Все, що вам потрібно знати про низьковуглеводну дієту. Невже вона не така ефективна, як вважалося?

22 лютого, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Як працює низьковуглеводна дієта (Фото:Visual Stories || Micheile/Unsplash)

Як працює низьковуглеводна дієта (Фото:Visual Stories || Micheile/Unsplash)

Якщо ви хоч раз намагалися схуднути, то ви точно чули про низьковуглецеві дієти, як про найефективніший план харчування для схуднення.

На сьогодні низьковуглеводні дієти подають як найкращий засіб для схуднення. Також передбачається, що вони ефективно борються із серцевими захворюваннями, а також здатні лікувати діабет.

Відео дня

Хоча недавно вчені з’ясували, що низьковуглеводна дієта, може бути не такою результативною, як багато хто вважає. Новий огляд даних показав, що ті, хто довго сидів на дієті з низьким вмістом вуглеводів, втратили трохи менше кілограма. Крім того, дослідження зійшлися на тому, що немає жодних доказів того, що дієти з низьким вмістом вуглеводів мають додаткові переваги для здоров’я.

Отже, пропонуємо вам розглянути всі підводні камені, з якими ви можете зіткнутися, якщо приймете рішення слідувати низьковуглеводній дієті.

Що таке низьковуглеводна дієта?

Низьковуглеводні дієти обмежують кількість споживаних людиною вуглеводів. Замість вуглеводів люди зосереджуються на білках, корисних жирах та овочах.

Вуглеводи є одним із трьох основних видів їжі, які необхідні організму для правильної роботи. Два інші — білок та жир. Вуглеводи дають організму енергію.

Якщо організм не вимагає вуглеводів для отримання енергії, він зберігає їх у м’язах та печінці для подальшого використання. Однак, якщо організм не використовує ці накопичені вуглеводи, вони відкладаються на вашому тілі у вигляді жиру.

Низьковуглеводна дієта обмежує вуглеводи, що містяться в злаках, крохмалистих овочах і фруктах, і наголошує на продукти з високим вмістом білка та жиру. Існує безліч видів низьковуглеводних дієт. Кожна дієта має різні обмеження на типи та кількість вуглеводів, які ви можете їсти.

Більшість низьковуглеводних дієт допускають лише від 20 до 50 грамів вуглеводів на день. Тому важливо, щоб люди, які дотримуються низьковуглеводної дієти, вибирали продукти з низьким вмістом вуглеводів, але з високою поживною цінністю на порцію.

Згідно з дослідженнями, дотримання низьковуглеводної дієти допомагає вам не одужувати після того, як ви закінчите дотримуватися цього плану харчування.

Хоча дослідження показали, що низьковуловодна дієта може зменшити судоми у дітей з епілепсією, немає жодних доказів того, що вона допомагає при інших захворюваннях головного мозку або покращує розумові здібності згідно з дослідженням гарвардських учених.

Деякі дослідження показують, що низьковуглеводна дієта може знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом 2 типу, але цього недостатньо, щоб визначити, чи є вона безпечною та ефективною для діабетиків.

Крім того, без ретельного планування низьковуглеводна дієта може містити менше поживних речовин, бо важливо переконатися, що ви споживаєте досить корисних елементів. Наприклад, шпинат, свіжі та заморожені змішані ягоди, мигдаль, цвітна капуста є джерелами з низьким вмістом вуглеводів.

Низьковуглеводна дієта (і будь-яка інша дієта) може призвести до втрати ваги та покращення здоров’я в перші кілька місяців, але навіть якщо ви зможете залишатися на дієті довше, ці переваги, швидше за все, зникнуть приблизно через рік.

Ризики дієт з високим вмістом білка та низьким вмістом вуглеводів

Деякі експерти висловлюють занепокоєння щодо дієт з високим вмістом білка та низьким вмістом вуглеводів.

Високий рівень холестерину, деякі джерела білка, такі як жирні шматки м’яса, цілісні молочні продукти та інші продукти з високим вмістом жиру, можуть збільшувати рівень холестерину, збільшуючи ризик серцевих захворювань.

Якщо у вас є проблеми з нирками, вживання занадто великої кількості білка створює додаткове навантаження на нирки. Це може погіршити їхню функцію.

Коли запаси вуглеводів витрачені, організм починає покладатися інші джерела палива, такі як жир. Це може призвести до вироблення кетонів в організмі, що може сприяти метаболічним змінам, які можуть бути небезпечними для деяких людей з певними станами, наприклад діабетом.

Симптоми, які можуть виникнути при низьковуглеводній дієті, включають нудоту, запаморочення, проблеми з травленням, втому зневоднення, неприємний запах із рота, втрату апетиту.

Якщо ви думаєте про дієту з високим вмістом білка, порадьтеся зі своїм лікарем або дієтологом, щоб дізнатися, чи підходить вона вам. Вони можуть допомогти вам скласти план, який забезпечить достатню кількість фруктів та овочів, а також нежирну білкову їжу.

Пам’ятайте, що стійка втрата ваги зазвичай ґрунтується на змінах, з якими ви можете жити протягом тривалого часу, а не на короткий термін.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X