Як українці протистоять COVID-19. Особиста гігієна, мінімум контактів, корисні продукти — результат опитування

27 березня 2020, 09:00
Новини компаній
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Правильне харчування зміцнює природні захисні сили організму (Фото:depositphotos)

Правильне харчування зміцнює природні захисні сили організму (Фото:depositphotos)

Дослідницька компанія Gradus Research провела опитування, щоб визначити, які заходи безпеки вживають українці для захисту від нової коронавірусної інфекції COVID-19 і яким чином підтримують свій імунітет.

Результати показали, що переважна більшість розуміє серйозність ситуації і вживає профілактичні заходи захисту від нового вірусу.

79,8% респондентів із 500 опитаних дотримуються простих, але дієвих правил, які допомагають мінімізувати ризик зараження: частіше і ретельніше миють руки (94%), уникають місць масового скупчення людей (83%), використовують антисептики (64%), не торкаються обличчя, заздалегідь не продезінфікувавши руки (60,5%). На момент опитування тільки 22% закривали рот і ніс медичною маскою. Найімовірніше, це пов’язано з відсутністю цих засобів захисту в аптеках. Із посиленням вимог карантину, коли без маски стало неможливо зайти в супермаркет, українці почали масово шити їх самостійно, не чекаючи, поки дефіцит буде ліквідовано.

Найефективнішими для зміцнення природних захисних сил організму назвали здоровий сон (79%), корисні продукти харчування (75%), правильний режим харчування (69%), активний спосіб життя (59%), регулярні заняття спортом (54%).

У період підвищеного ризику підхопити вірус українці посилено стимулюють імунітет продуктами з потужними протизапальними, антибактеріальними й антивірусними властивостями.

У період підвищеного ризику підхопити вірус українці посилено стимулюють імунітет продуктами з потужними протизапальними, антибактеріальними й антивірусними властивостями: лимон (81,0%), імбир (75,8%), часник (72,9%), цибуля (68,8%), мед (67,1%), кислі ягоди (64%), яблука (42,7%); а також білковими продуктами з хорошим вмістом жирних кислот Омега-3: риба (27,2%), морепродукти (24,2%), червона ікра (18,0%).

Імунологи постійно нагадують, що антиоксиданти, білок і Омега-3 є важливими регуляторами функцій імунної системи. І згідно з опитуванням, багато українців про це знають, вважаючи найважливішими «стимуляторами» імунітету вітаміни А, В, С (91,4%), антиоксиданти (38,9%), Омега-3 або риб’ячий жир (63,5%).

Антиоксиданти — ягоди, фрукти, овочі, зелень, сухофрукти, бобові, какао. Це наші помічники в боротьбі з вільними радикалами, які особливо небезпечні для клітин імунної та нервової систем, а ще сприяють розвитку багатьох захворювань. Антиоксиданти гальмують окислення органічних речовин в організмі, необхідні для зміцнення імунітету і підтримки здоров’я.

Білок — м’ясо, риба, морепродукти, яйця, ікра. Недолік білка сильно «б'є» по імунітету — він відіграє важливу роль у протистоянні бактеріям. Річ у тому, що з білка синтезуються імуноглобуліни, інтерферони та інші захисні компоненти. Краще засвоюється тваринний білок. Ікра, наприклад, на 30% складається з легкозасвоюваного білка. У 100 грамах — третина добової норми для дорослої людини.

depositphotos
Фото: depositphotos

Омега-3 — риб’ячий жир, жирна риба, ікра. Лікарі завжди рекомендували Омега-3 як справжню панацею від багатьох хвороб, зокрема серцево-судинних захворювань. Багато з вас точно пам’ятають, як мама в дитинстві змушувала проковтнути обов’язкову щоденну ложечку риб’ячого жиру, смак якого викликав паніку і здригання. Зовсім не обов’язково відроджувати цю нецікаву традицію, адже Омега-3 доступна сьогодні в кожному магазині — риба, ікра. Є й аптечні добавки, але вчені давно довели, що ці жирні кислоти набагато краще засвоюються з натуральних продуктів.

Наприклад, дві чайні ложки червоної ікри щодня, містять добову норму Омега-3 для дорослої людини — корисно і водночас дуже смачно. Крім того, з ікрою організм отримує цілий спектр вітамінів (A, D, E, PP, вся група B) і мікроелементів (йод, залізо, фосфор). Тому дієтологи рекомендують включати ікру в повсякденний раціон, а не ставитися до неї як до виключно «святкового» продукту. Ікра — це справжній концентрат користі, тож навіть пара бутербродів на день можуть забезпечити потужну підтримку імунітету в період карантину або допомогти організму відновитися після перенесеної хвороби.

Дотримуйтесь рекомендацій МОЗ, прислухайтеся до порад лікарів та імунологів щодо збагачення раціону корисними продуктами — і залишайтеся здоровими!

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X