Шість небезпечних хвороб, які може викликати м’ясо на грилі. Що буде з вашим тілом після літнього шашлику?

9 серпня 2021, 21:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Приготування занадто великої кількості маринованого м’яса може вам нашкодити (Фото:Manuel Silva / Unsplush)

Приготування занадто великої кількості маринованого м’яса може вам нашкодити (Фото:Manuel Silva / Unsplush)

Літо — це ідеальний час для пікніків і сімейних барбекю. Стейки з червоного м’яса і курки обсмажені на грилі можуть здатися ідеальною літньою трапезою у вихідні, але чи так це?

Уже багато років, між вченими не вщухають суперечки про те, чи може таке приготування червоного м’яса або білого нашкодити вашому здоров’ю.

Під час обсмажування м’яса на грилі або на сковороді відбувається багато хімічних процесів, які можуть вам нашкодити. Дізнавшись дещо про це, ви зможете краще вирішити, що готувати для своєї сім'ї.

Відео дня

Діабет і підвищений тиск

Зазвичай, незмінними супутниками стейка, шашлику або інших м’ясних продуктів смажених на грилі є маринад і соус. Хоча деякі з них можуть бути здоровим вибором, більшість містять багато натрію і цукру.

Вживання занадто великої кількості натрію піддає людину ризику високого кров’яного тиску, а надто велика кількість цукру підвищує ризик діабету. Приготування дуже великої кількості маринованого м’яса може означати, що ви їсте дуже багато солі або цукру, навіть не усвідомлюючи цього.

Ризик виникнення раку

Дослідження показали, що вживання м’яса на грилі або курки може збільшити ризик розвитку раку.

Проблема полягає в першу чергу в канцерогенах, які збільшують ризик виникнення раку. Ця речовина може утворюватися під час приготування м’яса на грилі.

Крім того, дослідження показало, що жінки з раком грудей мали нижчі показники виживання, якщо вони споживали більше копченостей або м’яса, приготованого на грилі.

Підвищений холестерин

При регулярному вживанні жирного червоного м’яса на грилі у вас можуть виникнути проблеми з серцево-судинною системою, особливо з підвищенням рівня холестерину ЛПНЩ («поганого» холестерину).

Ваш вибір м’ясного продукту для гриля має колосальне значення. По можливості, намагайтеся вибирати більш пісне м’ясо біфштекс, а в ідеалі рибу.

Високий холестерин, в свою чергу, підвищить ризик серцево-судинних захворювань. Будь то смажене на грилі, запечене або щось ще, вживання занадто великої кількості насичених жирів не є здоровим вибором для вашої дієти.

Посилити запалення

Якщо ви віддаєте перевагу м’ясо на грилі, приготоване на сильному вогні, замість того, щоб їсти рослинну їжу, можливо, ви свідомо підриваєте своє здоров’я? Побічні продукти приготування м’яса на грилі відомі як глікотоксини.

Дані показують, що потрапляння їх в організм може привести до підвищення рівня запалення, яке в свою чергу пов’язано з розвитком багатьох хронічних захворювань, в тому числі деяких видів раку.

Ризик ожиріння

Оброблене м’ясо часто містить багато солі і жиру, але при цьому містить мало вітамінів і клітковини. Вживання занадто великої кількості оброблених харчових продуктів ставить людину перед безліччю проблем зі здоров’ям, включаючи ожиріння і серцево-судинні захворювання.

Харчове отруєння

Тепло вугілля не знищує всі мікроби. Тому, якщо раптом на вашому грилі залишилися сліди вашого минулого барбекю, це загрожує отруєннями. Чистити гриль найпростіше після швидкого попереднього розігріву перед початком приготування. Висока температура розчинить пригорілий жир. Крім того, приємний бонус — чистий гриль також залишить гарні сліди від обвуглювання на вашій їжі.

До всього іншого, не митий гриль — це не єдина проблема з якою ви можете зіткнутися під час барбекю. Якщо в процесі приготування, сирі і приготовані продукти торкаються один одного або знаходяться на одній тарілці це також може викликати отруєння. Після того як ви переклали сире м’ясо на барбекю, вимийте тарілку і щипці гарячою мильною водою, перш ніж вони стикнуться з приготованим м’ясом.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X