Напій до напою не прийдеться. Медики розповіли про користь фільтрованої кави

20 грудня 2019, 12:47
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Нові дослідження Чалмерського технологічного університету та університету Умео в Швеції показують, що на користь для здоров’я впливає вибір методу приготування кави.

На думку вчених, кава може допомогти знизити ризик розвитку діабету 2 типу — але тільки фільтрована, а не варена кава.

Багато попередніх досліджень показали зв’язок між високим споживанням кави і зниженням ризику розвитку діабету 2 типу. Нова робота пропонує розуміння зв’язку з цим, використовуючи новий метод, що допомагає диференціювати ефекти фільтрованої кави і вареної кави.

Відео дня

«Ми визначили конкретні молекули — біомаркери — в крові тих, хто бере участь в дослідженні, які вказують на споживання різних сортів кави. Ці біомаркери потім використовуються для аналізу при розрахунку ризику діабету 2 типу. Наші результати тепер чітко показують, що фільтрована кава має позитивний ефект з точки зору зниження ризику розвитку діабету типу 2. Але варена кава не має такого ефекту», — говорить Рікард Ландберг, професор в галузі харчових наук в Чалмерсі, професор Департаменту громадської охорони здоров’я.

Використовуючи ці біомаркери, дослідники змогли показати, що люди, які пили дві-три чашки відфільтрованої кави на день, мали на 60% менший ризик розвитку діабету 2 типу, ніж люди, які пили менше однієї чашки відфільтрованої кави на день. Споживання вареної кави не впливало на ризик розвитку діабету.

Фільтрована кава є найбільш поширеним методом приготування в багатьох країнах, в тому числі в Скандинавії. Варена кава в цьому випадку відноситься до альтернативного способу приготування, коли грубу мелену каву додають безпосередньо в киплячу воду і залишають варитися на кілька хвилин. Всі дані, використані в дослідженні, були отримані від жителів Швеції.

За словами Рікарда Ландберга, багато хто помилково вважає, що кава надає тільки негативний вплив на здоров’я. Це може бути пов’язано з тим, що попередні дослідження показали, що варена кава збільшує ризик серцевих і судинних захворювань через присутність особливих молекул — дітерпенів.

«Але було показано, що при фільтрації кава дітерпени уловлюються у фільтрі. В результаті ви отримуєте користь для здоров’я багатьох інших присутніх молекул, таких як різні фенольні речовини. В помірних кількостях кофеїн також має позитивний ефект», — говорить він.

Питання в тому, чи впливають дітерпени також на метаболізм цукру, і тому є причиною того, чому варена кава не допомагає знизити ризик діабету, як це робить фільтрована кава. Точних даних з цього питання поки зібрати не вдалося.

Багато інших типів приготування кави, оскільки розчинна кава, кава еспресо та інші, не були досліджені. Коли збиралися дані, ці види кави не були поширені серед шведів.

Але з огляду на, що каву еспресо з класичних кавоварок еспресо або з популярних наразі кавових пакетиків також варять без фільтрів, Рікард Ландберг вважає, що вплив на здоров’я може бути таким же, як і у вареної кави.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X