Від похмілля і застуди. Чим корисний інжир і як його їсти?

30 серпня 2019, 06:07
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Інжир рекомендують їсти при розумовій перевтомі або надмірних фізичних навантаженнях — він чудово знімає напругу і покращує сон.

Неймовірно смачний і корисний інжир (або фіга, або смоківниця звичайна) відноситься до рослин роду Фікус сімейства Тутові. Це одна з найдавніших культурних рослин — спочатку її вирощували в Аравії, а після — в Сирії, Фінікії та Єгипті.

Відео дня

Користь інжиру

У плодах інжиру містяться вітаміни B1, B3, PP, C, а також величезна кількість мікроелементів: натрій, кальцій, калій, мідь, залізо, магній. Цікаво, що в сушеному інжирі калію майже стільки ж, як і у фініку (за вмістом калію їх перевершують тільки горіхи), а заліза — більше, ніж в яблуці.

  • Інжир відомий своїми жарознижувальними і протизапальними властивостями, тому його рекомендують вживати при застудах або бронхітах.

  • Також інжир корисний після тривалої хвороби — він сприяє швидкому відновленню.

  • Плоди інжиру багаті клітковиною, що допомагає надовго утамувати відчуття голоду. Інжир можна брати на роботу або в школу в якості корисного перекусу.

  • Інжир вважається прекрасним засобом для боротьби з похміллям, так як зменшує нудоту, спрагу, головний біль і загальну слабкість.

  • Інжир рекомендують також вживати жінкам під час критичних днів для зняття хворобливих спазмів. В інжирі міститься велика кількість фолієвої кислоти і вітамінів групи В, що особливо корисно при вагітності.

  • Також інжир корисний при проблемах із шлунково-кишковим трактом, так як має легкий проносний ефект. Через високий вміст калію, інжир рекомендують вживати і людям, страждаючим захворюваннями серцево-судинної системи.

Unsplash
Фото: Unsplash

Кому не рекомендовано їсти інжир? Калорійність інжиру

Калорійність сирого інжиру становить 74 кКал на 100 г, а сушеного — 257 кКал, тому при цукровому діабеті інжир (особливо сушений) варто виключити з постійного раціону.

Також інжир не рекомендується їсти, якщо є запальні процеси в шлунково-кишковому тракті і сечостатевій системі. Через наявність щавлевої кислоти, потрібно бути обережним і людям, які мають схильність до утворення каменів.

Гіпотонікам також не рекомендується їсти інжир, так як він може спровокувати різке зниження тиску.

Unsplash
Фото: Unsplash

Як правильно їсти інжир?

Початок осені - найкращий час для того, щоб не тільки насолодитися смаком інжиру, а й отримати максимальну користь.

Інжир вживають і в свіжому, і в сушеному, і в консервованому вигляді. З ним роблять салати, варять джеми і готують м’ясо — всі варіанти корисні для нашого здоров’я. Однак, якщо є можливість, краще всього їсти свіжі плоди інжиру. Калорій в них менше, а користі значно більше.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X