Супернатуральний десерт. Дієтологиня пояснює, чому кукурудза — головна кулінарна знахідка цього літа

9 серпня 2021, 22:10
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Кукурудза багата на клітковину і амінокислоти (Фото:MOHD HAFIZ YAHYA via Unsplash)

Кукурудза багата на клітковину і амінокислоти (Фото:MOHD HAFIZ YAHYA via Unsplash)

Чим корисна кукурудза і чому її можна вживати навіть як десерт — в коментарі Радіо НВ пояснює лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Оксана Скиталінська

лікар-дієтолог, засновник Академії Довголіття Dr. Skytalinska, віце-президент Асоціації дієтологів України

Кукурудза — це дуже давній природний продукт, який людина вирощує споконвічно і який містить в собі дуже багато корисного. Кукурудза цінна дуже різноманітним складом, вона містить не лише складні вуглеводи, — тобто ті, які пов’язані із клітковиною і не сильно підвищують рівень цукру в крові, — але й амінокислоти, дає насичення. До того ж йдеться про дуже корисні для організму людини амінокислоти, такі як лізин, що захищає нас від різних інфекцій та захворювань. А також амінокислота триптофан, що супроводжує синтез серотоніну — нейромедіатора, який дає нам бадьорість удень, а ввечері допомагає дуже добре спати, адже з нього утворюється гормон мелатонін.

Відео дня

Це ніби дрібниці, але недарма, коли ми з'їдаємо кукурудзу, нам хочеться ще. По-перше, там цукор та різні полісахариди, але цей цукор не схожий на звичайний. В кукурудзі дуже багато клітковини, тому її спокійно можна їсти замість хліба і, в принципі, навіть замість десерту.

Але все ж таки через наявність цукрів бажано їсти в день один-два качана. Якщо ви здорова людина, яка багато рухається, то чому ні? Але, звичайно, якщо ви сидите сиднем, маєте надмірну вагу, мало рухаєтесь і з'їсте пів відра кукурудзи, користі вона вам не принесе.

Водночас один зайвий качан активній людині шкоди не спричинить. Загалом не треба демонізувати природні продукти, навіть якщо вони селекціоновані людиною.

Щодо масла: в кукурудзі міститься дуже багато каротиноїдів — фітонутрієнти, які в організмі можуть перетворюватися на вітамін А, що має ранозагоювальну, епітелізуючу дію. І якраз в присутності жиру — вершкового масла — вони набагато краще засвоюються, а глікемічний індекс, тобто попадання цукру в кров, сильно знижується.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X