«Обід кролика, а не вечеря лева». Чому лікарі захейтили м’ясо і чи може воно провокувати рак

17 серпня 2021, 22:44
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Червоне м’ясо може збільшувати ризик розвитку онкологічних захворювань, вважають профільні фахівці (Фото:James Kern via Unsplash)

Червоне м’ясо може збільшувати ризик розвитку онкологічних захворювань, вважають профільні фахівці (Фото:James Kern via Unsplash)

Що людство дотепер знає про м’ясо і чи дійсно воно може провокувати рак — у колонці для НВ лікар-онколог Альбіна Мухомедьярова досліджує це питання.

Альбіна Мухомедьярова

Лікар-онколог

Вживання червоного м’яса призводить до «збільшення ризиків розвитку колоректального, раку передміхурової і підшлункової залози» — говорило офіційне повідомлення Міжнародного агентства з вивчення раку (IARC) 2014 року. «Ми так і знали!» — вегани тріумфували. Потім з’явилося багато уточнень, наприклад, що найшкідливіше саме перероблене м’ясо (бекон, сосиски, ковбаси, шинка і т. д.).

Відео дня

Більшість рекомендацій щодо харчування сходиться на тому, що червоне м’ясо (будь-яке м’язове м’ясо ссавців — яловичина, баранина, свинина, конина та інше) можна вживати не частіше 3−5 разів на тиждень і не більше 500 г сумарно. Щоб розібратися з чим це пов’язано, потрібно детально вивчити склад нашого стейка. Отже, що ми знаємо про м’ясо зараз?

М’ясо — це легкий для засвоєння білок. У рослинних продуктах білок також міститься, але отримати його значно складніше. М’ясо містить набір амінокислот (9 з яких незамінні), а також необхідні людині форми заліза й цинку. Тваринницька промисловість використовує для росту і контролю за хворобами тварин: антибіотики і гормони (зокрема естрадіол). Також до організму тварини можуть потрапити: пестициди, мікотоксини, важкі метали.

При термічній обробці частина цих речовин нейтралізується, але не всі й не в повному обсязі.

До негативних наслідків термічної обробки м’яса відносять появу в ньому канцерогенів. Особливо небезпечні високі температури нагріву (вище 200 °C) і прямий вогонь (барбекю, шашлик, гриль, м’ясо, посмажене на сильно розігрітій сковороді — лідери за кількістю шкідливих речовин), а тушкування, варіння і запікання за низьких температур вважаються більш безпечними способами приготування м’яса.

При нагріванні в м’ясі каскадом хімічних реакцій утворюються гетероциклічні аміни та поліциклічні ароматичні вуглеводні, а додані в ковбаси нітрати й нітрити призводять до утворення в кишечнику канцерогенних N-нітрозоз'єднань.

Ці канцерогени в м’ясі здатні викликати пошкодження ДНК і хромосом, приводити до мутацій, змінювати склад мікробіому кишечника — за даними досліджень, цього виявилося достатньо, щоб збільшувати ризик розвитку онкологічних захворювань.

У зв’язку з цим міжнародні організації з контролю за онкологічними захворюваннями віднесли перероблене м’ясо до першої категорії канцерогенів, до речовин, що достовірно провокують розвиток раку (також у цій групі знаходиться тютюн). А червоне м’ясо до другої категорії — що можливо викликають розвиток раку.

50 г переробленого м’яса (менше двох шматочків бекону) збільшують ризик розвитку колоректального раку на 18%. Дослідження показали, що, замінивши тваринний білок на рослинний, смертність від усіх причин значно знижується. Люди, які дотримуються різних форм вегетаріанської дієти, мають низький ризик певних видів онкологічних захворювань.

Однак варто зробити поправку на те, що організм щодня піддається впливу шкідливих зовнішніх факторів, які також впливають на нашу ДНК і геном. Міським жителям навряд чи вдасться уникнути всіх ризиків.

Але певні звички все ж достовірно допоможуть бути здоровими — виключіть перероблене м’ясо з раціону, вживайте достатньо фруктів і овочів в день, не паліть, багато рухайтеся і захищайтеся від сонця.

Професор генетики з Гарварду Девід Сінклер, один з 100 найвпливовіших людей в світі за версією Times, висловився так: «Якщо ви зацікавлені в довгому і здоровому житті, то ваш раціон повинен бути схожий на обід кролика, а не на вечерю лева».

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X