Геть від холодильника. Як перестати заїдати стрес під час карантину - фото
НВ Преміум

Геть від холодильника. Як перестати заїдати стрес під час карантину

5 квітня 2020, 08:22

Можна скільки завгодно жартувати про закупівлю гречки, та погляньмо правді у вічі: вибравши, наче спецоперацію, супермаркет, ми заразом закидаємо у візок геть некорисні солодощі та снеки.

Сидячи вдома, ми не лише задовольняємо потребу тіла, яке тепер вимушено стало менше рухатися, у калоріях. Чималу кількість наїдків ми просто запихаємо в пащеку стресу, який мучить нас день за днем і тиждень за тижнем.

Відео дня

Наприклад, у США на 30%, порівняно з попереднім роком, зросли продажі чипсів. Тішаться з цифр і виробники печива, попкорну, напівфабрикатів тощо.

Чому ми заїдаємо стрес, і що робити, щоби, виходячи з карантину, не застрягнути у дверях, знають експерти.

Із точки зору біології, коли ми відчуваємо стрес, у нас стрімко підвищується рівень кортизолу, а це, в свою чергу, розбурхує апетит.

Причому пожувати нам кортить, як правило, простих вуглеводів, із яких тіло якнайшвидше зможе видобути енергію на той випадок, якщо знадобиться тікати або битися.

Опцію ж «продовжити лежати на дивані» еволюція, на жаль, не передбачила. Як же зробити так, щоб не набирати через стрес зайвi кiлограми?

Unsplash

Фото: Unsplash

Боротьба проти стресу

Із точки зору психології, є так звана «їжа для комфорту», тобто така, від якої нам стає добре, якою ми намагаємося втішити себе, коли нам сумно, нудно, страшно чи тривожно.

«Коли люди перебувають у стані стресу, вони стають схильні до лінивих патернів, послаблюючи свою пильність щодо їжі», — констатує дієтологиня Ліза Янг.

На її думку, карантин — не слушний час для того, щоби саджати себе на якусь жорстку дієту, це лише посилить стрес. Але подбати про те, щоби харчування було якомога здоровішим, все-таки варто.

Голод у животі чи голод у голові, тобто голод фізичний чи голод емоційний — розрізнити їх ви зможете самі, давши відповідь на наступні питання.

Відчуття голоду настало раптово чи поволі?

Емоційний голод накриває людину швидко і вимагає загасити себе негайно. Фізичний же наростає поступово.

Чи кортить вам саме якоїсь певної страви?

Дійсно голодна людина готова заправитися будь-яким «паливом», тоді як емоційний голод змушує нас хотіти чогось певного.

Чи, бува, не закидаєтеся ви смаколиками чисто механічно, під роботу за комп’ютером чи перегляд серіалу, не насолоджуючись смаком і, головне, не рахуючи, скільки з'їли?

Якщо так, то це теж ознака емоційного голоду.

З чого почався ваш голод? З того, що ви відчули, як бурчить і смокче в животі? Чи з того, як у голову закралася думка про щось смачненьке і ви вже не змогли його «розбачити»?

Що ви відчули після того, як попоїли?

Якщо в вас не виникло жодних негативних думок, тоді ви справді затамували фізичний голод. Коли ж вас почав гризти сором, і ви собі думаєте «нащо ж я оце так напхався» — отже, насправді ви нагодували свій стрес.

Unsplash

Фото: Unsplash

Що робити?

Із порад Янг: складіть денний розклад свого харчування дотримуйтеся його замість того, щоби хаотично заморювати черв’ячка (який ризикує перетворитися на товстезну гусінь).

Якщо раніше ви зазвичай їли тричі або чотири рази на день, постарайтеся, щоби так було і тепер.

Експертка не закликає взагалі позбавляти себе некорисного, але смачненького, натомість радить, щоби така їжа становила не більше 20% від денного раціону.

Приберіть спокусу з-перед очей: коробка з цукерками чи таріль із печивом не має стояти на столі і вабити вас.

Пийте достатньо води. Людина нерідко плутає голод зі спрагою.

Не відволікайтеся, коли їсте. Не жуйте під перегляд серіалу чи гортання стрічки новин.

Контролюйте порції. Не ласуйте печивом чи цукерками просто з коробки, а покладіть на тарілочку (невелику) рівно стільки, скільки маєте намір собі дозволити за раз.

Будьте обережні з алкоголем. Крім того, що хмільні напої взагалі не корисні для здоров’я, вони ще й калорійні та стимулюють апетит.

Усвідомте свої почуття, не намагайтеся ігнорувати того, що вам сумно чи страшно. Зокрема прислухайтеся до себе, коли рука тягнеться до дверцят холодильника.

Знайдіть свої тригери. Поспостерігайте, в яких ситуаціях вам хочеться «заїсти» стрес, коли найскладніше себе контролювати.

Щоразу робіть усвідомлений вибір. Перш ніж щось з'їсти, подумайте, чи справді вам цього хочеться, чи воно вам треба, як ви потім почуватиметеся, в фізичному та моральному сенсі.

«Ви думаєте, що почуватиметеся краще, як поїсте, але після того, як ви попоїли, відчули себе гірше. І це стає справжнісіньким замкненим колом. Скажіть собі: «Я хочу бути здоровим, це наразі моя мета. Я не хочу цього (їсти), хочу залишатися здоровим», — таку харчову «мантру» радить використовувати Янг.

Не картайте себе, якщо зірвалися. Зараз, як ніколи, варто бути добрішими і до тих, хто поруч, і до себе.

Придумайте, чим зможете замінити насправді непотрібний вам перекус, коли наступного разу вам вдасться вчасно вловити цей момент та зупинитися. Наприклад, новим заспокійливим ритуалом може стати якась процедура догляду за собою, хобі чи фізкультхвилинка.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X