Можна, якщо обережно. Як правильно пити чай з медом - фото

Можна, якщо обережно. Як правильно пити чай з медом

27 січня 2020, 21:07

Грійте на здоров’я — чому мед не стає отрутою навіть в окропі

Мед — давній продукт. Але знаємо ми про нього не так багато.

Переважно, ці знання зводяться до двох тверджень: мед дуже корисний, і його не можна додавати в гарячий чай.

Відео дня

З першою думкою можна посперечатися, адже деякі дослідження показують, що все багатство вітамінів і антиоксидантів у меді компенсується його надзвичайною калорійністю і тим фактом, що це — швидкий вуглевод.

Але друга думка — про те, що мед не можна додавати в гарячі напої — не більше ніж популярна омана.

Звідки ж вона взялася і чому мед можна гріти і класти в гарячий чай?

Unsplash

Фото: Unsplash

Звідки взявся міф про гарячий мед?


Перші рекомендації щодо нагрівання меду можна знайти у традиційній системі індійської народної медицини Аюрведі.

Там вказано максимальну температуру, приблизно відповідну 42 градусам за шкалою Цельсія. Якщо нагріти мед сильніше, розчинити його в гарячому напої, використовувати у випічці і т. ін., то він стане не просто менш корисним, він перетвориться на отруту, вважали стародавні індуси.

Сьогодні гріти мед забороняють не тільки через рекомендації Аюрведи.

Сучасні вчені провели дослідження, які показали, як змінюються властивості меду під час нагрівання.

Водночас під час експерименту нагріли його до 140 градусів. Насторожила дослідників речовина 5-гідроксиметилфурфуал (HMF). Під час нагрівання його кількість істотно збільшилася, всі інші показники залишилися в нормі.

Unsplash

Фото: Unsplash

Чи варто боятися гарячого меду?


Вчені припустили, що HMF потенційно може бути канцерогеном, і провели експерименти на щурах.

Але достатніх доказів його канцерогенності і, тим паче подібний вплив на людину не доведено. Тобто, нагрітий мед не стає отрутою.

Якщо ж ви все одно боїтеся HMF і вирішили не додавати мед в окріп і випічку на всякий випадок, то доведеться відмовитися від цілої низки продуктів.

Наприклад, у підсмаженому хлібі цієї речовини набагато більше, ніж у нагрітому меді. Також HMF є в будь-яких продуктах, які містять натуральний або доданий цукор і зазнають нагрівання.

Це і сиропи, і варення, і випічка, і навіть зернова кава.

Unsplash

Фото: Unsplash

Мед у чаї: плюси і мінуси


Мед у гарячому чаї не стає отруйним.

Але чи варто його додавати, теж питання.

Мед, звичайно, корисніший, ніж цукор. У ньому містяться корисні речовини, зокрема антиоксиданти.

Мед містить у своєму складі вітаміни А, С, Е групи В, РР, а також калій, йод, фосфор, залізо, кальцій, магній.

І це зовсім не повний перелік усіх речовин, які трапяляються в меді. До того ж набір цих речовин може змінюватися в залежності від часу збору нектару, місця, виду рослин.

Але його калорійність висока, мед — не дієтичний продукт, це такий же швидкий вуглевод, як і цукор. Його споживання потрібно контролювати.

З тієї кількості меду, яку можна з'їдати за добу, а це буквально кілька ложок, складно отримати потрібну кількість корисних речовин.

Це означає, що ставитися до меду потрібно так само, як і до будь-яких інших солодощів.

Їсти його можна, хоч у холодному, хоч у гарячому вигляді, але в обмежених кількостях.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Діліться матеріалом




Радіо НВ
X