Вчені поставили під сумнів один з популярних міфів про користь кави

24 березня 2021, 05:42
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Велике дослідження про користь кави, спонсороване кавовими компаніями, викликало суперечності в науковому світі.

Нещодавно було опубліковано результати великого дослідження, згідно з яким кава може мати захисні властивості проти панкреатиту, холециститу й утворення каменів у нирках.

Відео дня

Фактично, дослідження підтверджує одне з дуже поширених і довгоживучих переконань про те, що кава корисна для травлення і шлунково-кишкового тракту.

Однак незалежні експерти вказують на те, що дослідження було безпосередньо профінансовано кавовим лобі, а його результати можна трактувати двояко.

Дослідження проводили під егідою Інституту наукової інформації про каву. Членами цієї організації є шість великих компаній-виробників кави.

Отже, в чому суть суперечки?

Провідний автор дослідження Карло Ла Веккія, професор медицини Міланського університету, наводить різні дані на користь давнього твердження про те, що кава може мати захисний ефект проти цілої низки гастроентерологічних захворювань.

Про користь кави для травлення загалом і профілактики хвороб, пов’язаних з печінкою і жовчним міхуром, вчені говорять давно.

Саме цим аспектам і була присвячена робота Ла Веккія.

Згідно з отриманими даними, кава перешкоджає закрепам, а також знижує ризик хронічних захворювань печінки, утворення каменів у жовчному міхурі та низки інших захворювань, підсумовує Ла Веккія.

У дослідженні також наводяться дані з ряду інших досліджень, які вказують на те, що щоденне вживання кави знижує ризик жовчнокам’яної хвороби.

Це загалом хороші новини для любителів кави.

Однак, не все так просто.

На думку Емерана Маєра з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, ці твердження про користь кави доведені не досить добре. Потрібні подальші дослідження.

Багато з цих досліджень дозволяють лише говорити про ймовірність того, що кава знижує ризик таких захворювань, але не дає можливості зробити однозначні висновки, заявив Маєр в інтерв'ю виданню Healthline.

За словами Лорі Райт, доцента університету Південної Флориди, сумнівними видаються і висновки про те, що кава може знизити ризик хронічних закрепів. Кава може викликати скорочення м’язів травного тракту, що в деяких випадках може допомагати під час закрепів.

Однак, Маєр підкреслює, що вирішальним фактором є рівень кофеїну в напої. Фактично, справа не в самій каві. І це — не універсальне рішення для позбавлення від закрепу.

Ще один важливий момент у роботі Ла Веккія — цитування деяких досліджень, згідно з якими кава сприяє збільшенню кількості корисних бактерій у кишечнику.

Однак, за словами Райт, і тут не все так просто. Тільки два дослідження показали, що регулярне вживання кави підвищує кількість одного корисного виду бактерій. Мікробом шлунково-кишкового тракту — дуже складний для вивчення, потрібно більше досліджень і вагоміші докази, вважає Райт.

Навіть більше, є дослідження, які безпосередньо вказують на те, що кава не найкращим чином впливає на певні аспекти роботи шлунково-кишкового тракту.

Наприклад, згідно з цим дослідженням, проведеним Американською хімічною асоціацією, деякі інгредієнти кави підвищують секрецію шлункового соку, що в певних випадках погіршує перебіг хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

«Каву не можна вважати засобом лікування будь-яких захворювань», — констатує Маєр.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X