Осінній блокбастер. Чим корисний гарбуз і як його правильно готувати?
Варений або печений гарбуз добре засвоюється організмом і підходить для дитячого або дієтичного раціону.
Гарбуз належить до рослин сімейства Гарбузові. Налічується близько 20 видів гарбуза. Корисні властивості гарбуза підтверджені багатьма дослідженнями — це джерело вітамінів і мікроелементів, які містяться не тільки в м’якоті, а й в насінні.
Корисні властивості гарбуза
У гарбузі міститься в 5 разів більше каротину, ніж у моркві, але крім того — кальцій, цинк, мідь, марганець, фосфор, йод, фтор, магній. Також в овочі є вітаміни А, С, Е, вітаміни групи B та рідкісний вітамін Т.
Низька калорійність, а також відсутність крохмалю і холестерину роблять гарбуз хорошим дієтичним продуктом. Калорійність гарбуза становить 22 кКал на 100 г.
Амінокислота кукурбитин, яка міститься в оболонці гарбузового насіння, володіє протиглисними властивостями. Через вміст калію в гарбузі зменшується ризик серцевих захворювань.
Шкода гарбуза
Людям із запаленням шлунково-кишкового тракту і камінням в жовчному міхурі і нирках, не рекомендується їсти сирий гарбуз. Овоч має жовчогінну дію і може провокувати рух каменів.
Також сирий гарбуз не рекомендують вживати дітям, так як його складніше переварити.
Вживання гарбуза може викликати підвищення рівня цукру в крові, тому людям з діабетом також не варто їсти часто цей овоч.
Сік гарбуза протипоказаний людям з гастритом, а також виразкою шлунка або дванадцятипалої кишки.
Корисні страви з гарбуза

Каша. Варити кашу можна з кукурудзяної, ячної або пшеничної крупи на молоці або воді.
Суп-пюре. Для приготування супу потрібен основний інгредієнт — гарбуз, а також додаткові - цибуля, часник, імбир. Овочі потрібно обсмажити, залити бульйоном і варити до розм’якшення всіх інгредієнтів, потім потовкти в пюре.
Оладки. Для корисних оладок потрібен гарбуз, яйце, кефір і борошно. Всі інгредієнти з'єднати, посолити, а далі замісити тісто і випікати оладки.
Салат. Для смачного і корисного салату знадобиться сирий гарбуз, яблука, сік лимона, мед і горіхи. Всі інгредієнти змішати і посипати салат подрібненими горіхами.
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

матеріалів розділу Здоров'я
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.