисними мікроелементами в будь-який час року. Крім того, вони завжди багаті клітковиною, яку також необхідно включати у свій раціон в будь-яку пору року.
По-друге, багато з «локальних» овочів фруктів були колись завезені сюди і вважалися «заморськими». Наприклад, картопля і помідори. А тепер їх вирощують в кожному українському селі.
Словом, прощаємося з міфами і починаємо тверезо дивитися на речі.
Літо закінчується, але це не означає, що у вашому раціоні більше не потрібні овочі та фрукти.
Навпаки, тепер їм потрібно приділяти підвищену увагу.
Ось що потрібно знати про овочі та фрукти в осінній період.

Отже, чи потрібно їсти овочі і фрукти взимку?
Почати варто з того, що більшість українських фруктів і овочів дійсно не переживають зиму.
Виняток становлять, мабуть, тільки морква, буряк, капуста, редька, цибуля і деякі яблука.
Але для повноцінного харчування цього набору явно недостатньо.
Частково проблему можна вирішити за допомогою швидкої заморозки фруктів, ягід і овочів. Але лише частково.
Тому свіжими продуктами в холодну пору нехтувати не потрібно.
Люди, які судять про якість тепличних плодів за смаковими відчуттями, частково мають рацію.
У овочів і фруктів, вирощених у теплицях і у відкритому грунті, відрізняється смак, але майже не відрізняється кількість вітамінів — низькомолекулярних органічних сполук відносно простої будови, які необхідні для будь-якої живої істоти.
Ну а взимку вітаміни потрібні як ніколи. Адже саме взимку багато людей страждають від гіповітамінозу. З приходом зими наш раціон дещо змінюється, холоднішає на вулиці, активізуються вірусні інфекції, а сам організм перебудовується на більш пасивний режим.
Якраз тому варто звертати увагу на овочі та фрукти з більш теплих країн.
Які фрукти та овочі варто їсти восени і взимку?
Для повноцінного харчування відмовлятися від фруктів і овочів, навіть привізних, не слід. Однак взимку бажано все ж вибирати найбільш корисні продукти і звертати увагу на походження овочів і фруктів.
Але про все по порядку.
Загальновідомо, що апельсини й мандарини організму потрібні заради вітаміну C. Але цим їх користь не вичерпується. Досить згадати про те, що вони є джерелом вкрай важливого вітаміну B9, а також фосфору, калію, міді.
У ківі і манго — досить багато вітаміну K. Втім, цей вітамін є й у капусті. Авокадо — відмінне джерело вітаміну B3.
Ще один фрукт, який дуже корисний восени — інжир. У ньому міститься багато вітамінів А, С, В, а також пектин, магній і залізо. І — що не менш важливо — в інжирі містяться жирні кислоти Омега-3 і Омега-6, що позитивно впливають на серце, кістки, шкіру й імунну систему.
Гарбуз — досить корисний осінній продукт, що містить рідкісні вітаміни К і Т, а також каротин. Тут його навіть більше, ніж у моркві.
Восени і взимку також варто налягати на яблука. Вони містять величезний набір мікроелементів.
Яблука — прекрасне джерело заліза, магнію, фосфору, кальцію. Вони підвищують тонус, покращують роботу імунної системи, регулюють апетит.
Що ще варто знати?
Відзначимо, що вибираючи фрукти, краще віддати перевагу плодам з, наприклад, Туреччини, а не Латинської Америки — оскільки останні долають куди більш довгий шлях до нашого столу, а значить — у них більше консервантів.
Ще один важливий момент — не варто налягати на консервовані овочі і фрукти. Дослідження показують, що сам процес консервації руйнує більшість поживних речовин в овочах і фруктах. Виняток тут становить, мабуть, тільки квашена капуста, яка піл час консервації не проходить термічної обробки.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.