Ваші предки винні в тому, що ви полюбляєте картоплю фрі і пиво. Не вірите?

22 жовтня 2021, 06:00
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Генетичне тестування здоров’я стало важливим компонентом індивідуального харчування (Фото:Melissa Walker Horn / Unsplash)

Генетичне тестування здоров’я стало важливим компонентом індивідуального харчування (Фото:Melissa Walker Horn / Unsplash)

Наразі вважається, що ДНК справляє важливий вплив на потреби людини в поживних речовинах. Варіації генів можуть позначитися на тому, як різна їжа засвоюється організмом.

Нутрігеноміка — це новий напрямок в галузі досліджень, що прокладає шлях до справді індивідуального харчування. Так, те, що ми всі абсолютно різні, не є міфом, тому генетичне тестування здоров’я стало важливим компонентом індивідуального харчування.

Відео дня

Що відомо вченим?

Американські вчені під час нового дослідження виявили генетичний зв’язок, що лежить в основі прийому їжі, ожиріння і діабету, а це може призвести до поліпшення профілактики та лікування.

У найбільшому в історії дослідженні, присвяченому вивченню того, як генетичні фактори впливають на вибір і споживання їжі людиною, дослідники виявили понад два десятки областей генетичних послідовностей, які можуть мати значення при виборі їжі.

«Середнє щоденне споживання поживних речовин і продуктів, що є основним чинником ожиріння, частково залежить від нашої генетики», — розповідає співавтор дослідження, опублікованого в журналі Nature Human Behavior, Хлоя Сарновскі.

Дослідники стверджують, що на мозок впливають різні сигнали, що забезпечують апетит, витрати енергії у відповідь на рівень в крові та інших харчових поведінок людини.

Для дослідження вчені проаналізували гени і вивчили споживання їжі понад 282 тисяч людей.

На основі цих даних команда визначила 26 генетичних областей, пов’язаних з підвищеною перевагою продуктів, що містять більше жиру, білка або вуглеводів. У головному мозку ці гени впливають на спеціалізовані області клітин в ньому та розподілені по центральній нервовій системі, які реагують на поживні речовини.

Це може пояснити, чому люди з більшою ймовірністю віддадуть перевагу продуктам або стравам з великою кількістю жирів, білків або вуглеводів.

Відкриття цих генетичних варіантів може бути використане в майбутніх дослідженнях для визначення причинно-наслідкового зв’язку між раціоном і діабетом 2 типу, ожирінням й іншими захворюваннями.

Отримані дані допоможуть визначити харчову поведінку людей і як можна допомогти тим, хто має більш нездорову перевагу в їжі. Наприклад, якщо хтось має вищу генетичну схильність до жирної їжі, як-от фастфуд, цю інформацію можна використовувати, щоб допомогти цій людині вибрати продукти з великою кількістю корисних жирів, замість того, щоб рекомендувати інші дієтичні підходи, які можуть просто не підходити конкретному організму.

Правильне поєднання харчових добавок індивідуально для кожної людини. На те, які поживні речовини необхідні кожному організму, впливає безліч факторів, включаючи біометричні дані, як-от вік і стать, та фактори способу життя. Генетика — останній шматочок головоломки. ДНК може допомогти зрозуміти, як організм кожної людини переробляє різні поживні речовини.

Генетичні чинники, що впливають на засвоєння вітамінів

Генетичні варіації в центральній нервовій системі можуть впливати не тільки на ступінь насичення (наскільки людина відчуває себе ситою після їжі) і смакове сприйняття, але і на засвоювання деяких вітамінів.

Підвищене всмоктування заліза при гемохроматозі, стані, при якому рівень заліза в організмі підвищується і виникає надлишок. Люди зі спадковим гемохроматозом мають варіант гена, який дозволяє збільшити всмоктування заліза.

На всмоктування вітаміну B12 також може негативно вплинути генетично обумовлена відсутність внутрішнього шлункового фактора, що призводить до розвитку злоякісної анемії.

Згідно з деякими дослідженнями здатність засвоювати вітамін D, а також інші жиророзчинні вітаміни, як-от A і E, у людей відбувається по-різному.

Оскільки організм не може сам виробляти вітаміни А і Е, важливо, щоб з їжею ви заповнювали відсутність цих поживних речовин.

Засвоєння лактози

Люди виробляють кишковий фермент, званий лактазою, для перетравлення лактози, типу цукру, що міститься в молоці більшості ссавців.

У деяких людей здатність засвоювати лактозу зникає після відлучення від грудей, деякі групи населення, особливо європейського походження, не втрачають цієї здатності.

Цей розлад передається з покоління до покоління, крім того, недоношені діти можуть також мати непереносимість лактози через недостатній рівень лактази.

Коли організм не здатен перетравлювати лактозу, зазвичай з’являються неприємні симптоми, які пов’язані з розладами шлунково-кишкового тракту. Мальабсорбція лактози зазвичай не несе шкоди, але її симптоми можуть вплинути на вашу якість життя. Більшість людей з непереносимістю лактози можуть уникати неприємних відчуттів, відмовляючись від усіх молочних продуктів.

Раса та етнічна приналежність

Оскільки ваші гени залежать безпосередньо від членів вашої родини, расової та етнічної приналежності, це впливає на ваші уподобання в їжі.

Ідентифікація конкретних генних маркерів може пояснити існування певних особливостей або захворювань в різних етнічних чи расових групах.

Наприклад, коров’яче молоко в Китаї є абсолютно непопулярним продуктом, причиною тому є непереносимість лактози у понад 90% дорослих китайців. Це пов’язане з іншою роботою генів, які блокують фермент, що відповідає за перетравлення організмом лактази.

Генетика й ожиріння

Дослідники з Університету Вірджинії в США виявили гени, що відповідають за набір ваги. Таким чином, це допомагає пролити світло на складні взаємозв'язки ожиріння, дієти і нашої ДНК.

Ожиріння стало епідемією, значною мірою це викликане висококалорійною дієтою, що містить цукор і фруктозу, а також малорухливим способом життя. Але наші гени також відіграють важливу роль, регулюючи накопичення жиру і впливаючи на те, наскільки добре наш організм спалює їжу, щоб наповнитися енергією.

Вчені визначили сотні генів, пов’язаних з ожирінням — це означає, що ці гени більш-менш поширені у людей, які страждають ожирінням, ніж у людей з нормальною вагою.

Якщо дослідники зможуть ідентифікувати гени, які перетворюють надлишкову їжу на жир, вони могли б спробувати інактивувати їх за допомогою ліків і відокремити надмірне харчування від ожиріння.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X