Все добре в міру. Сім корисних продуктів, які можуть вам нашкодити

5 вересня 2021, 07:15
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Виявляється, деякі з корисних продуктів не такі хороші, якщо справа стосується розміру порції, яку ви їсте (Фото:unsplash)

Виявляється, деякі з корисних продуктів не такі хороші, якщо справа стосується розміру порції, яку ви їсте (Фото:unsplash)

Для деяких правильне харчування — це не просто порожній звук, а принципово важлива частина життя, але суть полягає в тому, що все потрібно робити помірковано.

Виявляється, деякі з корисних продуктів не такі хороші, якщо справа стосується розміру порції, яку ви їсте.

У той час як люди можуть отримати максимум від збільшення споживання здорової їжі, цілком можливо переборщити кількістю корисної їжі

Відео дня

Щоб такого не сталося, ми підготували для вас сім корисних продуктів, які не можна переїдати — і ось чому.

Продукти з високим вмістом жирів

До цієї категорії відноситься модний зелений фрукт авокадо, горіхи і оливкове масло. Проте за даними Американської кардіологічної асоціації, вони містять багато мононенасичених жирів, які можуть допомогти поліпшити рівень холестерину і знизити ризик серцевих захворювань

Горіхи складаються з корисних жирів, корисних для серця, але на 80% складаються з жиру і містять багато калорій. Замінюючи нездорові жири, горіхи можна додавати в якості добавки до здорових страв. Але щоб уникнути непотрібних калорій, вживайте корисні закуски в помірних кількостях.

Морква

Здавалося б, що поганого для здоров’я може бути у звичайній моркві? Як і багато інших овочів, вони багаті клітковиною, яка уповільнює всмоктування цукру, але в порівнянні з іншими овочами морква більш калорійна і містить більше цукру.

Цей цукор, званий сахарозою, — це той же цукор, який ми купуємо в супермаркеті. Як ми всі знаємо, столовий цукор може викликати карієс і підвищення рівня цукру в крові.

Тунець

Тунець з високим вмістом білка і корисних для серця жирних кислот омега-3 — це смачна і здорова їжа, яку можна їсти саму по собі або додавати в бутерброди, салати або пасту.

Однак при вживанні у великих кількостях він може містити високий рівень ртуті, що особливо небезпечно для вагітних жінок, оскільки може становити небезпеку для здоров’я майбутньої дитини. Отже, навіть якщо консервований тунець зручний і смачний, його не слід переїдати.

Кава

Цей напій, що бадьорить заслужив любов мільйонів людей по всьому світу, не тільки через свій чудовий смак — в ньому міститься багато антиоксидантів та інших активних речовин, які знижують ризик захворювань печінки, діабету 2 типу та нейродегенеративних захворювань.

Активним інгредієнтом звичайної кави є кофеїн, в кожній чашці якого міститься в середньому 80−120 мг. Щоденне споживання 400 мг зазвичай вважається безпечним.

Однак споживання понад 500−600 мг в день може нашкодити, нове дослідження показує що п’ять або шість чашок кави в день підвищує ризик недоумства на 53%.

Крім того, надмірна кількість кофеїну може перевантажити нервову систему, викликати безсоння, нервозність, дратівливість, спазми шлунку, прискорене серцебиття і м’язовий тремор.

Хрестоцвітні овочі

Брокколі, брюссельська капуста, і зелень — ці овочі пов’язані з багатьма перевагами для здоров’я, такими як зниження ризику раку і серцевих захворювань.

Хрестоцвіті овочі складають значну частину щоденного раціону людей. Вони також стали дуже популярними в якості інгредієнтів в різних зелених коктейлях і свіжих овочевих соках.

Однак з'єднання в цих овочах, звані тіоціанати, можуть впливати на здатність організму засвоювати йод. Це може сприяти розвитку стану, званого гіпотиреоз, коли ваша щитоподібна залоза є недостатньо активною. Симптоми включають збільшення щитоподібної залози, ваги, запору, сухості шкіри і зниження рівня енергії. Хоча хрестоцвіті овочі, такі як броколі, дуже корисні, додавання великої кількості в смузі або зелені соки може сприяти масовому споживанню цих сполук.

Людям, чутливим до проблем зі щитоподібної залози, слід уникати вживання цих овочів в дуже великих кількостях.

Кориця

Кориця відома не тільки своїм пряним смаком, вона також володіє багатьма лікувальними властивостями, за це вона і знайшла свою широку популярність у світі.

Вона багата антиоксидантами і, як було доведено, що бореться із запаленнями і знижує рівень цукру в крові. Вживання кориці також знижує ризик серцевих захворювань, діабету, раку і нейродегенеративних захворювань. Однак кориця містить велику кількість речовини, яка називається кумарином, яке може бути шкідливим у великих дозах.

Допустима добова доза кумарину становить 0,1 мг на кг маси тіла. Вживання набагато більшої кількості може нашкодити печінці і спровокувати виникнення раку.

Виходячи з допустимого добового споживання, не рекомендується вживати більше 0,5−2 грамів кориці касії (яка містить велику кількість кумарину) кожен день. Однак ви можете з'їдати до 5 грамів (1 чайної ложки) цейлонської кориці в день.

Мускатний горіх

Легке посипання мускатного горіха практично не має ніякого ефекту, крім як додасть вашій страві більш вишуканого смаку. Однак проблеми виникають, коли спеція вживається в надмірних кількостях як дешевий галюциногенний препарат.

Річ у тому, що у великих дозах мускатний горіх може викликати отруєння міристицин (психоактивна речовина).

Не рекомендується їсти понад 10 грамів мускатного горіха за один присід. Високі дози, ніж було показано, викликають симптоми токсичності.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X