На здоров’я! Вчені описали вплив кави на функції мозку у людей похилого віку

26 листопада 2021, 09:28
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Кава допомагає боротися з когнітивними порушеннями (Фото:pxhere.com)

Кава допомагає боротися з когнітивними порушеннями (Фото:pxhere.com)

Нове довгострокове дослідження вчених з Університету Едіт Коуен в Австралії підтверджує гіпотезу про те, що підвищене споживання кави потенційно знижує когнітивні порушення.

У новому дослідженні автори вивчали, чи впливає звичне споживання кави, про яке повідомляють самі люди, на швидкість зниження когнітивних функцій у 227 людей похилого віку протягом понад 126 місяців.

Відео дня

«У всьому світі більша частина дорослих п'є каву щодня, що робить її одним із найпопулярніших напоїв у всьому світі», — сказала провідна авторка доктор Саманта Гарднер з Університету Едіт Коуен та Австралійського фонду досліджень хвороби Альцгеймера та її колеги з Австралії та США.

«Кава містить низку біологічно активних сполук, включаючи кофеїн, хлорогенову кислоту, поліфеноли та невелику кількість вітамінів та мінералів. Епідеміологічні дослідження показують, що кава позитивно впливає на різні стани, включаючи інсульт, серцеву недостатність, рак, діабет та хворобу Паркінсона», — зазначила Саманта Гарднер.

Дослідження було проведено з використанням даних добре охарактеризованого австралійського дослідження старіння за допомогою візуалізації, біомаркерів та способу життя (AIBL).

«Результати показали зв’язок між кавою та кількома важливими маркерами, пов’язаними з хворобою Альцгеймера», — сказала Саманта Гарденер.

За словами авторів, при середній масі кави в одній чашці 240 г збільшення споживання з однієї до двох чашок на день може потенційно знизити занепад когнітивних функцій на 8% через 18 місяців. Воно також може забезпечити зниження накопичень бета-амілоїду в головному мозку на 5% за той же час.

«Вживання більшої кількості кави дало позитивні результати щодо певних областей когнітивної функції, зокрема виконавчої функції, що включає планування, самоконтроль та увагу. Більш високе споживання кави, мабуть, також пов’язане з уповільненням накопичення амілоїдного білка в головному мозку, що є ключовим фактором у розвитку хвороби Альцгеймера», — зазначили автори роботи.

Дослідники не змогли розрізнити вплив кави з кофеїном і кави без кофеїну, а також переваги або наслідки того, як він був приготовлений (метод заварювання, присутність молока або цукру).

«Це проста річ, яку люди можуть змінити. Це може бути особливо корисно для людей, які схильні до ризику зниження когнітивних функцій, але не мають жодних симптомів», — сказала доктор Гарденер.

Раніше НВ писав, що, згідно з дослідженням, представленим на Конгресі ESC 2021, споживання до трьох чашок кави на день знижує ризик смертельних захворювань.

Вчені з Будапешта заявили, що така доза кави щодня знижує ризик інсульту на 21%.

«Наскільки нам відомо, це найбільше дослідження з систематичної оцінки серцево-судинних ефектів регулярного вживання кави серед населення без діагностованих серцевих захворювань», — сказала авторка дослідження доктор Юдіт Сімон із Центру серця та судин Університету Земмельвейс в Угорщині.

«Наші результати показують, що регулярне вживання кави безпечне, оскільки навіть високе щоденне споживання не було пов’язане з несприятливими серцево-судинними наслідками та загальною смертністю після періоду спостереження протягом 10−15 років», — продовжила вона.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X