Для краси. У популярній азійській приправі знайшли свинець

26 вересня 2019, 15:56
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Згідно з новим дослідженням, жовтий пігмент, який використовується для посилення яскравого кольору куркуми, є прямою загрозою здоров’ю.

Дослідники зі Стенфордського університету, працюючи в Бангладеш, виявили, що рівень вмісту свинцю в куркумі перевищує допустимі норми майже в 500 разів.

Куркума — популярна в Азії та інших регіонів приправа, яка, наприклад, входить до складу суміші каррі. Бангладеш — одна з країн-експортерів куркуми, в тому числі і на європейські ринки.

Відео дня

Вчені відзначили, що вплив свинцю серед жінок і дітей в сільських районах Бангладеш є небезпечно високим. У деяких регіонах до половини всіх жителів показали підвищений рівень цього нейротоксину в крові. І причиною цього може бути популярна приправа.

«Ми дійшли до думки, що, можливо, в навколишньому середовищі є джерела свинцю. Може, це грунт або вода. Може, з паяних свинцевих труб. Виявилося, що це насправді був свинець, який додається в їжу. Він додається безпосередньо до чогось, що споживається в їжу. Це шокує», — пояснює Дженна Форсайт, що досліджує здоров’я дітей в країнах з низьким рівнем доходу.

Попередні дослідження щодо отруєнь свинцем зачіпали куркуму раніше, але після п’яти років великих досліджень, команда зі Стенфорда стверджує, що прямо пов’язала свинець в куркумі з рівнями вмісту свинцю в крові.

Щоб досягти цього, команда зі Стенфорда відвідала перші дев’ять районів з виробництва куркуми в Бангладеш, а також два райони, які виробляють порівняно мало спецій. У кожному місці дослідники провели інтерв'ю з людьми, які виробляють, споживають і регулюють куркуму — всього 154 розмови по всьому ланцюжку поставок. Більш того, дослідники також зібрали зразки куркуми, пігментів, пилу і грунту як з оптових, так і з роздрібних ринків.

У 7 з 9 районів дослідники виявили, що куркума забруднена жовтим пігментом на основі свинцю. Але найкращим доказом забруднення був їх ізотопний аналіз. Ізотопи свинцю, який виявили в куркумі, відповідали ізотопам свинцю, виявленим в крові людей.

«Ми рекомендуємо негайне втручання, яке спонукає виробників і споживачів куркуми до вирішення цієї кризи у сфері охорони здоров’я і забезпечення майбутнього без свинцевої куркуми», — пишуть автори роботи.

Відомо, що свинець у будь-якій кількості токсичний для мозку і організму, знижуючи IQ і порушуючи нормальний розвиток, особливо у дітей. Попереднє дослідження, опубліковане в 2018 році тією ж командою зі Стенфорда, показало, що серед 430 вагітних жінок в сільських районах Бангладеш більше 30 відсотків мали підвищений рівень свинцю в крові.

З 2011 року більше десятка брендів цієї спеції, експортованих Бангладеш і Індією, були відкликані через надмірну концентрацію свинцю.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X