Рідка броня. Вчені дослідили, як кава впливає на організм людини

16 вересня 2019, 11:07
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Згідно з дослідженнями вчених з різних країн, вживання кави знижує ризик передчасної смерті, допомагає скинути зайву вагу, поліпшує мозкову активність, а також зупиняє процеси старіння.

За легендою, відомі європейські філософи та письменники, на кшталт Серена К'єркегора, Іммануїла Канта та Вольтера, обожнювали каву і могли випивати по кілька десятків чашок цього напою на день. Це нібито допомагало їм творити, і, у випадку з Вольтером та Кантом, дозволило дожити до глибокої старості.

Відео дня

Попри це, деякі люди досі вважають, що кава надзвичайно погано впливає на організм, може призвести до серйозних серцевих захворювань, і взагалі, як казав герой відомого фільму: «Кава тільки офіцерам. Від кави — нерви».

Але, видання Inc. зібрало кілька наукових досліджень про цей напій, і, виявилося, що в ньому може бути більше плюсів, ніж мінусів.

Згідно з опитуваннями, які проводили в Іспанії і Великобританії, люди, у яких вживання кави увійшло в звичку, живуть на 10 років довше, ніж ті, хто не п’ють її регулярно. Крім того, за даними цього ж опитування, дві додаткові чашки кави на день знижують ризик передчасної смерті на 30% у людей старше 45 років.

Експерти з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я протягом 30 років аналізували свідчення 200 тис. докторів і медсестер про їхніх пацієнтів. Виявилося, що у людей, які часто пили каву набагато рідше фіксували серцеві та неврологічні захворювання, інсульт, діабет і навіть випадки самогубств.

Вчені дійшли висновку, що одна чашка кави на день знижує ризик смерті від перерахованих причин на 6%, а від трьох до п’яти чашок в день — на 15%.

Кава також допоможе тим, хто хоче схуднути. Робота вчених з Ноттінгемського університету, яку опублікували в журналі Scientific Reports, свідчить, що кофеїн добре спалює зайву буру жирову тканину, яка може накопичуватися в ділянці шиї, нирок, уздовж верхньої частини спини та на плечах.

Ну і, звичайно, розумові властивості кави, якими нібито користувалися європейські філософи: вчені з Науково-дослідного інституту Krembil у Канаді довели, що кава позитивно впливає на здоров’я мозку та знижує ймовірність розвитку хвороб Альцгеймера і Паркінсона.

Такі лікувальні властивості мають антиоксиданти феніліндани, які з’являються в процесі обсмаження кави. Ця речовина зупиняє накопичення в мозку токсичних білків, які пов’язані з хворобами Альцгеймера і Паркінсона.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Здоров'я
Головні новини про здоров’я, фітнес та харчування
Щосуботи

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X