Їж екзотику. Медики розповіли про користь авокадо для серця

2 листопада 2019, 18:48
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Нове дослідження медиків зі штату Пенсільванія говорить про те, що вживання всього одного авокадо на день може допомогти уникнути «поганого холестерину».

За словами дослідників, при цьому поняття поганий холестерин може відноситися як до окислених ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), так і до невеликих щільних часток ЛПНЩ.

Відео дня

У рандомізованому дослідженні з контрольованим харчуванням дослідники виявили, що вживання одного авокадо нва день було пов’язано з більш низькими рівнями ЛПНЩ (особливо дрібними, щільними частинками ЛПНЩ) і окисленим ЛПНЩ у дорослих з надмірною вагою або ожирінням.

«Ми змогли показати, що, коли люди включали в свій раціон один авокадо в день, у них було менше дрібних щільних частинок ЛПНЩ, ніж до дієти. Отже, люди повинні розглянути можливість додавання авокадо в свій раціон здоровим способом, наприклад, на тостах з цільної пшениці або в якості вегетаріанського соусу », — сказала Пенні Кріс-Етертон, одна з авторів роботи.

Зокрема, дослідження показало, що авокадо допомогло зменшити кількість частинок ЛПНЩ, які були окислені. Подібно до того, як кисень може пошкодити їжу — наприклад, порізане яблуко стає коричневим — дослідники вважають, що окислення також шкідливо для людського організму.

«Багато досліджень вказують на те, що окислення є основою для таких захворювань, як рак і хвороби серця. Ми знаємо, що, коли частинки ЛПНЩ окислюються, починається ланцюгова реакція, яка може сприяти атеросклерозу», — сказала Кріс-Етертон.

Дослідники набрали 45 дорослих учасників з надмірною вагою або ожирінням для дослідження. На початку дослідження всі учасники дотримувалися двотижневої дієти «обкатки». Ця дієта імітувала середньостатистичну американську дієту і дозволяла всім учасникам почати дослідження з аналогічною дієтою.

Потім кожен учасник виконав п’ять тижнів трьох різних лікувальних дієт в рандомізованому порядку. Дієти включали дієту з низьким вмістом жирів, дієту з помірним вмістом жиру і дієту з помірним вмістом жиру, яка включала один авокадо в день. Дієта з помірним вмістом жиру без авокадо була доповнена дуже корисними жирами, щоб відповідати кількості мононенасичених жирних кислот, які будуть отримані з авокадо.

Після п’яти тижнів учасники з дієтою з авокадо мали значно нижчі рівні окисленого холестерину ЛПНЩ, ніж до початку дослідження або після завершення дієт з низьким і помірним вмістом жирів. Учасники також мали більш високий рівень лютеїну, антиоксиданту, після дієти з авокадо.

Дослідники додали, що, оскільки в раціоні з помірним вмістом жиру без авокадо присутні ті ж мононенасичені жирні кислоти, які містяться в авокадо, цілком ймовірно, що фрукт містить додаткові біоактивні речовини, які сприяли перевагам дієти з авокадо.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X