Замінник кави. Що варто знати про цикорій

26 лютого 2020, 07:29
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Через легку гіркуватість заварений корінь цикорію на смак нагадує каву.

Суперечки про користь чи шкоду кави ведуться щороку - когось вона бадьорить, а у когось цей напій викликає почуття тривожності. Дієтологи і нутріціологи пропонують безліч напоїв, які здатні збадьорити як кава, але при цьому не нашкодити організму. Один з таких напоїв - це цикорій.

Відео дня
unsplash
Фото: unsplash

Що таке цикорій? Цикорій - це багаторічна рослина з блакитними квітами сімейства Айстрові, або Складноцвіті. Батьківщиною цикорію вважають Середземномор'я, часто зустрічається рослина в Північній Африці, Південній і Північній Америці, Євразії, Австралії та Новій Зеландії. Під вирощування цикорію відводять цілі поля, в дикому вигляді рослину можна побачити на луках, пустирях, уздовж польових доріг.

Напій цикорій: в чому користь?

За смаком цикорій дуже нагадує гіркувату каву, при цьому напій добре знижує апетит і практично не містить калорій.

Цикорій не містить кофеїну, але надає бадьорості завдяки вітамінам групи В. Він прекрасно засвоюється організмом і завдяки полісахариду інуліну, знижує цукор у крові та шкідливий холестерин. Інулін також сприяє зростанню корисних біфідобактерій в організмі і засвоєнню кальцію.

Цикорій позитивно впливає на нервову систему, даючи заряд енергії та сприяючи активізації розумових процесів.

Для людей з серцево-судинними захворюваннями цикорій є прекрасним замінником напоїв з кофеїном.

Протипоказаннями до вживання цикорію є проблеми з жовчним і гіперчутливість до рослини, що може викликати алергію.

Цикорій: як вибрати і як пити

unsplash
Фото: unsplash

Для приготування напою з цикорію використовують кореневища рослини. Залежно від способу обробки, виходять різні варіації цикорію.

Рідкий цикорій - це витяжка з кореня рослини - його п'ють в розведеному вигляді, щоб позбутися від безсоння і високої нервової збудливості.

Для виробництва меленого цикорію кореневища підсушують і розмелюють в порошок. Далі порошок настоюють на гарячій або холодній воді, отримуючи настоянку, яка сприяє нормалізації шлунково-кишкового тракту і поліпшенню уваги.

Розчинний цикорій отримують із кореня рослини, який поміщають в розпилювальні сушки. Такий порошок не потрібно довго настоювати і зручно зберігати. Цей вид цикорію найчастіше використовують для приготування «замінника кави». Для цього розчинний цикорій заливають гарячою водою і перемішують. Також можна приготувати напій, що складається з ¾ цикорію і ¼ кавового порошку. Для додаткового смаку можна використовувати кокосове або звичайне молоко, мед, лимон.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X