Хибне яблуко. Що таке айва і як її правильно їсти?

7 вересня 2019, 05:04
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

У свіжому вигляді айву вживають достатньо рідко, але після приготування айва набуває дуже приємого смаку.

Осіння пора багата на різні овочі і фрукти, які в цей час найбільш корисні - гарбуз , яблука , груші і ароматна айва. Вересень-жовтень сезон дозрівання айви і найкращий час для заготовок і приготування страв із фруктів.

Відео дня

Одна з найдавніших плодових культур - айва належить до деревних рослин родини Рожеві. Батьківщиною айви вважають Кавказ, але зростає вона і в нашому помірному кліматі.

Що таке айва?

Айва - це плід з п'ятьма багатонасінневими гніздами, кулястої або грушоподібної форми лимонного кольору. Айву часто називають «хибним яблуком» через зовнішню схожість фруктів. Плоди айви малосочні і жорсткі з терпким солодкуватим смаком.

Айва: користь

В айві міститься безліч корисних речовин: пектинові сполуки, глюкоза, фруктоза, солі калію, заліза, кальцію, фосфору і міді, а також вітаміни А, В, С, Е і РР.

Завдяки високому вмісту пектину в плодах айви, фрукт рекомендується вживати людям, які живуть в зонах, забруднених радіонуклідами, або працюють на шкідливих виробництвах. Так як найцінніша властивість пектину - здатність виводити радіонукліди з організму.

Айва має в'язку, кровоспинну, сечогінну і антисептичну дію. Айву також можна вживати в періоди активності грипу, щоб зменшити вплив бактерій на організм.

Через високий вміст заліза, плоди айви вживають для профілактики і лікування анемії, а також після тривалої хвороби.

Пектинові сполуки в айві допомагають при розладах травлення.

При сильному розумовому напруженні і стресі також рекомендується їсти айву - вона містить велику кількість антиоксидантів.

Айва: протипоказання

Айву не рекомендується їсти людям з виразкою шлунка - фрукт володіє терпким і закріплюючим ефектом, що може привести до спазмів і закупорки кишківника.

Пух, яким покриті плоди айви, може спровокувати кашель і пошкодити гортань.

Також не варто вживати кісточки - в них містяться шкідливі для організму людини речовини.

Айва: як їдять?

У сирому вигляді айву практично не їдять, так як вона досить терпка і тверда. В основному, з плодів айви готують варення, мармелад, компоти, цукати, а також запікають фрукт.

Після термічної обробки варена або запечена айва стає м'якою і солодкою. Айву також часто додають до м'яса, щоб надати вишуканий смак страві.

При виборі айви потрібно дивитися, щоб плоди були без пошкоджень і подряпин, а колір рівномірним.

Що приготувати з айви?

Один з кращих способів приготування айви - це запікання. Плоди айви можна запекти в духовці з медом і горіхами, і отримати корисний, смачний десерт.

Також можна пропустити через м'ясорубку варену айву і отримати відмінний соус до м'ясних страв. Ще один варіант приготування айви - зробити компот, чай або наливку на айві.

Але найкращий спосіб запастися айвою на весь рік - це приготувати ароматне варення. Для приготування варення грубу шкірку айви потрібно обов'язково знімати, а насіння видаляти.

Шкірку айви можна використовувати для приготування сиропу, в якому потрібно 2-3 хв. проварити скибочки айви. Це дозволить зробити смак варення ще більш насиченим, так як в шкірці містяться ароматичні речовини.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X