Що написано на етикетці енергетичних напоїв?

5 січня 2021, 16:12
Позиція
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Що написано на етикетці енергетичних напоїв? (Фото:depositphotos)

Що написано на етикетці енергетичних напоїв? (Фото:depositphotos)

Читати етикетки харчових продуктів — хороша звичка. Індивідуальні особливості організму людини впливають на результат споживання їжі в цілому і її окремих інгредієнтів.

Крім того, існують категорії харчових продуктів, наприклад, кофеїн, які вимагають контролю споживаної кількості. Голова правління Ліги виробників харчових продуктів Геннадій Кузнєцов розповідає, що входить до складу енергетичних напоїв і чому вони не мають викликати занепокоєння у споживачів.

Геннадій Кузнєцов

Голова правління Ліги виробників харчових продуктів

Як має виглядати етикетка

У 2019 набув чинності Закон України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який регулює вид і зміст етикеток. Етикетки мають бути українською мовою. Текст має бути чітким і зрозумілим, розміщеним так, щоб ніщо не заважало читанню. Список інгредієнтів має бути зазначений майже весь і розташовуватися у напрямку зниження масової частки (або вмісту у %) в продукті: тобто інгредієнти, яких більше, мають перебувати на початку списку.

На етикетці має бути зазначено наявність ГМО, термін придатності, умови зберігання, фактичний вміст етилового спирту (якщо перевищує 1,2%), харчова цінність (білки, жири, вуглеводи і калорії). Необхідно також попереджати про підвищений вміст кофеїну. Маркування в обов’язковому порядку має містити контакти осіб, яким можна адресувати запитання і які юридично відповідають за достовірність наданої споживачу інформації.

Маркування енергетиків

У більшості розвинених країн світу законодавство регулює вимоги до маркування напоїв, вміст кофеїну в яких перевищує 150 міліграмів на 1 літр. Вони повинні мати на упаковці напис, що попереджає про високий рівень вмісту кофеїну. В Україні нанесення таких написів на етикетки енергетичних напоїв ініціювали самі виробники енергетиків ще в 2012 році і подали іншим галузям приклад відповідальності бізнесу перед споживачем.

Ухвалений у 2019 році Закон про інформування споживачів закріпив вимогу попереджати покупців про підвищений вміст кофеїну в напоях і про недоцільність їх споживання вагітними та жінками в період лактації (що повністю відповідає нормам Регламенту Європейського Союзу № 1169 від 2011 року).

Властивості кофеїну

Кофеїн — це стимулятор, тому, вживаючи напої, що містять кофеїн, важливо дотримуватися рекомендованої добової норми.

Дослідження 2000-х показали, що максимальна концентрація кофеїну в крові досягається приблизно через пів години після прийняття і швидко виводиться з організму. Іноді кофеїн «звинувачують» в тому, що підвищений діурез, який виникає через його вживання, може викликати дегідратацію і проблеми з нирками, однак вчені довели, що через 3−5 днів виробляється звикання і організм повертається в норму.

У 2009 і 2015 роках з ініціативи Європейської комісії Європейське агентство з безпеки продуктів харчування (EFSA) провело наукові дослідження й опублікувало висновки про безпеку компонентів безалкогольних енергетичних напоїв. У звіті зазначено: «Регулярне споживання кофеїну до 400 мг на день не викликає побоювань щодо безпеки для невагітних дорослих. Разові дози кофеїну до 200 мг (близько 3 мг/кг маси тіла для дорослого вагою 70 кг) не викликають побоювань щодо безпеки. Для вагітних жінок і плоду не викликає побоювань регулярне споживання кофеїну до 200 мг на день. Разові дози кофеїну і регулярне споживання кофеїну до 200 мг жінками, що годують, не викликають побоювань щодо безпеки немовлят на грудному вигодовуванні». Через недостатність клінічних даних про дітей і підлітків їх прирівняли до вагітних: їм також можна не більше 3 мг кофеїну на 1 кг маси тіла в день.

Скільки ж це в обсягах звичних нам кофеїновмісних напоїв? У 100 г еспресо кофеїну міститься 212 мг, в 100 г чорного чаю — 20 мг, в 100 г коли — 8 мг, в 100 г енергетиків — 30 мг звичайній баночці на 250 мл кофеїну виходить в середньому 80 мг). Але, на жаль, тільки на етикетках енергетиків є інформація, що попереджає про розумні дози споживання. І це при тому, що, за даними маркетингових досліджень, середній показник споживання безалкогольних енергетичних напоїв на душу населення в Україні в десятки разів менший, ніж кількість чаю, кави, інших кофеїновмісних напоїв! Було б розумно, якби всі виробники кофеїновмісних продуктів надавали інформацію про норми споживання кофеїну на маркуванні своїх продуктів у разі його високого вмісту.

depositphotos
Фото: depositphotos

Інші інгредієнти енергетиків

Необґрунтовані побоювання щодо інших інгредієнтів безалкогольних енергетиків і їх сполучуваності з кофеїном були повністю розвіяні в звіті Комітету EFSA щодо дієтичних продуктів, харчування та алергій 2015-го року, в якому стверджується, що інгредієнти енергетичних напоїв у типових для них концентраціях (близько 300−320, 4000 і 2400 мг/л кофеїну, таурину і D-глюкуроніл-γ-лактону відповідно) не впливають на здоров’я при надходженні разових доз кофеїну до 200 мг.

Розглянемо детальніше найпоширеніші інгредієнти для виробництва енергетиків.

Таурин.

У складі багатьох енергетиків є таурин — амінокислота, яка зустрічається в організмі людини і багатьох тварин. Таурин пов’язаний із багатьма фізіологічними функціями, зокрема з нейромодуляцією, стабільністю клітинних мембран і модуляцією внутрішньоклітинного рівня кальцію.

Гуаранін.

Гуаранін отримують з південноамериканської рослини гуарана. 1 г гуараніну еквівалентний приблизно 40 мг кофеїну, виводиться з організму кофеїн, отриманий з гуарани, повільніше, що призводить до більш тривалого стимулювального ефекту. Гуаранін також пов’язують з поліпшенням жирового обміну речовин.

Женьшень, гінкго, мате.

Рослина азійської традиційної медицини, женьшень, вважається імуномодулятором, стимулятором фізичної витривалості й опірності стресових факторів. Екстракт китайського гінкго і парагвайський мате — теж стимулятори й помічники в боротьбі з втомою.

Левокарнітин.

Це амінокислота, яку виробляють переважно печінка і нирки, для підтримки обміну речовин. Левокарнітин відіграє важливу роль у запобіганні пошкодження клітин і сприяє відновленню після тренувального стресу.

Глюкуронолактон.

Глюкуронолактон синтезується печінкою людини і виступає як структурний компонент майже всієї сполучної тканини. Корисні властивості: зменшує сонливість, підвищує психічну витривалість і швидкість реакції.

Вітаміни групи B.

Ці вітаміни в енергетиках потрібні для того, щоб допомогти організму перетворити весь цукор, що міститься в напої, на енергію.

Ці компоненти енергетиків мають природне походження, так само як і кофеїн. Однак не все натуральне нешкідливе у великих дозах, і тому експерти соціальної ініціативи «Споживай Розумно» понад 5 років дбають про підвищення рівня інформованості українців про норми і правила споживання кофеїновмісних напоїв і склад енергетиків, складаючи рекомендації виключно на науково обґрунтованій інформації. Для привернення додаткової уваги до необхідності дотримуватися рекомендованих норм споживання кофеїну один з найбільших українських виробників на кожній упаковці енергетичних напоїв розміщує знак «Споживай Розумно». Безумовно, це яскравий приклад відповідальності бізнесу перед споживачем.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X